Langkau ke kandungan utama

Kes hina mahkamah satu kesalahan berat

Dari blog Kedahan69ner

18 June 2013   ISU HANGAT, KEDAH HARI INI
Kewujudan tanah perkuburan swasta di tengah-tengah perkampungan Melayu dan di atas tanah rezab Melayu di Sungai Kob, Karangan kekal menjadi perkara yang cukup menyakitkan hati. Pada zaman pentadbiran PAS lalu, syarikat pemaju tersebut yang turut mencerobohi tanah orang kampung bagi pembinaan jalan ke tanah perkuburan berkenaan selain menghalang pemiliknya daripada mengambil tindakan terhadap mereka, begitu besar kepala dan begitu kebal daripada sebarang tindakan undang-undang. 

Sudah ada kes pertumpahan darah membabitkan tanah perkuburan swasta berkenaan. Orang kampung yang berusaha mempertahankan hak mereka, akhirnya dipersalahkan, terutama apabila terdapat konco-konco syarikat pemaju tersebut yang bertindak sebagai gunting dalam lipatan terutama dengan kepiah putih di atas kepala dan keahlian mereka dalam PAS.

Wakil rakyat kawasan berkenaan, Aisyah Ghazali tidak pernah turun menjenguk ke kawasan berkenaan. Sebaliknya dari kejauhan, dia memberikan sokongan sepenuhnya kepada syarikat pemaju tanah perkuburan swasta tersebut.

Penduduk tempatan telah berjaya mendapatkan perintah mahkamah menghalang syarikat tanah perkuburan tersebut daripada meneruskan operasi mereka. Bagaimanapun, arahan mahkamah tidak dihiraukan oleh syarikat tersebut, sebaliknya dengan megah, angkuh dan penuh biadap, mereka mula mengangkut mayat-mayat untuk disemadikan di atas tanah yang masih berstatus pertanian.

Mukhriz Mahathir, pada hari pertama dia menjadi Menteri Besar, turut mengeluarkan arahan agar syarikat berkenaan menangguhkan operasi mereka di kawasan berkenaan agar siasatan dan kajian terperinci dijalankan. Namun nampaknya ada pihak yang lebih berkuasa di Kulim, yang telah membenarkan syarikat berkenaan untuk membawa mayat dan dikebumikan di situ.

Sedangkan menurut undang-undang, sebarang pengkebumian memerlukan kebenaran dan permit daripada pihak berkuasa terlebih dahulu.

Siapakah pihak berkuasa yang cuba menunjukkan mereka sangat berkuasa itu?

Bagaimana pula dengan Pejabat Tanah dan Pejabat Daerah Kulim yang telah meluluskan kewujudan tanah perkuburan swasta tersebut di atas Tanah Rezab Melayu?

Apakah kerana kerajaan negeri Kedah sekarang merupakan Kerajaan Melayu, maka syarikat yang dimiliki oleh chinabeng itu boleh berbuat sekehendak hati mereka dan tidak menghiraukan segala undang-undang selain tidak menghormati keputusan dan engkar arahan mahkamah?

Melihat kepada senario tersebut, kewujudan tanah perkuburan swasta di tengah-tengah perkampungan dan tanah rezab Melayu itu secara jelas, menunjukkan wujudnya RASUAH dan PENYELEWENGAN besar-besaran pada zaman pentadbiran PAS membabitkan pelbagai agensi termasuklah PBT.

Perubahan status tanah tidak sahaja melibatkan tanah perkuburan swasta Sungai Kob itu, bahkan turut melibatkan beberapa tapak projek yang lain, termasuklah Madrasah Salihiah yang telah diruntuhkan dan dimusnahkan oleh pihak pemaju dengan bantuan Kerajaan Negeri yang terdahulu.

Laporan kepada SPRM juga telah dilakukan tetapi sehingga sekarang, masih belum ada sebarang tindakan yang benar-benar aktif daripada SPRM berhubung masalah tanah perkuburan Sungai Kob.

Rakyat terutama sekali di Selatan Kedah sudah lama memperkatakan tentang hal ini.

Kerajaan Mukhriz Mahathir mempunyai tanggungjawab yang amat berat bagi membersihkan segala salahlaku dan penyelewengan yang membabitkan PBT dan pihak berkuasa lain. Kalau arahan dari Kerajaan Negeri tidak dipedulikan oleh syarikat berkenaan, bermakna perlu ada tindakan undang-undang yang menyusul terhadap mereka!
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ulasan

  1. slm mohon dipautkan blog Tasek Gelugor Portal... Blog Tuan Telah pun dipautkan...

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…