Sabtu, 12 Januari 2013

Elakkan Peperangan Kaum kerana kalimah Allah

Isu terbaru yang melanda negara adalah isu kalimah Allah. Lim Guan Eng Dap laknatullah seolah-olah menjadi perantara bagi pihak luar untuk menimbulkan conflict dalam negara.

TM percaya usaha untuk memecah belahkan keharmonian kaum dan seterusnya ingin mencetuskan conflict kaum yang akan mengundang campur tangan luar.

Hari ini sudah ada suara dari orang kampung yang marah dengan isu kalimah Allah dan sanggup mengangkat lengan untuk mempertahankan kalimah Allah daripada dijadikan hak kristian, mereka tidak mahu negara ini menjadi seperti negara jiran atau kata lain mengelakkan fahaman secular dan pluralism bertapak di bumi ini.

Ingat, jika ada satu nyawa hilang yang berpunca conflict perkauman, tak sampai sehari akan muncul kapal-kapal perang dari luar siap sedia untuk melanyak kita atas dasar yang dibuat mereka.

Oleh itu pihak-pihak yang berwajib hendaklah menyelesaikan isu kalimah Allah daripada menjadi picu kepada peperangan salib alaf baru.

Elakkan negara ini menjadi medan perang seperti negara-negara Islam yang kaya raya di Afrika, yang akhirnya tunduk dengan kuasa barat.

Ingat, kerana syiar Islam, nyawa sanggup menjadi taruhan.

Sekian/_

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

1 ulasan:

  1. Nak elak macam mana? Satu pihak memang inginkan kejadian ini. Tak akan henti-henti membuat provokasi. Sampai bila boleh bertahan? Sebab itu ISA itu perlu untuk menghentikan provokasi ini.

    Tapi Najib bangang. Minta maaf cakap marah saya kepada Najib menghapuskan ISA tak hilang lagi. Ikut sangat cakap orang. Lembik. Terlalu anglophile. Tak faham sangat fasal kerisauan orang melayu dan Islam. Ada ke dia boleh cakap "Semoga dunia lebih aman dengan kematian Osama" (interview live lagi tak silap saya semasa beliau menghadir hari sambutan Vasakhi yang kenetulan jatuh dalam masa dan hari sama pembunuhan Osama.)

    Memang betul Osama dan caranya kita tak sokong tapi jawapan sekilas Najib pasal isu OBAMA dah macam jawapan standard Presiden Filipina, Singapura yang memang kita tahu balaci USA. Jawaplah seperti style Mahathir misalnya.

    Saya di sebabkan saya memikirkan ugama dan bangsa sayalah saya akan terus memberi sokongan kepada kerajaan sekarang. Najib perlu ingat kenalah keras sikit. Jangan nampak tak ada ketegasan lansung. Bangkitlah Najib dari tidur. Orang lian naik lemak dah ni. Setakat ini saya tak dengarpun sepatah beliau mengulas tentang kalimah Allah.

    BalasPadam