Langkau ke kandungan utama

Perhimpunan Agong UMNO: Puteri Bukan Lagi Sekadar Tulang Belakang Parti

Ucapan Ketua Puteri UMNO di Perhimpunan Agung UMNO semalam membawa semangat Kasturbai Makhanji, Maharani Fu Hao, Chuk Nyak Dhien, Chuk Nyak Meutia, Tun Fatimah, Sumaiyah, Hellen Keller sehinggalah ke pejuang-pejuang UMNO seperti Aishah Ghani, Ibu Zain dan Khadijah Sidek.

Jika semangat ini mampu dihayati oleh kesemua ahli pergerakan ini yang hampir mencecah 400,000, kita pasti tiada apa lagi yang dapat menghalang UMNO untuk terus mara.Semoga para pemimpin dan ahli-ahli pergerakan Puteri mampu menghayati tiupan semangat sang Ketua dengan sebenar-benarnya.

Puteri juga nampaknya semakin matang dan semakin yakin dengan kemampuan pergerakan itu untuk menjadi lebih dari sekadar tunjang untuk memastikan UMNO teguh berdiri. Dengan memilih untuk berjuang dengan semangat para serikandi yang disebut di atas, membuktikan bahawa Puteri kini sedar yang mereka bukan lagi wanita yang tempatnya di belakang, tetapi di sisi Wanita dan juga Pemuda. Di sisi kakak dan abang atau ibu dan ayah di dalam UMNO.

Malah, tenaga muda mereka juga telah secara automatik meletakkan mereka di hadapan dalam perjuangan. Perlu diingatkan bahawa ‘di hadapan’ bukan bermakna menunggu arahan untuk mengedar risalah atau berkempen rumah ke rumah semata-mata.

Tokoh-tokoh yang disebut oleh sang Ketua, bukanlah orang suruhan tetapi masing-masing adalah Serikandi dengan cara tersendiri. Mereka adalah pemimpin yang mampu mencetuskan idea-idea bernas, mengatur strategi dan mematahkan serangan musuh. Mereka adalah pemimpin yang mampu bertahan dan mengharungi segala cabaran.

Serikandi bukan perhiasan untuk mencantikkan atau memeriahkan majlis tetapi merupakan pengatur-urus majlis itu sendiri.

Penulis menyarankan agar ahli pergerakan Puteri menghayati keperibadian Saiyidatina Khadijah, isteri Rasulullah S.A.W iaitu tokoh wanita Islam yang paling hebat.

Sejak dari usia muda, Saiyidatina Khadijah telah diberi kepercayaan oleh bapanya untuk menguruskan perniagaan keluarga. Di dalam dunia Arab yang dikuasai lelaki, Saiyidatina Khadijah mengatur strategi perniagaan dan mengembangkannya sehingga berjaya.

Baginda dipandang tinggi, disegani kerana kebijaksanaan, kecekapan dan juga keperibadian yang mulia. Saiyidatina Khadijah mempunyai pemikiran sendiri dan tidak segan silu menyatakan pendapat di khalayak.

Setelah berkahwin dengan Rasulullah S.A.W, perniagaan keluarga Saiyidatina Khadijah diuruskan secara bersama. Malah, Rasulullah S.A.W sering meminta pandangan dan nasihat isteri Baginda itu kerana mengiktiraf kebijaksanaan serta pengalamannya dalam perniagaan. Jelas hubungan Baginda berdua adalah berasaskan cinta dan saling menghormati.

Seperti yang kita tahu, Saiyidatina Khadijah telah dicatatkan sebagai antara wanita yang paling tinggi darjatnya di sisi Allah S.W.T.

Ini membuktikan bahawa Islam menuntut wanita Muslim agar berilmu dan berani.

Biarpun suami atau lelaki menjadi ketua keluarga dan masyarakat, tetapi isteri atau wanita bukanlah hamba atau manusia kelas dua. Lelaki atau para suami wajib menghormati isteri atau wanita itu sebagai manusia yang dicipta Allah S.W.T dengan akal fikiran yang setanding dengan dirinya.

Justeru, pemimpin dan ahli-ahli Puteri UMNO wajar mengambil pengajaran dari kisah Rasulullah S.A.W dan isteri Baginda ini sebagai pemangkin kepada perjuangan yang dilaungkan.

Kesimpulannya, Puteri perlu meletakkan diri di tempat yang disegani dan dihormati bukan dengan cara paksa dengan membongkakkan diri, tetapi dengan ilmu dan kemuliaan peribadi. Hanya dengan cara itu maka Puteri mampu menjadi Serikandi setanding dengan tokoh-tokoh wanita yang disebut oleh sang Ketua tadi.Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…