Selasa, 9 Julai 2013

Anwar gemar campur tangan perbicaraan mahkamah

Seperti kebanyakan isu-isu lain yang melibatkan tuduhan Anwar ke atas pemimpin UMNO, kes pembunuhan Altantuya juga nampaknya akan turut memakan diri Anwar sendiri.

Ini berikutan pendedahan terbaru bekas Setiausaha Sulit Anwar, iaitu Rahimi Osman yang selari dengan pendedahan Datuk Dr. Zulkefli Nordin tidak lama dahulu.

Menurut Rahimi,pembangkang pernah cuba menyogok keluarga Koperal Sirul Azhar Umar yang dituduh membunuh Altantuya dengan wang tunai berjumlah RM3 juta untuk membuat pengakuan palsu.

Usaha tersebut dilakukan pada Jun tahun lalu bertujuan untuk mengaitkan Perdana Menteri dan Rosmah dengan pembunuhan tersebut.

Apa yang didedahkan Rahimi mengukuhkan persepsi bahawa penglibatan Anwar dalam kes Altantuya adalah berniat untuk memburukkan Perdana Menteri.

Sebelum ini, Zulkifli Nordin yang pernah menjadi peguam Anwar dan juga peguam kepada Cif Inspektor Azilah yang dituduh bersama Sirul atas kesalahan membunuh Altantuya, memberitahu umum bahawa Anwar pernah mengarahkan beliau memaksa tertuduh mengaitkan nama Perdana Menteri dan isteri dalam pembunuhan tersebut.

Campur tangan Anwar itu berlaku pada penghujung tahun 2006 yang mana merupakan penyebab utama Zulkifli menarik diri dari kes tersebut sehingga akhirnya membawa kepada keputusan meninggalkan Anwar dan PKR.

Menurut Zulkifli, Anwar mendesaknya mereka-cipta bukti palsu dan mendapatkan akuan bersumpah dari tertuduh untuk mengisytiharkan penglibatan Perdana Menteri.

Beliau bagaimana pun, tidak dapat berbuat demikian kerana ia tidak menepati kenyataan anak guamnya.

Malah anak guamnya, iaitu Azilah bersumpah bahawa Datuk Seri Najib tidak ada kena mengena dengan kes tersebut. 

Mereka-cipta kenyataan palsu bagi anak guam adalah bersalahan dengan etika perundangan. 

Oleh kerana itu, Zulkifli memilih untuk membuat semakan sendiri dan berjaya membuktikan yang Perdana Menteri mahupun isteri langsung tidak terlibat malah berada di luar kawasan secara berasingan.

Zulkifli akhirnya meletak jawatan sebagai peguam bela Azilah pada 2009 setelah tidak tahan dengan desakan Anwar.

Beliau kemudiannya turut mendedahkan bahawa Anwar menawarkannya ganjaran yang lumayan yang boleh ‘menggoyahkan iman’ untuk tugas kotor tersebut pada Mac 2010,

Zulkifli turut meletakkan jawatan sebagai peguam syarie Anwar. 

Nampaknya strategi politik Anwar banyak bergantung kepada wang untuk menyogok dan terus menyogok bagi menjatuhkan Perdana Menteri.

Selain Zulkifli dan Sirul, turut disogok ialah bapa kepada mangsa liwatnya iaitu Azlan.Azlan yang sebelum itu begitu giat membela dan sanggup menemani anaknya bersumpah sehingga ke Mekah, tiba-tiba membuat U-turn di saat akhir pilihan raya ke 13.

Walau bagaimana pun,beliau sekali lagi membuat U-turn dan mengaku bahawa tindakannya mengkhianati anaknya adalah tidak wajar sama sekali.

Berdasarkan sejarah politiknya,saya yakin bahawa tanpa wang, Anwar tidak mungkin mampu berdiri sebagai ahli politik lagi.

Tanpa wang, Anwar akan keseorangan. Azmin, Chegu Bard, Jo Bedul, Sam Ketot, Shamsidar hatta Wan Azizah dan Nurul Izzah juga belum tentu akan sanggup menjulangnya jika Anwar tidak punya wang lagi. 

2 ulasan:

  1. Melayu yang mengundi PR bukan tidak sayang kepada UMNO... tetapi ramai di antara pemimpin UMNO yang berjaya dalam kehidupan atas sokongan rakyat marhaen lupa akan asas perjuangan iaitu memertabatkan agama, bangsa dan negara. Ramai di antara mereka seakan-akan menunjuk-nunjukkan kemewahan yang berlebihan (Tak perlu senaraikan tetapi rakyat sering perhatikan perlakuan mereka, keluarga, saudara mara dan sahabat handai mereka yang terlebih sudu dari kuah lagaknya). Rakyat yang perlukan bantuan, pembelaan serta pertolongan atas segala permasalahan yang dihadapi tidak dipedulikan malahan dilupakan terus sehinggalah ada apa-apa pemilihan atau pilihanraya yg perlukan sokongan rakyat. Rakyat selalu diperlihatkan dengan kemewahan serta kesombongan para Dato, Dato seri, Datin, Datin Seri, Tan Sri dan Puan Seri yang semakin lama semakin memualkan. Ada juga para pemimpin yang menggunakan platform UMNO tercinta untuk kepentingan peribadi dan lebih malang ada pemimpin yang semasa berkuasa atau bila masih memimpin bagaikan pahlawan Melayu yang sanggup pertahankan maruah agama, bangsa dan negara dengan segala kekuatan yang ada.. namun bila zamannya berlalu sanggup meninggalkan UMNO yang berjasa kepada mereka. Tiada lagi sikap keperwiraan mereka dalam mempertahankan kepentingan dan kedaulatan agama, bangsa dan negara (Contoh terbaik: Muhd Muhd Taib, Kadir Sheikh Fadzir dan Rafidah Aziz). Sekali lagi kami rakyat marhaen berbangsa Melayu mengaku bahawa beralih sokongan ke PR bukan bermakna tidak sayang akan UMNO, tetapui kami mahu UMNO yang bersih serta suci dari para petualang agama dan bangsa yang berkepentingan dan lupa daratan.

    BalasPadam
  2. Allah maha mengetahui.Ingatlah manusia bernama Anuwar boleh merancang tetapi Allah S.W.T. yang menentukannya.Bertaubat sebelum terlambat setiap hari setiap saat kita manusia mendekati hari akhirat.

    BalasPadam