Langkau ke kandungan utama

Boleh bawa basikal llipat

Home

Bicyclists can bring foldable bikes onto MRT trains, expect more racks at stations

More bicycle racks will be installed at MRT stations, while those with foldable bicycles can carry them on the trains, but only during off-peak hours. Photo by SAIRIEN NAFIS.
BH Online assistant editor Saufi Hamzah with his wife Rohana Shaib, become the first newlywed onboard the Mass Rapid Transit (MRT). Pix by Saddam Yusoff
prev
next
By M. HAMZAH JAMALUDIN - December 16, 2016 @ 4:00pm

KUALA LUMPUR: More bicycle racks will be installed at Mass Rapid Transit (MRT) stations to encourage the public to cycle to MRT terminals.

What is more, cyclists are allowed to take foldable bicycles with them onto MRT trains during off-peak hours.

Prasarana Group chief executive officer Datuk Seri Azmi Abdul Aziz said the decision was made after receiving feedback from the public.

"Bicycles are considered part of public transportation, while cycling is a healthy activity that is being encouraged by the government," he told reporters after inspecting trains on the first day of operations of the first phase of the MRT's Sungai Buloh-Kajang (SBK) Line here today.

Also present was Datuk Zohari Sulaiman, chief executive officer of Rapid Rail Sdn Bhd, the appointed operator of the SBK line.

Azmi however, said full-sized bicycles or motorised personal transporters, such as the Segway, are not allowed on MRT trains.

On the subject of ridership, Azmi said first-day numbers were encouraging, and they are expected to increase on the weekend and beyond.

"Based on our experience, the number of passengers will increase gradually when more people have tried and are satisfied with the MRT and its feeder bus services, which are of international standard," he said.

Ridership is expected to increase to around 160,000 daily next month.

The first phase of the SBK Line was launched by Prime Minister Datuk Seri Najib Razak at Kwasa Damansara MRT station near Sungai Buloh yesterday.

Najib also announced that the public can enjoy MRT and feeder bus services for free for a month until Jan 16. He said it was a New Year gift for the people, which also gives them the opportunity to try the new, modern and efficient public transportation system.

The RM21-billion MRT SBK line, which covers 51km with 31 stations, is part of the Economic Transformation Programme initiated by Najib.

Phase 1 covers 21km of the SBK Line's northern elevated section, which includes 12 stations between Sungai Buloh and Semantan in Bukit Damansara.

The second phase, from Semantan station to Kajang station, will be operational by July 2017, allowing trains to run the entire SBK Line.


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…