Langkau ke kandungan utama

Calon perlu bijak mengurus kekalahan (Utusan)FIKIRKAN senario ini - wakil kepada seorang calon Naib Ketua Pemuda UMNO membuat sidang akhbar mendakwa calon mereka memenangi jawatan itu.

Mereka menolak, keputusan Jawatankuasa Pemilihan UMNO bahawa dua calon yang bertanding terikat kerana menurut laporan war room mereka, calon pilihan mereka menang.

Dalam satu lagi senario - seorang pemimpin Wanita UMNO 'mengamuk' melalui WhatsApp kepada rakan-rakan mempertikaikan kekalahannya dalam perebutan jawatan Exco Wanita.

Dan seorang lagi pemimpin Wanita UMNO turut 'menyerbu' satu sidang akhbar untuk menyatakan bantahannya kerana tewas dalam perebutan di peringkat bahagian.

Mungkin kesemua mereka ini mempunyai alasan tersendiri kenapa bertindak demikian tetapi apa yang pasti mereka seolah-olah begitu takut untuk menerima kekalahan.

Sepatutnya, jika ada perkara berbangkit ia diketengahkan melalui saluran yang betul dan bukannya melakukan tindakan yang boleh menyebabkan imej UMNO terjejas.

Kenapa perlu membuat pelbagai andaian termasuklah merasakan maklumat war room mereka lebih tepat daripada keputusan yang diperolehi oleh UMNO Pusat?

Bukankah dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) lalu, banyak war room memberikan maklumat tidak tepat sehingga UMNO ketika itu seolah-olah berada dalam situasi 'syok sendiri'?

Kenapa pula ada calon sanggup menuduh 'ada mainan' di sebalik kekalahannya? Apakah dia tidak percaya kepada kebijaksanaan perwakilan membuat keputusan sama ada di peringkat Pusat mahupun bahagian?

Oleh itu, tidak payahlah mana-mana juga pemimpin atau calon yang kalah, hampir kalah atau mungkin akan kalah melakukan tindakan yang dilihat mampu merosakkan imej parti.

Ini pemilihan dalam keluarga dan ia sepatutnya dilaksanakan secara berhemah. Tidak salah untuk melakukan bantahan, tidak salah untuk menyatakan perasaan tidak puas hati dan tidak salah untuk membangkitkan kemusykilan.

Tetapi biarlah ia dilakukan melalui saluran yang betul dengan matlamat untuk memastikan imej UMNO tidak tercemar.

Mereka yang masih lagi tidak faham untuk belajar menerima kekalahan dalam pemilihan UMNO kali ini, perlu memahami bahawa 'musuh-musuh politik' parti itu sedang menanti. Tersilap langkah, apa yang berlaku dalam UMNO akan dijadikan modal untuk pilihan raya.

Justeru adalah lebih baik belajarlah menguruskan kekalahan dan bukannya hanya bijak mencari kesalahan!
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…