Langkau ke kandungan utama

Bekas tentera jadi peminta sedekah


Sumber dari facebook mendedahkan lelaki ini sebagai bekas tentera Malaysia yang memerlukan bantuan kewangan untuk menjalankan pembedahan di sebuah hospital swasta di Singapura.

Menurut maklumat SPR lelaki ini beralamat di 93, Jalan Perwira, Felda LBJ Kg Labu Jaya 71760 Seremban.

Hairan, kenapa sampai begitu sengkek sekali sampai minta derma dari orang ramai. Kalau sengkek bagaimana pula sanggup buat rawatan di luar negara?

I saw Mr. Zainuddin at the LRT station just now after work. Remember him? He is an Army veteran. He had backbone operation last year October. I spoke to him this evening. He is apealing for donation to get treatment to grow the flesh on the wound on his left leg. I took a photo of him just now.

The treatment is not available at the hospitals here.

The treatment will be at Jurong Hospital, Singapore on 18th October 2013, if he gets enough funds. Total cost of treatment is equivalent to RM5,000. He has raised RM2,000 so far.

He hopes to get back into employment after he is healed. He still take medicine and chemo for the bone cancer.

If you require verification about Mr. Zainuddin's case, please pm me.

I hope we can help him raise enough money to seek the treatment. Thank you.


https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151633646141036&set=a.10150353136856036.345064.720341035&type=1&theater

Ulasan

 1. susah tak mengenal siapa...Mana Veteran ATM????

  BalasPadam
 2. jangan brsangka buruk.. x selamanya manusia akan sihat.. nanti InsyaAllah TM pulak yg kena baru tau.. dh rawatan tu trpaksa dibuat di luar negara.. xde kepakaran di sini..

  BalasPadam
 3. Sedikit sebanyak yang saya tahu tanah Felda LBJ telah dibeli oleh satu badan dan penerokanya telah dibayar duit pampasan yang banyak, kalau tak silap lebih dari setengah juta atau hampir 1 juta ringgit satu peneroka. Kalau pergi ke LBJ kebanyakan rumah mereka semua rumah-rumah batu banglo yang besar-besar dan ada yang makan ratusan ribu harga pembinaannya. Dua orang sepupu saya adalah orang Felda LBJ dan mereka masih tinggal di LBJ sehingga kini.

  Namun ada sesetengah mereka setelah mendapat duit pampasan yang banyak gagal mengurus kewangan dengan bijak sehingga jatuh susah semula dan ada juga yang difailkan muflis. Mungkin ada pihak berkenaan yang boleh tolong siasat tentang hal ini dan memberi bantuan kepadanya jika perlu.

  BalasPadam
 4. Setuju...kebanyakan orang FELDA dah kaya raya...di LBJ kebanyakannya jutawan...kalo tengok alamat beliau adalah peneroka/pemilik tanah tak kurang 10 ekar.....biasanya masa pencen ATM bagi pampasan puluh ribu...tolong cek ye..

  BalasPadam
 5. Mana-mana pihak berkenaan, apa tunggu lagi.... bantulah dia jika benar dia memerlukan bantuan. Kita rakyat Malaysia pernah bantu seorang pembantu rumah Indon yang telah disiksa oleh majikannya sehingga dia mendapat derma puluhan ribu ringgit. Yang paling hebat, sehingga dicium oleh seorang artis terkenal dek kerana sifat kemanusiaan nya yang teramat tinggi.

  BalasPadam
 6. dimana veteren tentera,,persatuan bekas perajurit,,JKM,,adun,,yb,,azeez,,ypeim,,kalau luar negara kita bantu berjuta juta,,,inikan 2000..5000 seorang yb dah memadai,,

  BalasPadam
 7. Empunya badan dah mintak tolong. Debat di blog ni samada dia betul atau tidak, mampu atau sebaliknya tidak menolong situasi. Kalau ada yg ikhlas dan mampu nak tolong kerana Allah, hulurkan saja seadanya. Tak payah nak berpolemik tak tentu hala dan menambah fitnah.

  BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

Mahathir Menangis Di London Kerana Kecewa Karenah Ahli Ahli Parti Bunga

Aidilfitri tahun ini agak berbeza bagi Mahathir. Jauh dia membawa diri ke London. Membawa hati dan perasaan yang kecewa terhadap ahli ahli parti bunga dan rakan rakan barunya dalam Pakatan Harapan. 
Merajuk sungguh. Mahathir merasakan inilah masa terbaik untuk dia meluah rasa hati dan mengubat kecewa bersama keluarganya. Mahathir takut sangat bila RCI Skandal Forex ditubuhkan. Mahathir merasakan masanya mungkin terhad untuk bersama keluarganya lagi. 
Ada yang nampak, Mahathir mengesat air matanya ketika solat hari raya Aidilfitri. Sugul dan termenung jauh memandang ke sejadah. Entah apa yang difikirkan. Namun mereka yang berada di saf belakang jelas nampak kekecewaan Mahathir di pagi raya.  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1543654558988349&substory_index=0&id=697192853634528
Menurut sumber dalaman PPBM, Mahathir sebenarnya sudah mula rasa kecewa dengan ahli-ahli PPBM. Di peringkat atas, Muhyiddin masih berkeras mahu meletakkan orang orangnya di bahagian bahagian tertent…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…