Selasa, 15 Oktober 2013

Bekas tentera jadi peminta sedekah


Sumber dari facebook mendedahkan lelaki ini sebagai bekas tentera Malaysia yang memerlukan bantuan kewangan untuk menjalankan pembedahan di sebuah hospital swasta di Singapura.

Menurut maklumat SPR lelaki ini beralamat di 93, Jalan Perwira, Felda LBJ Kg Labu Jaya 71760 Seremban.

Hairan, kenapa sampai begitu sengkek sekali sampai minta derma dari orang ramai. Kalau sengkek bagaimana pula sanggup buat rawatan di luar negara?

I saw Mr. Zainuddin at the LRT station just now after work. Remember him? He is an Army veteran. He had backbone operation last year October. I spoke to him this evening. He is apealing for donation to get treatment to grow the flesh on the wound on his left leg. I took a photo of him just now.

The treatment is not available at the hospitals here.

The treatment will be at Jurong Hospital, Singapore on 18th October 2013, if he gets enough funds. Total cost of treatment is equivalent to RM5,000. He has raised RM2,000 so far.

He hopes to get back into employment after he is healed. He still take medicine and chemo for the bone cancer.

If you require verification about Mr. Zainuddin's case, please pm me.

I hope we can help him raise enough money to seek the treatment. Thank you.


https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151633646141036&set=a.10150353136856036.345064.720341035&type=1&theater

8 ulasan:

 1. susah tak mengenal siapa...Mana Veteran ATM????

  BalasPadam
 2. jangan brsangka buruk.. x selamanya manusia akan sihat.. nanti InsyaAllah TM pulak yg kena baru tau.. dh rawatan tu trpaksa dibuat di luar negara.. xde kepakaran di sini..

  BalasPadam
 3. Sedikit sebanyak yang saya tahu tanah Felda LBJ telah dibeli oleh satu badan dan penerokanya telah dibayar duit pampasan yang banyak, kalau tak silap lebih dari setengah juta atau hampir 1 juta ringgit satu peneroka. Kalau pergi ke LBJ kebanyakan rumah mereka semua rumah-rumah batu banglo yang besar-besar dan ada yang makan ratusan ribu harga pembinaannya. Dua orang sepupu saya adalah orang Felda LBJ dan mereka masih tinggal di LBJ sehingga kini.

  Namun ada sesetengah mereka setelah mendapat duit pampasan yang banyak gagal mengurus kewangan dengan bijak sehingga jatuh susah semula dan ada juga yang difailkan muflis. Mungkin ada pihak berkenaan yang boleh tolong siasat tentang hal ini dan memberi bantuan kepadanya jika perlu.

  BalasPadam
 4. Setuju...kebanyakan orang FELDA dah kaya raya...di LBJ kebanyakannya jutawan...kalo tengok alamat beliau adalah peneroka/pemilik tanah tak kurang 10 ekar.....biasanya masa pencen ATM bagi pampasan puluh ribu...tolong cek ye..

  BalasPadam
 5. Mana-mana pihak berkenaan, apa tunggu lagi.... bantulah dia jika benar dia memerlukan bantuan. Kita rakyat Malaysia pernah bantu seorang pembantu rumah Indon yang telah disiksa oleh majikannya sehingga dia mendapat derma puluhan ribu ringgit. Yang paling hebat, sehingga dicium oleh seorang artis terkenal dek kerana sifat kemanusiaan nya yang teramat tinggi.

  BalasPadam
 6. dimana veteren tentera,,persatuan bekas perajurit,,JKM,,adun,,yb,,azeez,,ypeim,,kalau luar negara kita bantu berjuta juta,,,inikan 2000..5000 seorang yb dah memadai,,

  BalasPadam
 7. Empunya badan dah mintak tolong. Debat di blog ni samada dia betul atau tidak, mampu atau sebaliknya tidak menolong situasi. Kalau ada yg ikhlas dan mampu nak tolong kerana Allah, hulurkan saja seadanya. Tak payah nak berpolemik tak tentu hala dan menambah fitnah.

  BalasPadam