Langkau ke kandungan utama

Pergolakan Hamas-Fatah Wajar Dijadikan Iktibar

Forum antarabangsa anjuran Umno Malaysia semalam dilihat telah menempa sejarah tersendiri apabila berjaya menyediakan platfrom khas untuk pemimpin Fatah dan Hamas berkongsi penderitaan rakyat Palestin. Forum yang diadakan semalam itu bertemakan Kesederhanaan Politik diadakan bersempena Perhimpunan Agung Umno yang akan di adakan bermula hari ini.

Ia juga diharapkan agar kedua-dua parti (Fatah dan Hamas) dapat mengabung-jalinkan serta mencari titik perpaduan sekaligus membentuk kerjasama demi kebaikan rakyat Palestin.

Pengerusi Jawatankuasa Penganjur Forum Antarabangsa UMNO 2013, Datuk Dr. Norraesah Mohamad ketika ditemui berkata, Fatah diwakili oleh Timbalan Komisioner Hubungan Luarnya, Dr. Abdullah M. Abdullah manakala pihak Hamas oleh Ketua Biro Politiknya, Khaled Meshaal.

Hamas sebelum ini dilaporkan teah meminta kerajaan Malaysia pimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak agar menjadi perantara kepada proses damai antara Hamas dan Fatah. Mereka dikatakan telah meletakkan kepercayaan kepada Umno sekaligus membuktikan, Umno bukan sahaja menjadi tunjang kepada masyarakat di Malaysia tetapi menjadi sandaran umat antarabangsa seperti di Palestin.

Kebolehpercayaan masyarakat antarabangsa terhadap Umno telah membuktikan parti itu bukan sahaja mampu menjalankan tanggungjawabnya dalam negara tetapi perlu memainkan peranan yang lebih besar di peringkat antarabangsa.

Seharusnya kepercayaan terhadap Umno oleh Fatah-Hamas ini menjadi teladan kepada parti politik dalam negara untuk duduk bersama Umno demi tanggungjawab terhadap Agama, Bangsa dan Tanahair ini. Parti politik di Malaysia harus menolak perbezaan pandangan politik dalam hal yang berkait dengan kepentingan agama dan negara.

Malangnya kepentingan agama dan kepentingan umum banyak dipolemikkan demi survival politik masing – masing tanpa jalan penyelesaian yang menguntungkan agama dan rakyat. Setiap parti perlu berlapang dada dan mengikhlaskan hati demi kepentingan rakyat sejagat. Islam menyeru kepada perpaduan, Islam melarang umatnya berpecah – belah.

Ini bukanlah kali pertama Malaysia menjadi orang tengah dalam proses damai diperingkat antarabangsa. Malaysia telah pun berjaya menjadi orang tengah perdamaiaan antara kerajaan Filipina dengan puak pemisah Mindanoa. Selain itu, Malaysia juga telah mendamaikan ketegangan antara kerajaan Thailand dengan masyarakat Islam di Selatan Thailand. Ini menjadi kayu ukur kejayaan Malaysia yang telah diambil kira oleh kumpulan Hamas dan Fatah.

Dalam konteks perpaduan negara, Muzakarah antara Umno – Pas mestilah diterima dari sudut pandang positif. Ambillah iktibar dari utusan Nabi SAW bahawa kehadiran baginda adalah untuk menyatukan keseluruhan umat tanpa mengambil kira taraf atau kepentingan sesuatu kabilah. Penyatuan ummah Ansar Muhajirin menjadi titik tolak kearah penyatuan ummah di dunia ini.

Kini Nabi SAW sudah tiada, tetapi menjadi tanggungjawab kita sebagai khalifah yang ada hari ini untuk meneruskan agenda penyatuan ummah di dunia dan di Malaysia. Bersegeralah untuk bersatu demi Agama, Bangsa dan Tanahair. Jangan tunggu apabila kita sudah bergolak seperti di Palestin baru kita mahu mencari jalan penyatuan. Bak kata pepatah jangan tunggu seperti sudah terhatuk baru terngadah.Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…