Langkau ke kandungan utama

Ucapan Ketua wanitaDATUK Seri Shahrizat Abd Jalil dalam ucapan dasarnya yang pertama setelah dipilih semula sebagai Ketua Wanita UMNO dalam pemilihan parti tersebut bulan lepas, telah menyentuh pelbagai isu yang menjurus kepada agenda untuk. memperkasa peranan . Wanita dalam UMNO.


Sementara Presiden UMNO, Datuk Seri Najib mengkhusus kepada agenda yang lebih besar - memperkasakan. ekonomi Melayu, Shahrizat pula mengkhusus kepada pemerkasaan Wanita.


Ucapan Shahrizat menyentuh semua aspek yang boleh dikaitkan dengan peranan Wanita dalam memperkasakan UMNO untuk menghadapi cabaran yang lebih besar di masa hadapan.


Antara lain, Shahrizat mengimbau. semula peranan Wanita dalam membantu kejayaan UMNO dalam PRU13 yang lepas sehingga kita sekali lagi berjaya mengekalkan kuasa di peringkat persekutuan dan 9 buah negeri.


Mengisi bahagian awal ucapannya, Shahrizat menyatakan rasa kagumnya terhadap kebijaksanaan Perdana Menteri mencatur strategi politik yang betul s ehingga BN dan UMNO berjaya mengatasi halangan terbesar dalam PRU13 yang lepas. Shahrizat menyifatkan Najib sebagai seorang strategis hebat, yang mana kalau diibaratkan dalam keadaan yang biasa - seperti seorang Grandmaster dalam permainan catur.


Pengiktirafan tertinggi ini diberikan Shahrizat kepada Najib, berikutan keupayaan beliau mengekalkan kuasa di Putrajaya disebalik asakan hebat dari parti-parti pembangkang yang diketuai Anwar Ibrahim yang telah memulakan kempen pilihanraya mereka sejak 2008 lagi, sedangkan Najib hanya bemula pada April 2009 sebagai Presiden UMNO dan Perdana Menteri Malaysia.


Selain itu, Shahrizat berterusan mendesak pihak kerajaan agar meningkatkan jumlah Wanita sebagai pembuat keputusan penting dalam kerajaan dan syarikat-syarikat yang dikuasainya. Sememangnya sejak mula mengambil alih jawatan dari Tan Sri Rafidah Aziz pada 2009, isu ini adalah antara agenda penting yang menjadi keutamaan Shahrizat.


Memang banyak yang telah dilakukan kerajaan dalam memperkasakan peranan Wanita di peringkat kerajaan dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC), tapi dengan bilangan wanita berpendidikan tinggi di negara kita yang semakin meningkat, Shahrizat punya banyak sebab untuk tidak berasa puas hati.


Paling menarik, Shahrizat turut menggariskan matlamat untuk membawa Wanita menjadi jentera politik UMNO, bukan semata-mata jentera pilihanraya seperti yang semua sedia maklum. Menjadi jentera politik bermaksud, penglibatan Wanita UMNO bukan lagi sebagai perayu undi atau yang seperti itu semata-mata, tapi lebih besar dan penting dari itu lagi.


Jika matlamat Shahrizat ini tercapai, Wanita kini bukan lagi berperanan sebagai pihak pelaksana sahaja, tapi turut terlibat aktif dalam merangka strategi untuk memperkasakan politik UMNO di seluruh negara.


Inilah yang dikatakan bahawa ucapan dasar Shahrizat ini bertujuan memperkasakan lagi Wanita UMNO sehingga ke satu tahap yang lebih tinggi dari sekarang.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.
Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…