Rabu, 9 Mac 2011

Selepas Bio Aura timbul pula cicak tokek ....apa nak jadi....orang kita

 
PROSEDUR JUAL BELI CICAK TOKEK. 
Dibawah merupakan prosedur jual beli dalam bentuk contoh Proses Transaksi Cicak Tokek mulai 400gram keatas.


LANGKAH 1
Pemilik atau kuasa barang atau orang tengah menjemput (counter) Buyer untuk dapat melakukan transaksi, dan terus buat MOU. Besar nilai jemputan (Counter) akan diberitahu.

LANGKAH 2
Setelah kami menerima jemputan, akan segera turun untuk melakukan transaksi di tempat sesuai dengan undangan. Apabila sampai dilokasi dalam masa 3 jam pasukan Buyer tidak boleh melihat barang, tidak boleh memeriksa barang, dengan alasan apapun, maka transaksi dinyatakan gagal.

LANGKAH 3
Setelah tiba dilokasi barang akan kami periksa barang secara fizikal, kami foto dan kami timbang, apabila masuk kriteria maka Cicak Tokek kami nyatakan lulus UJIAN 1.

LANGKAH 4
Selepas Cicak Tokek dinyatakan lulus ujian-1 maka Buyer akan memberikan wang deposit di depan peguam sebanyak RM1 JUTA - tapi wang ini tidak boleh dipergunakan sehingga Cicak Tokek dinyatakan lulus UJIAN 2. Buyer akan  menggantikan wang jemputan / Counter anda sebanyak 5 KALI GANDA.
LANGKAH 5
Setelah Cicak Tokek dinyatakan lulus UJIAN 1 maka Cicak Tokek akan dipindahkan oleh pemilik ke suatu tempat / wadah / bilik, terus dikurung (dikunci) yang disahkan oleh pembeli dan dijaga oleh semua wakil baik dari Pemilik, Broker mahupun Buyer sehingga maksimum 48 jam.

LANGKAH 6
Setelah maksimum 48 jam maka tempat / bekas / bilik tempat Cicak Tokek akan dibuka apabila Cicak Tokek tersebut masih ada, dan sama seperti semula (tidak berubah wujud, jumlahnya sama, dll) maka Cicak Tokek akan ditimbang lagi, hasil timbangan terakhir yang akan menjadi penentuan jumlah bayaran. Dan apabila timbangan terakhir minima 400 gram maka Cicak Tokek dinyatakan lulus UJIAN 2.

LANGKAH 7
Setelah dinyatakan lulus ujian 2 oleh TESTER BUYER maka wang deposit RM 1 JUTA - akan online terus ke akaun pemilik / kuasa barang / orang tengah (orang yang counter). Dan baki pembayaran akan diselesaikan ketika itu juga. (3-4 hari berkerja).

LANGKAH 8
Setelah pembayaran dinyatakan selesai oleh Buyer, maka dari pihak barang memeriksa baki akaun masing2, (apabila sudah masuk semua) maka dilakukan serah terima barang dari pemilik ke Buyer di depan notaris.

 
P/s:
* TIADA PEMBAYAR SECARA TUNAI DILAKUAN 
* PIHAK PEMBELI AKAN MENGISTIHARKAN  KEMASUKAN  PADA BANK-BANK YANG TERLIBAT.

Tiada ulasan:

Catat Komen