Langkau ke kandungan utama

Isu SJKC

Emma Harith wrote:

tolong jawab...
==
Mohamad Saifullah wrote:

Sebelum ini ultra kiasu mensyaratkan, guru-guru bukan Cina yang mengajar BM dan BI di SJKC mesti mendapat kredit bahasa Cina dalam SPM. Jika tidak, mereka tidak layak untuk mengajar di SJKC. Kerajaan terpaksa akur kerana mahukan undi mereka.

Sebahagian besar guru-guru BM dan BI bukan Cina telah dikeluarkan daripada SJKC. Begitu juga dengan kerani-kerani Melayu pun di sana perlu menguasai bahasa Cina.

Saya tidak faham, kenapa dan mengapa kerajaan tunduk dan akur kepada desakan ini, sedangkan semua sekolah ini berada dalam sistem pendidikan negara berpaksikan perlembagaan, menjunjung agenda negara.

Semua gaji mereka dan prasarana disediakan oleh kerajaan. PRU13 membuktikan, bahawa pemberian tidak dibalas.

Apakah kita akan teruskan permainan ini?Ingatan saya kepada kepada yang menerajui kerajaan, jangan terlalu mengemis untuk mendapat simpati mereka. Jika madu yang diberi, tuba yang dibalas, segerakan Bahasa Melayu sebagai pengantar.

Gunakan akta pelajaran 1996 untuk kuatkuasakan Bahasa Melayu di semua jenis sekolah, walaupun kuasa untuk menghapus sekolah vernakular sudah tidak ada lagi, kerana peruntukan akta tersebut telah dihapuskan dengan kewujudan akta pelajaran 1996.

Psss..........: sapa nak tolong jwb ni????
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ulasan

 1. Assalamualaikum,

  Islam mengajar umatnya bersatupadu namun kita muslim berpecah belah sedangkan bangsa lain boleh bersatupadu

  Kalau nak beli atau jual barang terpakai dan baharu sila ke produkmuslim.info

  Kalau tak beli atau jual pun sila daftar sebab ada cabutan bertuah sebulan sekali

  Sekian, terima kasih.

  BalasPadam
 2. tutup je sekolah cina. malaysia bukan part of cina or taiwan. hendak sangat belajar cina, sila pergi tempat lain. kerajaan mesti tegas.

  BalasPadam
 3. Najib berundur saja dengan cara terhormat walaupun sudah "hilang hormat" dari banyak orang orang Melayu

  BalasPadam
 4. UMNO BN DIPERBODOHKAN DAN DITIPU OLEH CINA DLM PRU 13 ,14, DAN SETERUSNYA AKAN MENCAPAI SEGALA CITA2 MEREKA UTK MENGUASAI MALAYSIA SEPERTIMANA SINGAPORK....

  BalasPadam
 5. Hapuskan saja SRJKC dan jadikan sekolah Rendah Kebangsaan. Habis cerita.

  BalasPadam
 6. HAPUSKAN SEKOLAH RASIS !!!!

  HIDUPKAN, PERKEMBANGKAN DAN NAIK TARAF SEMUA SEKOLAH KEBANGSAAN.

  INI MALAYSIA BUKANNYA CINA ATAU INDIA!!!

  NAJIB MESTI TEGAS ... BARULAH SOKONGAN PADU ORANG MALAYSIA KE ATAS KAMU!!!

  BalasPadam
 7. Soalan....pun aku rasa tak betul...cam na kata..mesti menguasai bahasa cina...ramai ak kenal..kerani...cikgu..yang tak boleh berbahasa cina mengajar..kerja di sekolah cina..lain kali...kaji habis lah dulu..jangan dok dengar cakap orang ja..

  BalasPadam
 8. Banyak kebaikan jikabkakitangan,kerani guru guru Melayu ,India dan Bumiputra yg mengajar di Sekolah Cina dpt menguasai dan mempunyai kelayakan Bahasa Mandarin yg cemerlang.Guru guru bukan Cina di SRJKC.

  BalasPadam
 9. pru13 cina kapir sudah menampakkan belang2 mereka...sepatutnya kerajaan jangan layan lagi permintaan depa2 nih semua...ambil iktibar apa yg telah berlaku

  BalasPadam
 10. Menteri Pelajaran mana yang kasi hapus akta berkenaan???. Jeng - jeng - jeng...

  BalasPadam
 11. Mesti paksa Sek Cina jangan employ jaga, toilet cleaners, office boy, tukang sapu sampah, tukang kebun yang tak boleh cakap Cina!

  BalasPadam
 12. Dgn kata lain, orang cina hendak beri kerja untuk orang-orang cina sahaja.Untuk kerja kuli pula ,takpun dikenakan sysrat yg sama kerana mereka sedar orang cina takkan kerja kuli.

  Pandai berbahasa mandrin hanyalah alasan tersirat.(hendak menipu kaum-kaum lain dimalaysia)

  BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

Mahathir Menangis Di London Kerana Kecewa Karenah Ahli Ahli Parti Bunga

Aidilfitri tahun ini agak berbeza bagi Mahathir. Jauh dia membawa diri ke London. Membawa hati dan perasaan yang kecewa terhadap ahli ahli parti bunga dan rakan rakan barunya dalam Pakatan Harapan. 
Merajuk sungguh. Mahathir merasakan inilah masa terbaik untuk dia meluah rasa hati dan mengubat kecewa bersama keluarganya. Mahathir takut sangat bila RCI Skandal Forex ditubuhkan. Mahathir merasakan masanya mungkin terhad untuk bersama keluarganya lagi. 
Ada yang nampak, Mahathir mengesat air matanya ketika solat hari raya Aidilfitri. Sugul dan termenung jauh memandang ke sejadah. Entah apa yang difikirkan. Namun mereka yang berada di saf belakang jelas nampak kekecewaan Mahathir di pagi raya.  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1543654558988349&substory_index=0&id=697192853634528
Menurut sumber dalaman PPBM, Mahathir sebenarnya sudah mula rasa kecewa dengan ahli-ahli PPBM. Di peringkat atas, Muhyiddin masih berkeras mahu meletakkan orang orangnya di bahagian bahagian tertent…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…