Selasa, 7 Februari 2012

Komplek kain terbesar di pantai timurKompleks tekstil terbesar di kawasan pantai timur yang bernilai kira-kira RM40.7 juta di Kijal di sini dijangka beroperasi Mac ini.

Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said berkata kompleks itu yang menjadi mercu tanda Bandar Baru Kijal disasar untuk menjadi lokasi pengusaha tekstil dari dalam dan luar negara untuk memasarkan produk mereka.

"Setiap premis dikenakan sewa RM3,500 seunit. Kawasan itu bakal menjadi tumpuan pemborong dan peruncit kain di seluruh negara termasuk pengusaha tempatan untuk bertapak," katanya selepas meninjau projek berkenaan Selasa.

Selain menempatkan kompleks, projek di kawasan seluas 160 hektar itu melibatkan komponen lain dengan kos kira-kira RM143 juta, antaranya rumah kedai, kompleks Mara dan tapak pendaratan kering kastam.

Ahmad berkata projek itu mampu menjana ekonomi di Kijal khususnya menerusi peluang pekerjaan dan perniagaan.

"Ia akan menjadi pusat peniagaan seperti yang terdapat di Nilai Tiga, Negeri Sembilan dan Jalan Masjid India, Kuala Lumpur.

"Dengan wujudnya bandar baru ini, rakyat di sebelah pantai timur tidak perlu lagi ke Nilai Tiga atau Kuala Lumpur untuk berbelanja bagi mendapatkan barangan kegemaran mereka.

"Yang akan turut dibina ialah sebuah Ibu Pejabat Polis Daerah dan Hospital Daerah," katanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan