Sejak asal penubuhan Pas, mereka tak pernah pun bersetuju dengan apa yang Umno buat sebab utama ialah kerana mereka setaraf Anwar Al-Pungkoq.
Pungkoq dipecat dari Umno, Pas pula sama juga kalah bertanding lalu keluar dan menuubuh Pas. Sama jugalah dengan Ku Li yang kalah bertanding jawatan Presiden Umno lalu bawa kes ke Mahkamah dan akibatnya dia menubuhkan Parti Semangat 46.
Umno menubuhkan Perikatan bersama Mca. telah menyebabkan Umno dan Tunku Abdul Rahman dihukum kafir. Kafir mengkafir tak pernah padam dalam diari Pas sehinggalah penubuhan Barisan Nasional di mana Pas turut serta dalam barisan tersebut.
Kemasukan Pas ke dalam BN ada berpunca dari peistiwa 13 Mei dan kebijaksaan rundingan Tun Razak, tetapi sayang kemasukan Pas dalam BN tak kekal lama. mereka meninggalkan Bn dan menuduh BN memencilkan dan menipu mereka.
Doktrin Pas bukan berada di Malaysia dan mereka inilah yang sentiasa menghasut kepimpinan Pas untuk keluar dari BN. Sekiranya Pas kekal bersama BN ia akan menyukarkan agenda mereka. Kefahaman mereka untuk menguasai pemikiran rakyat akan menjadi sukar kerana halangan Umno.
Pas perlu berdikari jika mahu kuat dan berkuasa. Umno dan Bn perlu dikafirkan semula. Umno perlu dilabelkan sebagai jijik, hina dan bersifat sekular. N (Nasional) dalam akronim Umno dilabelkan oleh Nik Aziz sebagai agama kebangsaan dan tidak islamik.
Umno dihina seperti mana Israel menghina bangsa Palestine. Umno perlu dihapuskan dan dilenyapkan dari bumi Malaysia. Untuk itu Pas boleh bersekutu dengan kapir harbi demi mencapai cita-cita mereka. "lebih baik berkawan dengan setan daripada bekerjasama dengan Umno" itu lah kata-kata peminpin Pas satu ketika dahulu.
Kenapa Pas marah sangat dengan UMNO? Jawapannya ialah kerana Umno berpegang kepada Sunnah Wal Jamaah imam Shafie.
Pas mazhab apa? Pas adalah Syiah..dan syiah tidak pernah senang dengan Sunnah dan sanggup berbunuh. Mungkin di Malaysia belum sampai tahap bunuh atau meletupkan diri kerana kita masih ada ISA.
Jika tidak ada akta tersebut mungkin sudah ramai golongan ini akan menyerang masjid atau majlis- majlis rasmi golongan Sunnah.
Selain daripada fahaman Syiah (Syiah yang tidak sesat-dakwaan Pas) terdapat juga pemimpin Pas yang membawa pengikutkan ke arah fahaman Wahabi. Pas tak perlu menafikan lagi kerana tindak tanduk mereka jelas menunjukkan siapa mereka.