Jumaat, 27 September 2013

Bila peguam bukan Islam menjadi peguambela di mahkamah syariah

Kes-kes di mahkamah syariah semakin banyak dan jumlah peguam tidak ramai. Ini kerana ramai lulusan syariah lebih minat mencari kerja senang, terutama makan gaji dengan kerajaan BN. Walaupun dalam hati mereka benci BN dan penyokong setia Pas totok.
Kerjaya yang mereka pilih ialah guru melalui pengambilan KPLI dan J-Qaf.

Apabila berlaku kekurangan peguam syarie, maka dengan rompong (loophole)  sistem perundangan maka peguam bukan Islam kini giat untuk mendapatkan diploma atau degree syariah bagi membolehkan mereka mengambil kes di mahkamah syariah.

Bila mereka dibenarkan mempraktikkan amalan mereka di mahkamah syariah maka tidak mustahil satu hari nanti akan ada pelajar cemerlang dan memperolehi ijazah kedoktoran dalam bidang agama Islam akan dilantik menjadi mufti sesebuah negeri, walaupun tidak beriman kepada Allah s.w.t.

Ini tidak mustahil akan berlaku suatu hari nanti di negara kita, sekarang pun bukan Islam sudah dibenarkan masuk ke masjid untuk memberi tazkirah dan mereka hadir dengan berkopiah dan bersongkok, yang wanita pula ada yang sudah bertudung mengalahkan wanita melayu.

Sekian dan fikirkan lah!
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-5Celcom Mobile.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan