Langkau ke kandungan utama

Lagi tuduhan Dap yang menyalahkan pihak lain

Exco Pemuda UMNO Malaysia, Datuk Suffian Awang meminta kepimpinan DAP menyuluh muka dicermin apabila mendakwa sistem demokrasi di negara ini sudah mati di bawah pentadbiran kerajaan Barisan Nasional, sedangkan hakikatnya parti tersebutlah yang telah mematikan prinsip demokrasi di dalam parti mereka sendiri.

Menurut beliau, DAP tidak perlulah untuk mempertikaikan amalan demokrasi yang dilakukan oleh BN sedang parti tersebut sendiri telah mencabul hak-hak demokrasi terhadap ahli-ahli mereka sendiri.

"Jika benar DAP mengamalkan dan memegang prinsip demokrasi secara telus, saya cabar mereka untuk adakan semula pemilihan CEC mereka baru-baru ini, yang secara jelas telah melanggar prinsip demokrasi.

"Penyelewengan yang berlaku di dalam pemilihan CEC sudah terbukti apabila ahli-ahli DAP sendiri dari seluruh negara telah menyatakan bantahan mereka. Jangan jadi pepatah seperti ibu ketam mengajar anaknya berjalan lurus," tegas beliau kepada UMNO-Online di sini hari ini.

Tegasnya lagi, tindakan kepimpinan DAP yang memekak telinga daripada mendengar bantahan lebih 700 ahli mereka yang dinafikan hak untuk memilih dalam pemilihan CEC membuktikan bahawa demokrasi di dalam DAP hanyalah mainan dimulut para pemimpinnya saja.

"Jika mereka mengatakan demokrasi sudah mati di bawah pemerintahan BN, bagi saya itu satu kenyataan orang yang tidak sedarkan diri. Mereka menuduh orang lain, sedangkan hakikatnya mereka sendiri mematikan demokrasi di dalam DAP.

"Lihat sajalah bagaimana urusan pemilihan jawatankuasa tertinggi DAP di jalankan. Hidupkah demokrasi di dalam DAP apabila lebih 700 anggota DAP yang layak mengundi dinafikan hak mereka, malah tidak dipanggil untuk memilih ahlijawatan kuasa tertinggi, sedangkan mereka berhak untuk pemilihan tersebut," tegasnya.

Justeru itu, beliau menasihat pemimpin parti tersebut jangan terlalu angkuh mengkritik orang lain sedangkan diri parti mereka sendiri bergelumang dengan ketidakadilan dan penyelewengan.

"Mereka ini ibarat ayam yang kuat berkokok, tetapi ekor bergelumang dengan tahi. Pandai mengata orang, tetapi diri sendiri pun tak betul. BN sejak memerintah sehingga ke hari ini, berusaha untuk memastikan prinsip demokrasi itu tertegak di dalam negara dan ini sudah pun terbukti.

"DAP jangan berlakon seolah-olah mereka itu sebuah parti yang telus dan memegang teguh prinsip demokrasi sedangkan hakikat sebenarnya, demokrasi sudah lama mati dalam DAP dan diganti dengan amalan nepotisme dan kronisme pemerintahan ala-ala Dinasti di dalam parti tersebut hari ini," jelasnya.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…