Langkau ke kandungan utama

Pas masih main wayang

Pada awal program Blackout di Kelana Jaya, boleh dikatakan hampir tiada penyertaan Pas. Ia mungkin kerana kenyataan Pas dan Tantawi 100 yang menolak usaha menjatuhkan kerajaan cara rusuhan

Ketua Dewan Ulama Pas, Datuk Harun Taib dan Timbalan Ketua Dewan Pemuda Pas, Nik Abduh yang  menasihati ahli Pas agar tidak terlibat dengan himpunan yang bertujuan menjatuhkan kerajaan itu, namun kenyataan itu bagi saya hanyalah sekadar pandangan peribadi yang tidak menjadi dasar kepada pendirian parti.

Sewaktu program Blackout pertama, Tantawi mengadakan majlis kesyukuran merayakan kemenangannya di Temerloh Pahang, tetapi pada program blackout di Amcorp Mall, Tantawi mengetuai kumpulan Pemuda Pas dan ramai pemimpin Pas seperti Mat Sabu, Husam Musa, Salehudin Ayub muncul dipentas untuk 'menghasut' rakyat menjatuhkan kerajaan.

Husam pernah membayangkan kerajaan boleh jatuh dengan sendiri jika kerajaan lemah itu lemah dan jika kerajaan jatuh jangan disalahkan pembangkang pula.

Dalam Islam terutama dalam ilmu fiqah sunnah jelas melarang usaha menjatuhkan kerajaan seperti yang dirancangkan oleh Anwar Ibrahim.

Sistem demokrasi telah pun digunapakai untuk menentukan kerajaan yang memerintah pada 5 Mei sebulan lalu. Keputusan PRU 13 menyaksikan pembangkang kekal menguasai 3 negeri tetapi kerana gagal menguasai Putrajaya menyebabkan Anwar berusaha menghasut rakyat menjatuhkan kerajaan secara demo jalanan.

16 Jun depan, Anwar mengajak penyokongnya berhimpun di Kuala Lumpur untuk membantah keputusan PRU 13 dan sekaligus mahukan kerajaan dijatuhkan dengan hanya 'perhimpunan blackout'.

Dap Pulau Pinang lain cerita pula, mereka berpuas hati dengan keputusan PRU 13, namun LKS dan beberapa ekor Dap Selangor sahaja yang masih tak puas hati kerana gagal ke Putrajaya.

Bekas Speaker Selangor pula di Amcorp Mall berkata "Apa lagi BN mahu? Cukuplah 55 tahun jadi kerajaan, bagilah kepada kita pulak".

Masalahnya ialah BN masih dipilih oleh rakyat dan BN menang 133 kerusi, Dap, Pas dan Pkr hanya dapat 89 kerusi. Kalau BN menang dengan kelebihan satu atau dua kerusi pun BN tetap akan menjadi kerajaan.

So, apa nak sibuk-sibuk buat rusuhan dan kecoh. Kepada parti Pas pula tolong buat keputusan tentang hukum haram menjatuhkan kerajaan melalui rusuhan. Apakah Pas masih berpegang kepada ideology Syed Qutb dan Hasan Al-bana?

Bersambung/....Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…