Ahad, 8 Disember 2013

Wee mahu MCA diberi lebih KUASA

Calon bagi jawatan timbalan presiden MCA Datuk Wee Ka Siong berkata, beliau percaya bahawa sasaran jangka pendek partinya buat masa ini adalah untuk meyakinkan Umno bahawa politik bukanlah mainan campur-tolak.

Wee dalam satu wawancara dengan Malaysiakini berkata, sekiranya Umno memberi lebih banyak kuasa kepada MCA, ia akan meraih lebih banyak sokongan dari masyarakat Cina yang akan memberi keuntungan kepada kedua-dua parti dan juga BN.

Beliau menjelaskan Umno kehilangan beberapa kerusi dengan perbezaan hanya 1,000 undi. Katanya, peningkatan sokongan masyarakat Cina kepada BN tentunya akan memberi kemenangan kepada parti itu.

"Jika BN boleh berkongsi sokongan Cina sebanyak 10 perauts dalam pilihan raya umum akan datang, BN akan merampas semula beberapa kerusi," katanya yang menambah, ia tidak akan menyebabkan Umno kehilangan sokongan di kubu kuatnya.

Pada masa ini, Umno menguasai kira-kira 70 peratus dari undi Melayu di kawasan yang dimenangi namun menurut Wee, jumlah itu tidak dapat ditingkat lagi.

Oleh itu, Umno perlu bergantung dengan sokongan bukan Melayu sekiranya ingin melihat BN mencapai prestasi lebih baik, katanya.

Ahli politik veteran itu, yang merupakan salah seorang dari tujuh MP MCA, berpendapat bahawa parti berkenaan perlu mengubah cara mereka berhubung dengan Umno.

Wee, 45, berkata MCA juga perlu bekerja dengan lebih efektif dalam isu melibatkan masyarakat Cina.

"Jika 30 hingga 50 dari 100 isu yang dikemuka ke MCA dapat diselesaikan, (masyarakat Cina) akan melihat keikhlasan kita.

"Kemudian, MCA akan dianggap sebagai parti yang kuat," katanya.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

4 ulasan:

 1. Minta maaf lah saudara Wee , politik yang dibawa oleh awak adalah aliran songsang dalam persefahaman dan perpaduan anggota BN, sejujurnya kita melihat dengan memberi lebih kerusi sedia ada kepada MCA akan lebih menjuruskan kecepatan kaum cina mengambil alih tampuk kuasa pemerintahan negara ini dari tangan pearti melayu . Apa tidak , jika lah dikatakan kerusi kerusi melayu diberikan kepda MCA dan menang tetapi selepas itu , puak MCA berpaling arah untuk bersma DAP, apa akan jadi dengang kerusi tersebut . Perbagai alasan dan angkara bol;eh dibuat dan memungkinkan YB MCA yang menang keluar parti menyertai DAP.

  Jadi kita amat berharap , awak simpan sahajalah niat awak itu.
  Cari lah jalan lain untuk menyakinkan kaum cina bagi terus bersama MCA dan bersama BN

  BalasPadam
 2. Tak payah bagi, puak puak ni gunting dalam lipat, musang berbulu ayam, kalau dapat kuasa pun mereka akan gunakan untuk kaum mereka sahaja, apa yang UMNO tak buat untuk kaum Cinabeng? mengapa perlu minta lebih kuasa pulak? nisbahkanlah jumlah kerusi MCA berbanding UMNO?
  bodoh punya Cinabeng.

  BalasPadam
 3. dari segi peratus jumlah pengundi ,pengundi cina akan berkurangan setiap pilihanraya.jadi menambah sokongan pengundi melayu lebih penting dari 10 peratus undi cina yang dijanjikan.janji dapat 10% undi cina dengan tawaran kuasa yang lebih adalah tawaran yang bodoh.

  BalasPadam
 4. seeloknya kerusi2 mojoriti melayu yg diber kpd mca dikembalikan kpd umno, biar la mca bertarung dgn dap dikws mojoriti cina dgn dibantu undi melayu.. kemurahan hati umno memberikan kerusi mojoriti melayu kpd mca sudah tidak bermakna lg.. mereka sudah menjadi dedalu.. apa yg mereka dpt tak akn dilpskan dan minta lg mcm2 kelebihan.. gagal lg nanti.. mereka minta lg mcm.. wal hal mereka da tak ingin langsung org melayu memimpin negara.. janji sokongan hanya utk mendpt bermcm2 bantuan, itu shj..

  BalasPadam