Langkau ke kandungan utama

LAGI SUMBANGAN RAJA ARAB 100 BILION USD SEMPENA LAWATAN TRUMP KE ARAB SAUDI


Lawatan Presiden Amerika ke Arab Saudi tidak mendapat perhatian parti pembangkang di Malaysia. Akan tetapi ia akan menjadi tajuk utama apabila DS Najib Razak melawat ke luar negara jika DS Rosmah dan anaknya turut serta.

Isu yang seterusnya ialah janji Arab Saudi dan UAE untuk menderma 100 juta hingga 1 bilion USD kepada Bank Dunia untuk pembangunan keusahawanan wanita global.

WSJ pun tak berani komen panjang-panjang.

Ivanka Trump dan Melania Trump turut serta dalam lawatan Presiden Amerika ke negara Arab seperti Arab Saudi, Israel dan Vatican City. Inilah lawatan kerja yang pertama selepas bergelar Presiden Amerika

Ivanka Trump memuji kemajuan hak-hak wanita di Arab Saudi selepas negara dan United Arab Emirates berjanji untuk menderma $ 100 juta USD untuk projek global Bank Dunia yang pertama untuk usahawan wanita.
Ms Trump telah dijemput untuk mengambil bahagian oleh Puteri Di Raja Arab Reema binti Bandar, seorang eksekutif runcit, ibu tunggal dan aktivis sosial yang merupakan salah satu daripada suara-suara utama untuk hak-hak wanita di negara konservatif.
Forum yang sama, Presiden Bank Dunia Jim Yong Kim berkata UAE dan Arab Saudi akan menderma $ 100 juta kepada $ 1 bilion USD dana keusahawanan Wanita Global yang dirancang, yang digalakkan oleh Ms Trump dan Canselor German Angela Merkel.

Harap-harap lepas ni Tok Wan akan kata, Raja Arab gila pun tak ada yang derma banyak tu kepada Bank Dunia.

Kita tunggu apa kata pembangkang pula, sebab selama ini mereka masih tidak percaya bahawa 2.6 B MYR yang didermakan oleh Raja Arab kepada Najib untuk tujuan tertentu. 

Selepas ini bolehlah Kudin Botox dan rakan-rakannya buat repot kepada DOJ, DOJ yang lama sudah kena pecat.....

http://www.independent.co.uk/news/world/americas/ivanka-trump-world-bank-womens-entrepreneur-fund-saudi-arabia-united-arab-emirates-100-million-a7748501.html

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…