Khamis, 4 Oktober 2012

TERDAPAT 14 TUNTUTAN IFC ( AMBIGA)
1. Seorang anak yang dilahirkan oleh ibu bapa Islam tidak mengharuskan secara terus menjadi orang Islam.

2. Orang bukan Islam yang telah memeluk agama Islam hendaklah diberi kebebasan untuk kembali kepada agama asal mereka (murtad) dan tidak boleh dikenakan tindakan undang-undang.


3. Sebarang kes pertukaran agama orang Islam kepada bukan Islam tidak sepatutnya dikendalikan oleh Mahkamah Syariah tetapi dikendalikan oleh Mahkamah Sivil.

4. Tidak perlu dicatatkan di dalam kad pengenalan seseorang Muslim bahawa ia beragama Islam.

5. Orang bukan Islam tidak perlu dikehendaki menganut Islam sekiranya ingin berkahwin dengan orang Islam. Orang Islam hendaklah dibenarkan keluar daripada Islam (murtad) sekiranya ingin berkahwin dengan orang bukan Islam tanpa boleh dikenakan apa-apa tindakan undang-undang.

6. Seseorang atau pasangan suami isteri yang menukar agamanya dengan memeluk Islam tidak patut diberikan hak jagaan anak.

7. Orang bukan Islam yang mempunyai hubungan kekeluargaan dengan seseorang yang memeluk Islam hendaklah diberi hak menuntut harta pusakanya selepas kematiannya.

8. Kerajaan hendaklah menyediakan dana yang mencukupi untuk membina dan menyelenggarakan rumah-rumah ibadat orang bukan Islam sebagaimana kerajaan menyediakan dana yang serupa untuk masjid.

9. Orang bukan Islam hendaklah dibenarkan dan tidak boleh dihalang daripada menggunakan perkataan perkataan suci Islam dalam percakapan dan sebagainya.

10. Bible dalam bahasa Malaysia dan Indonesia sepatutnya dibenarkan kepada umum secara terbuka.

11. Pelajaran agama bukan Islam untuk penganut agama itu hendaklah diajar di semua sekolah.

12. Program-program berunsur Islam dalam bahasa ibunda sesuatu kaum hendaklah ditiadakan. Program dakwah agama lain selain Islam hendaklah dibenarkan untuk disiarkan dalam bahasa ibunda masing-masing.

13. Orang Islam yang membayar zakat tidak sepatutnya dikecualikan daripada membayar cukai pendapatan dan wang hasil zakat sepatutnya digunakan juga untuk keperluan orang bukan Islam.

14. Sepatutnya Islam tidak disebut sebagai pilihan pertama masyarakat Malaysia seperti dalam soal pakaian menutup aurat kepada pelajar sekolah.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Rencana/20121003/re_05/Ancaman-IFC-dan-Pluralisme-Kita-mudah-lupa#ixzz28KnG5eIp 
© Utusan Melayu (M) Bhd

3 ulasan:

 1. perkara ke 13 diatas turut dicadangkan oleh Khalid Gereja untuk menggunakan wang zakat. Malahan kebanyakan perkara diatas bertentangan dengan yang tertulis didalam Quran seperti pembahagian harta pusaka yg diperjuangkan IFC itu.

  Insaflah wahai orang Melayu yang beragama Islam tentang kesesatan yang digendong oleh Anwar Ibrahim dan Pakatan Rakyat.

  BalasPadam
 2. Beginilah tabiat org bukan Islam, sentiasa mencari sesuatu yang menjadi Islam ini agama yang keji bagi mereka (Non Islam), spt juga dgn filem "Innocence Of Muslim" yg hangat skrg ni.

  BalasPadam
 3. suatu pendedahan terbaik olih TAIPING MALI.kalau tak buat macam ni ramai orang melayu tak tahu rancangan sulit puak dalam PAKATAN RAKYAT.syabas TAIPING MALI.

  BalasPadam