Langkau ke kandungan utama

Where have all the flowers gone? Gone to the graveyard every one

 

Parti DAP terus dipandang sinis walaupun setelah pemilihan semula CEC selesai.  Sebelum ini, keputusan DAP untuk akur dengan syarat ROS dan mengadakan pemilihan semula juga, telah diterima dengan penuh kesangsian oleh ahli-ahli mahupun pemerhati politik dari luar. 

 

Pendek kata, tiada siapa percaya bahawa DAP mampu mengadakan pemilihan secara telus dan adil.  Semua pihak ternanti-nanti dan meneka-neka bagaimana pemimpin DAP akan memanipulasi undi kali ini, bagi memastikan kemenangan mereka sekali lagi.  

 

Akhirnya, kita dapati bahawa strategi mereka adalah sama saja iaitu memastikan tidak ramai yang hadir ke mesyuarat. 

 

Jika mesyuarat sebelum ini menyaksikan seramai 753 orang perwakilan tidak hadir kerana tidak mendapat notis, maka mesyuarat kali ini pula mendapati jumlah ketidakhadiran yang meningkat iaitu 845 orang.  Tidak dapat dipastikan sama ada kesemua 753 orang yang telah terpinggir sebelum ini merupakan orang yang sama tidak hadir dalam mesyuarat kali ini.  Jika benar, maka ia merupakan sesuatu yang aneh sekali. 

 

Untuk apa 753 perwakilan tersebut membuat aduan kepada ROS kerana tidak dapat mengundi kerana menerima notis mesyuarat lalu, jika mereka enggan hadir di dalam mesyuarat pemilihan yang diadakan semula? 

 

Berbagai-bagai persoalan dan teori dibuat oleh orang ramai mengenai keganjilan ini.  Ada yang menuduh pemimpin DAP telah menggunakan taktik ugutan dan ada juga yang menuduh terdapatnya unsur-unsur ‘jual-beli’ perwakilan.   Syak wasangka ini tidak dapat dielakkan kerana pemimpin DAP sudah terkenal dengan sikap samseng lagi korup serta kotor.

 

Bukan sahaja 845 dari 2576 perwakilan ‘hilang’, tetapi 17 dari 63 calon juga menarik diri di saat akhir.  Kedua-dua jumlah ini masing-masing mewakili hampir 1/3 dari jumlah keseluruhan yang layak mengundi dan yang menjadi calon. 

 

1/3 bukanlah jumlah yang sedikit.  Untuk sebuah parti yang boleh dikatakan kecil berbanding UMNO, ia merupakan jumlah yang cukup signifikan.  Sepatutnya, dengan hanya 2,000 lebih perwakilan, DAP seharusnya mampu menyaksikan kehadiran sehingga 90%.  Apatah lagi dengan hakikat bahawa ini adalah pemilihan semula yang menjadi kontroversi. 

 

Lebih-lebih lagi dengan wang yang begitu banyak sehingga mampu mengadakan mesyuarat di Hotel Lima Bintang, maka bukankah lebih elok jika wang tersebut digunakan sepenuhnya untuk menaja kehadiran semua perwakilan untuk memastikan tiada lagi ruang keraguan? 

 

Apapun, seperti yang kerapkali diulang, DAP sememangnya sudah hilang kredibiliti.  Pemimpin DAP sudah tidak ada nilai lagi.  Mereka semua tidak layak lagi untuk menyebut perkataan ‘moral’ ataupun ‘integriti’.   

Oleh itu, satu-satunya cara untuk DAP memulihkan reputasi ialah dengan melakukan perubahan drastik di mana semua pemimpin utama yang pastinya menjadi dalang kepada manipulasi undi dan strategi kotor pemilihan ini, perlu dibuang. 

 

Namun, kita meragui yang DAP benar-benar pentingkan kebersihan kerana sifat semulajadi bangsa Cina itu tidak kisah pun dengan kekotoran tidak kira dari segi urusan perniagaan, kediaman mahupun makanan. 

 

Jika ini tidak benar, mana mungkin Jenice Lee yang beria-ia menghentam DAP sebelum ini sehingga dipecat, tiba-tiba tersenyum gembira turut bersama-sama mengundi dalam CEC? Kotor-kotor DAP pun, parti itu juga yang dia suka…bukan susah, lap saja ok apa..!?

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…