Langkau ke kandungan utama

PAS Hina Peranan Kaum Ibu:

Baru-baru ini, Ketua Penerangan PAS pusat, Tuan Ibrahim Tuan Man telah membuat satu kenyataan berbaur penghinaan terhadap kaum ibu.

Kenyataan yang dibuat semasa Muktamar Tahunan Dewan Muslimat PAS Pahang yang ke 25 itu benar-benar meletakkan kesalahan dikalangan kaum ibu sahaja di dalam mendidik anak di dalam keluarga.

"Pentingnya peranan muslimat ialah mengambil berat tentang ibu-ibu tunggal.

Ingat, kebiasaannya anak-anak akan dipengaruhi ibu. Umpamanya isteri Nabi Nuh tidak beriman, anaknya juga tidak beriman.

Begitu juga dengan isteri Nabi Lut yang tak beriman, dituruti oleh anaknya."-Tuan Ibrahim Tuan Man (Ketua Penerangan PAS Pusat).

Seolah-olah meletakkan segala tanggungjawab diatas bahu gologan ibu, Tuan Ibrahim nampaknya terlupa bahwa institusi kekeluargaan itu harus dicorakkan oleh kesemua ahli keluarga dan tidak tertakluk kepada ibu sahaja.

Lantas kenyataan yang dikeluarkan oleh Tuan Ibrahim itu bertentangan dengan prinsip kekeluargaan di dalam Islam. Bukannya kesemua tanggungjawab diletakkan dibahu ibu sahaja.

Dengan menggunakan analogi 'isteri nabi-nabi terdahulu sesat, maka anak-anak mereka akan sesat" adalah satu penghinaan bukan sahaja kepada golongan ibu di dunia ini, tetapi juga satu penghinaan kepada golongan nabi, kerana ia seperti merendah-rendahkan martabat nabi kononya tidak berupaya mendidik isteri-isteri mereka untuk taat kepada perintah Allah.

Tuan Ibrahim Tuan Man perlu sedar bahawa kenyataan beliau benar-benar menampakkan kecetekkan akal fikirannya berkenaan sejarah dan pengamalan Islam di dalam kehidupan manusia.

Beliau harus bertaubat kerana kenyataan yang dikeluarkan oleh beliau adalah berunsur kufur yakni menolak kemuliaan para nabi yang terdahulu.

Sebagai seorang muslim, kita perlu sedar bahawa ibu bukan sahaja memikul tanggunjawab yang sangat besar, tetapi golongan ini juga sangat-sangat dimuliakan di dalam Islam.

Hatta Rasulullah sendiri pernah telah menyatakan sendiri melalui banyak hadis berkenaan darjat dan ketinggian status seorang ibu.

‎ع‎َ‎ن‎ْ ‎أ‎َ‎ب‎ِ‎ي‎ْ ‎ه‎ُ‎ر‎َ‎ي‎ْ‎ر‎َ‎ة‎َ ‎ر‎َ‎ض‎ِ‎ي‎َ ‎ا‎ل‎ل‎ه‎ُ ‎ع‎َ‎ن‎ْ‎ه‎ُ ‎ق‎َ‎ا‎ل‎َ ‎ج‎َ‎ا‎ء‎َ ‎ر‎َ‎ج‎ُ‎ل‎ٌ ‎إ‎ِ‎ل‎َ‎ى ‎ر‎َ‎س‎ُ‎و‎ْ‎ل‎ِ ‎ا‎ل‎ل‎ه‎ِ ‎ص‎َ‎ل‎َ‎ّ‎ى ‎ا‎ل‎ل‎ه‎ُ ‎ع‎َ‎ل‎َ‎ي‎ْ‎ه‎ِ ‎و‎َ‎س‎َ‎ل‎َ‎ّ‎م‎َ ‎ف‎َ‎ق‎َ‎ا‎ل‎َ :‎ي‎َ‎ا ‎ر‎َ‎س‎ُ‎و‎ْ‎ل‎َ ‎ا‎ل‎ل‎ه‎ِ‎، ‎م‎َ‎ن‎ْ ‎أ‎َ‎ح‎َ‎ق‎ُ‎ّ ‎ا‎ل‎ن‎َ‎ّ‎ا‎س‎ِ ‎ب‎ِ‎ح‎ُ‎س‎ْ‎ن‎ِ ‎ص‎َ‎ح‎َ‎ا‎ب‎َ‎ت‎ِ‎ي‎؟ ‎ق‎َ‎ا‎ل‎َ ‎أ‎ُ‎م‎ُ‎ّ‎ك‎َ‎، ‎ق‎َ‎ا‎ل‎َ ‎ث‎ُ‎م‎َ‎ّ ‎م‎َ‎ن‎ْ‎؟ ‎ق‎َ‎ا‎ل‎َ ‎أ‎ُ‎م‎ُ‎ّ‎ك‎َ‎، ‎ق‎َ‎ا‎ل‎َ ‎ث‎ُ‎م‎َ‎ّ ‎م‎َ‎ن‎ْ‎؟ ‎ق‎َ‎ا‎ل‎َ ‎أ‎ُ‎م‎ُ‎ّ‎ك‎َ‎، ‎ق‎َ‎ا‎ل‎َ ‎ث‎ُ‎م‎َ‎ّ ‎م‎َ‎ن‎ْ‎، ‎ق‎َ‎ا‎ل‎َ ‎أ‎َ‎ب‎ُ‎و‎ْ‎ك‎َ

Dari Abu Hurairah radhiyallaahu 'anhu, belia berkata, "Seseorang datang kepada Rasulullah shalallahu 'alaihi wasallam dan berkata, 'Wahai Rasulullah, kepada siapakah aku harus berbakti pertama kali?' Nabi shalallaahu 'alaihi wasallam menjawab, 'Ibumu!' Dan orang tersebut kembali bertanya, 'Kemudian siapa lagi?' Nabi shalallaahu 'alaihi wasallam menjawab, 'Ibumu!' Orang tersebut bertanya kembali, 'Kemudian siapa lagi?' Beliau menjawab, 'Ibumu.' Orang tersebut bertanya kembali, 'Kemudian siapa lagi,' Nabi shalallahu 'alaihi wasallam menjawab, 'Kemudian ayahmu.'" (HR. Bukhari no. 5971 dan Muslim no. 2548)

Di dalam Al-Quran juga tertulis tentang peranan dan kepayahan yang dihadapi oleh seorang wanita bergelar ibu, untuk memastikan kesinambungan zuriat manusia di muka bumi ini. Allah mengangkat darjat wanita dan kaum ibu agar kaum itu dipandang mulia di dunia dan juga di akhirat. Keperitan tanggungjawab seorang ibu dijelaskan di dalam surah Luqman ayat ke 14

‎و‎َ‎و‎َ‎ص‎َ‎ّ‎ي‎ْ‎ن‎َ‎ا ‎ا‎ل‎ْ‎إ‎ِ‎ن‎س‎َ‎ا‎ن‎َ ‎ب‎ِ‎و‎َ‎ا‎ل‎ِ‎د‎َ‎ي‎ْ‎ه‎ِ ‎ح‎َ‎م‎َ‎ل‎َ‎ت‎ْ‎ه‎ُ ‎أ‎ُ‎م‎ُ‎ّ‎ه‎ُ ‎و‎َ‎ه‎ْ‎ن‎ا‎ً ‎ع‎َ‎ل‎َ‎ى ‎و‎َ‎ه‎ْ‎ن‎ٍ ‎و‎َ‎ف‎ِ‎ص‎َ‎ا‎ل‎ُ‎ه‎ُ ‎ف‎ِ‎ي ‎ع‎َ‎ا‎م‎َ‎ي‎ْ‎ن‎ِ ‎أ‎َ‎ن‎ِ ‎ا‎ش‎ْ‎ك‎ُ‎ر‎ْ ‎ل‎ِ‎ي ‎و‎َ‎ل‎ِ‎و‎َ‎ا‎ل‎ِ‎د‎َ‎ي‎ْ‎ك‎َ ‎إ‎ِ‎ل‎َ‎ي‎َ‎ّ ‎ا‎ل‎ْ‎م‎َ‎ص‎ِ‎ي‎ر‎ُ

"Dan Kami perintahkan kepada manusia (berbuat baik) kepada dua orang ibu-bapanya; ibunya telah mengandungnya dalam keadaan lemah yang bertambah-tambah, dan menyapihnya dalam dua tahun . Bersyukurlah kepadaKu dan kepada dua orang ibu bapakmu, hanya kepada-Kulah kembalimu." (Qs. Luqman : 14)

Oleh itu, apakah natijahnya Tuan Ibrahim Tuan Man, menyifatkan bahawa didikan ibu adalah punca kepada kesombongan anak-anak nabi yang terdahulu. Adakah Tuan Ibrahim merasakan bahawa para nabi yang telah dilantik oleh Allah telah gagal melaksanakan tugas mereka di muka bumi ini? Kesimpulannya, Tuan Ibrahim perlu bertaubat kepada Allah dan segera bermuhasabah diri. Kesilapan seperti ini tidak patut berlaku di dalam sebuah parti yang kononya memperjuangkan Islam.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…