Langkau ke kandungan utama

Anwar gemar campur tangan perbicaraan mahkamah

Seperti kebanyakan isu-isu lain yang melibatkan tuduhan Anwar ke atas pemimpin UMNO, kes pembunuhan Altantuya juga nampaknya akan turut memakan diri Anwar sendiri.

Ini berikutan pendedahan terbaru bekas Setiausaha Sulit Anwar, iaitu Rahimi Osman yang selari dengan pendedahan Datuk Dr. Zulkefli Nordin tidak lama dahulu.

Menurut Rahimi,pembangkang pernah cuba menyogok keluarga Koperal Sirul Azhar Umar yang dituduh membunuh Altantuya dengan wang tunai berjumlah RM3 juta untuk membuat pengakuan palsu.

Usaha tersebut dilakukan pada Jun tahun lalu bertujuan untuk mengaitkan Perdana Menteri dan Rosmah dengan pembunuhan tersebut.

Apa yang didedahkan Rahimi mengukuhkan persepsi bahawa penglibatan Anwar dalam kes Altantuya adalah berniat untuk memburukkan Perdana Menteri.

Sebelum ini, Zulkifli Nordin yang pernah menjadi peguam Anwar dan juga peguam kepada Cif Inspektor Azilah yang dituduh bersama Sirul atas kesalahan membunuh Altantuya, memberitahu umum bahawa Anwar pernah mengarahkan beliau memaksa tertuduh mengaitkan nama Perdana Menteri dan isteri dalam pembunuhan tersebut.

Campur tangan Anwar itu berlaku pada penghujung tahun 2006 yang mana merupakan penyebab utama Zulkifli menarik diri dari kes tersebut sehingga akhirnya membawa kepada keputusan meninggalkan Anwar dan PKR.

Menurut Zulkifli, Anwar mendesaknya mereka-cipta bukti palsu dan mendapatkan akuan bersumpah dari tertuduh untuk mengisytiharkan penglibatan Perdana Menteri.

Beliau bagaimana pun, tidak dapat berbuat demikian kerana ia tidak menepati kenyataan anak guamnya.

Malah anak guamnya, iaitu Azilah bersumpah bahawa Datuk Seri Najib tidak ada kena mengena dengan kes tersebut. 

Mereka-cipta kenyataan palsu bagi anak guam adalah bersalahan dengan etika perundangan. 

Oleh kerana itu, Zulkifli memilih untuk membuat semakan sendiri dan berjaya membuktikan yang Perdana Menteri mahupun isteri langsung tidak terlibat malah berada di luar kawasan secara berasingan.

Zulkifli akhirnya meletak jawatan sebagai peguam bela Azilah pada 2009 setelah tidak tahan dengan desakan Anwar.

Beliau kemudiannya turut mendedahkan bahawa Anwar menawarkannya ganjaran yang lumayan yang boleh ‘menggoyahkan iman’ untuk tugas kotor tersebut pada Mac 2010,

Zulkifli turut meletakkan jawatan sebagai peguam syarie Anwar. 

Nampaknya strategi politik Anwar banyak bergantung kepada wang untuk menyogok dan terus menyogok bagi menjatuhkan Perdana Menteri.

Selain Zulkifli dan Sirul, turut disogok ialah bapa kepada mangsa liwatnya iaitu Azlan.Azlan yang sebelum itu begitu giat membela dan sanggup menemani anaknya bersumpah sehingga ke Mekah, tiba-tiba membuat U-turn di saat akhir pilihan raya ke 13.

Walau bagaimana pun,beliau sekali lagi membuat U-turn dan mengaku bahawa tindakannya mengkhianati anaknya adalah tidak wajar sama sekali.

Berdasarkan sejarah politiknya,saya yakin bahawa tanpa wang, Anwar tidak mungkin mampu berdiri sebagai ahli politik lagi.

Tanpa wang, Anwar akan keseorangan. Azmin, Chegu Bard, Jo Bedul, Sam Ketot, Shamsidar hatta Wan Azizah dan Nurul Izzah juga belum tentu akan sanggup menjulangnya jika Anwar tidak punya wang lagi. 

Ulasan

  1. Melayu yang mengundi PR bukan tidak sayang kepada UMNO... tetapi ramai di antara pemimpin UMNO yang berjaya dalam kehidupan atas sokongan rakyat marhaen lupa akan asas perjuangan iaitu memertabatkan agama, bangsa dan negara. Ramai di antara mereka seakan-akan menunjuk-nunjukkan kemewahan yang berlebihan (Tak perlu senaraikan tetapi rakyat sering perhatikan perlakuan mereka, keluarga, saudara mara dan sahabat handai mereka yang terlebih sudu dari kuah lagaknya). Rakyat yang perlukan bantuan, pembelaan serta pertolongan atas segala permasalahan yang dihadapi tidak dipedulikan malahan dilupakan terus sehinggalah ada apa-apa pemilihan atau pilihanraya yg perlukan sokongan rakyat. Rakyat selalu diperlihatkan dengan kemewahan serta kesombongan para Dato, Dato seri, Datin, Datin Seri, Tan Sri dan Puan Seri yang semakin lama semakin memualkan. Ada juga para pemimpin yang menggunakan platform UMNO tercinta untuk kepentingan peribadi dan lebih malang ada pemimpin yang semasa berkuasa atau bila masih memimpin bagaikan pahlawan Melayu yang sanggup pertahankan maruah agama, bangsa dan negara dengan segala kekuatan yang ada.. namun bila zamannya berlalu sanggup meninggalkan UMNO yang berjasa kepada mereka. Tiada lagi sikap keperwiraan mereka dalam mempertahankan kepentingan dan kedaulatan agama, bangsa dan negara (Contoh terbaik: Muhd Muhd Taib, Kadir Sheikh Fadzir dan Rafidah Aziz). Sekali lagi kami rakyat marhaen berbangsa Melayu mengaku bahawa beralih sokongan ke PR bukan bermakna tidak sayang akan UMNO, tetapui kami mahu UMNO yang bersih serta suci dari para petualang agama dan bangsa yang berkepentingan dan lupa daratan.

    BalasPadam
  2. Allah maha mengetahui.Ingatlah manusia bernama Anuwar boleh merancang tetapi Allah S.W.T. yang menentukannya.Bertaubat sebelum terlambat setiap hari setiap saat kita manusia mendekati hari akhirat.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…