Selasa, 3 September 2013

Cerita kedai kopi Wak Janggut Teksi pagi tadi.

Sangat bernas....blh d jadikan panduan.
Ketidakstabilan politik di Timur Tengah,ancaman perang di Syria,kerapuhan RM dan USD ttp pengukuhan Yuen China mybbkn pengguna panik dan mybbkn brlaku kenaikan.

Subsidi semasa 90sen seliter yg kerajaan beri dikekalkan ttp kenaikan minyak ditanggung pengguna. Jika subsidi di tambah utk mnyerap kenaikan semasa brmakna kerajaan akan hilang 1 bilion sebulan sedangkan jumlah itu sama dengan kos untuk gerakkan tentera,hospital,sekolah dan polis."
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

6 ulasan:

 1. Kenapa harga RON97 tak naik sekali ?
  Kenapa susahkan Rakyat Miskin je ?
  Kenapa org kaya tak sama-sama merasa kesusahan ini ?

  Kenapa berpilih supaya Rakyat Miskin terus merana ?

  BalasPadam
 2. Sebagai rakyat yang prihati kita harus terima kenaikan ini.

  Bukan kerana apa semua negara mengalamimkenaikan harga barangan dan makanan apakah kerana kenaikan minya 20 s3na menjadikan kerajaan zalim?

  pada aku hanya rakyat yang mementingkan diri sendiri sahaja yang menyatakan kerajaan zalim pada aku kerajaan malaysia bijak menngawal kewangan negara.

  BalasPadam
 3. BACA NI...AKU NGAH MARAH YA AMAT NIH...
  JANGANLAH RAMAI SANGAT YANG NAK MELALAK ATAU RASA DIZALIMI...BUKAN MENYOKONG KERAJAAN MEMBABI BUTA , TP KENYATAANNYA BUKAN MUDAH NAK PENUHI SEMUA KEPERLUAN...KETIRISAN DALAM MENIKMATI FAEDAH TETAP ADA.... KITA LUPA NAK JENGAH BAHAWA SEBENAR-BENARNYA TERDAPAT PADA PERATUSAN YANG AMAT TINGGI...DI LEMBAH2 KOTA TERUTAMANYA, TERLALU RAMAI YANG MEMILIKI KEUPAYAAN MEMILIKI KENDERAAN BERHARGA LEBIH 80K SEKARANG INI...MALAH ADA YANG MEMILIKI LEBIH 3 BUAH KERETA WALAUPUN PADA HAKIKATNYA YANG MEMANDU HANYALAH SUAMI ATAU/DAN ISTERI (TOLAK KETEPI ANAK-ANAK YANG MEMANDU JUGA). BETULLAH HASRAT KERAJAAN MENCEDOK SEDIKIT SUBSIDI YANG BANYAK JUGA DIRAIH OLEH MEREKA YANG MAMPU INI UNTUK DIBAHAGIKAN KEPADA GOLONGAN "MOTOR KAPCAI" DI DESA MAHUPUN KOTA MAHUPUN GOLONGAN YANG MEMANDU KENDERAAN BAWAH 50K YANG TERGOLONG DALAM GOLONGAN "KERETA ADALAH KEPERLUAN". CUBA LIHAT DI JALANRAYA...KENDERAAN JENAMA BARAT SEKARANG INI....BERAPA RAMAI YANG SEMAKIN MAMPU MEMAKAINYA.... ITU BUKAN LAGI NEED SCENARIO...TETAPI JUGA LEBIH KEPADA WANT AND DESIRE...... SETAKAT PURATA MEMANDU KOS MINYAK RM15 SEHARI...APALAH SANGAT PENAMBAHAN RM1.50 ... YANG SEBULAN HANYALAH PENAMBAHAN RM45 BERBANDING MEREKA YANG RATA-RATA SANGGUP BAYAR INSTALMENT RM1000-RM1500 BERBANDING PENERIMA BR1M YANG PALING-PALING GUNA PROTON INSTALMENT RM450..... SAYA ADALAH PENERIMA BR1M... TIDAK MELATAH HANYA KERANA KENAIKAN RM0.20/LITER YANG KALAU PUN TERPAKSA BAYAR LEBIHAN RM45/BULAN ATAU RM540 SETAHUN DAN KEMUDIANNYA MENDAPAT RM750/BR1M SETAHUN (KALAU KERAJAAN NAIKKAN SEBANYAK ITU SAHAJA BAJET TAHUN INI)....BUKANKAH KERAJAAN TELAH BERTINDAK ADIL MENGAGGIHKAN HASIL NEGARA KEPADA SASARANNYA???????

  BalasPadam
 4. 20 jer pun, tapi ianya Terlalu cepat, xsmp pun 6bln menang PRU dah naik...jgn la mcm ni, pro pembangkang akan guna isu ni utk jatuhkan kerajaan, kalau kerajaan terus menerus buat kenaikan mendadak cmni,khuatir PRU 14 akan kalah teruk. Sedangkan pembangkang guna isu utk turunkan hrga, manakala kerajaan terus menerus naikkn harga. - prihatin

  BalasPadam
 5. Apasal la egko ni dungu sangat. Elok la. Memang patut la dahi engki ni di chop sebagai umno dulu kini selamanya dungu......

  BalasPadam
 6. hilang 1 bilion tu boleh ditampung sekiranya ketirisan dan pembaziran tidak berlaku dalam urustadbir kewangan negara, malah lebih menguntungkan...Menteri & anak menteri hidup bermewah2...rasuah yg berleluasa shg pegawai kerajaan yg gaji ciput boleh jadi jutawan...perbelanjaan tak perlu dlm majlis2 kerajaan spt jamuan makan, penginapan dan tuntutan perjalanan serta lain2 elaun yang keterlaluan. Gaji CEO TH yg tidak munasabah, perjawatan yg pelik2 (dah ada CEO, ada pula pengerusi TH, Pengurus Besar Kanan TH)..bunga api sambut merdeka & tahun baru..belanja PRU 13..lawatan PM keluar negara disertai kuncu2 yang lebih kepada makan angin dan berbelanja mewah...(jgn kelentonglah pakai duit sendiri sebab aku dah lalui semua tu)....

  BalasPadam