Langkau ke kandungan utama

Enam inisiatif khas buat veteran ATM

Semalam YAB Perdana Menteri, Dato' Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak umum 6 inisiatif khas untuk membela nasib dan kebajikan veteran ATM serta ahli keluarga mereka.

Pengumuman ini merupakan usaha berterusan kerajaan dan Kementerian Pertahanan. Selepas ini, banyak lagi inisiatif akan diumum dari semasa ke semasa. 

Dalam masa terdekat, kita akan umumkan inisiatif berkaitan perumahan, perubatan dan kesihatan, pendidikan serta latihan. Ketika ini, Kementerian Pertahanan sedang dalam proses penilaian akhir berhubung inisiatif-inisiatif ini.

Berbalik kepada 6 inisiatif yang diumumkan semalam, sebetulnya pihak kerajaan telah mengambil kira pelbagai faktor, dapatan, pandangan dan maklum balas sebelum melaksanakannya. Bukan mudah untuk melaksanakan inisiatif-inisiatif ini. Bagi Inisiatif Bantuan Bakti Negara (BBN) sahaja misalnya, Kerajaan perlu mengeluarkan belanja lebih RM85 juta setahun.

Sejak saya memimpin Kementerian Pertahanan kira-kira 4 tahun yang lalu, pelbagai inisiatif telah dilaksanakan untuk menambahbaik aspek kebajikan veteran ATM dan ahli keluarga mereka. Inisiatif ini termasuk 1 Malaysia Veteran House Repair Programme, pembinaan rumah mampu milik, Skim Bantuan Kemasukan ke Universiti Awam untuk anak-anak veteran ATM, pembinaan Poliklinik Angkatan Tentera, Program Recognition Prior Experiential Learning-RPEL serta dan Skim Bantuan Bencana Alam.

Selain itu, saya juga telah memperkenalkan Bayaran Insentif Khas Insurgensi bagi Veteran yang cedera ketika berkhidmat pada zaman darurat dan setarakan insentif bantuan sara hidup bagi para veteran yang tidak mempunyai sumber pencarian dan daif kepada RM300 sebulan serta menurunkan syarat kelayakan daripada 65 tahun kepada 60 tahun. Ini bukan usaha yang mudah.

Terbaru, saya telah mengarahkan penubuhan Veteran Call Center yang menjadi saluran perhubungan khusus untuk para veteran dengan Jabatan Hal Ehwal Veteran (JHEV). Melalui pusat panggilan ini, veteran ATM disarankan berkongsi berita, aduan atau apa jua maklumat yang boleh membantu Kerajaan menambah baik aspek kebajikan veteran ATM, insyaAllah.

Semua inisiatif ini memberi manfaat secara langsung kepada setiap kelompok veteran tidak kiralah sama ada yang berpencen mahupun tidak berpencen, mahupun ahli keluarga mereka.

Saya akui, pengumuman YAB Perdana Menteri semalam banyak menyentuh soal insentif kebajikan kepada golongan veteran tidak berpencen dan veteran kurang upaya. Dalam keadaan ekonomi yang tidak menentu hari ini, kita perlu memberi keutamaan kepada mereka yang benar-benar memerlukan. Golongan tidak berpencen ini amat perlu dibantu. Mereka tidak memiliki pendapatan tetap dan tidak mempunyai pencen bulanan apatah lagi menikmati kenaikan pencen tahunan seperti yang diperoleh para veteran berpencen.

Atas semangat setiakawan dan kesatria yang tertinggi, kita sepatutnya menyokong penuh usaha kerajaan membantu rakan-rakan kita yang tidak berpencen, tambahan pula mereka adalah terdiri dari golongan yang perlu dibantu.

Seperti yang saya disebutkan tadi, usaha membela nasib dan kebajikan veteran tentera ini tidak akan terhenti setakat ini. Banyak lagi yang akan dilakukan  selepas ini. Pihak kerajaan amat menghargai sumbangan dan pengorbanan veteran ATM dan ahli keluarga mereka termasuk veteren berpencen yang terbukti setia sehingga tamat tempoh perkhidmatan.

*Hishammuddin Hussein*
_Menteri Pertahanan_

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

Mahathir Menangis Di London Kerana Kecewa Karenah Ahli Ahli Parti Bunga

Aidilfitri tahun ini agak berbeza bagi Mahathir. Jauh dia membawa diri ke London. Membawa hati dan perasaan yang kecewa terhadap ahli ahli parti bunga dan rakan rakan barunya dalam Pakatan Harapan. 
Merajuk sungguh. Mahathir merasakan inilah masa terbaik untuk dia meluah rasa hati dan mengubat kecewa bersama keluarganya. Mahathir takut sangat bila RCI Skandal Forex ditubuhkan. Mahathir merasakan masanya mungkin terhad untuk bersama keluarganya lagi. 
Ada yang nampak, Mahathir mengesat air matanya ketika solat hari raya Aidilfitri. Sugul dan termenung jauh memandang ke sejadah. Entah apa yang difikirkan. Namun mereka yang berada di saf belakang jelas nampak kekecewaan Mahathir di pagi raya.  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1543654558988349&substory_index=0&id=697192853634528
Menurut sumber dalaman PPBM, Mahathir sebenarnya sudah mula rasa kecewa dengan ahli-ahli PPBM. Di peringkat atas, Muhyiddin masih berkeras mahu meletakkan orang orangnya di bahagian bahagian tertent…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…