Langkau ke kandungan utama

Wee mahu MCA diberi lebih KUASA

Calon bagi jawatan timbalan presiden MCA Datuk Wee Ka Siong berkata, beliau percaya bahawa sasaran jangka pendek partinya buat masa ini adalah untuk meyakinkan Umno bahawa politik bukanlah mainan campur-tolak.

Wee dalam satu wawancara dengan Malaysiakini berkata, sekiranya Umno memberi lebih banyak kuasa kepada MCA, ia akan meraih lebih banyak sokongan dari masyarakat Cina yang akan memberi keuntungan kepada kedua-dua parti dan juga BN.

Beliau menjelaskan Umno kehilangan beberapa kerusi dengan perbezaan hanya 1,000 undi. Katanya, peningkatan sokongan masyarakat Cina kepada BN tentunya akan memberi kemenangan kepada parti itu.

"Jika BN boleh berkongsi sokongan Cina sebanyak 10 perauts dalam pilihan raya umum akan datang, BN akan merampas semula beberapa kerusi," katanya yang menambah, ia tidak akan menyebabkan Umno kehilangan sokongan di kubu kuatnya.

Pada masa ini, Umno menguasai kira-kira 70 peratus dari undi Melayu di kawasan yang dimenangi namun menurut Wee, jumlah itu tidak dapat ditingkat lagi.

Oleh itu, Umno perlu bergantung dengan sokongan bukan Melayu sekiranya ingin melihat BN mencapai prestasi lebih baik, katanya.

Ahli politik veteran itu, yang merupakan salah seorang dari tujuh MP MCA, berpendapat bahawa parti berkenaan perlu mengubah cara mereka berhubung dengan Umno.

Wee, 45, berkata MCA juga perlu bekerja dengan lebih efektif dalam isu melibatkan masyarakat Cina.

"Jika 30 hingga 50 dari 100 isu yang dikemuka ke MCA dapat diselesaikan, (masyarakat Cina) akan melihat keikhlasan kita.

"Kemudian, MCA akan dianggap sebagai parti yang kuat," katanya.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ulasan

 1. Minta maaf lah saudara Wee , politik yang dibawa oleh awak adalah aliran songsang dalam persefahaman dan perpaduan anggota BN, sejujurnya kita melihat dengan memberi lebih kerusi sedia ada kepada MCA akan lebih menjuruskan kecepatan kaum cina mengambil alih tampuk kuasa pemerintahan negara ini dari tangan pearti melayu . Apa tidak , jika lah dikatakan kerusi kerusi melayu diberikan kepda MCA dan menang tetapi selepas itu , puak MCA berpaling arah untuk bersma DAP, apa akan jadi dengang kerusi tersebut . Perbagai alasan dan angkara bol;eh dibuat dan memungkinkan YB MCA yang menang keluar parti menyertai DAP.

  Jadi kita amat berharap , awak simpan sahajalah niat awak itu.
  Cari lah jalan lain untuk menyakinkan kaum cina bagi terus bersama MCA dan bersama BN

  BalasPadam
 2. Tak payah bagi, puak puak ni gunting dalam lipat, musang berbulu ayam, kalau dapat kuasa pun mereka akan gunakan untuk kaum mereka sahaja, apa yang UMNO tak buat untuk kaum Cinabeng? mengapa perlu minta lebih kuasa pulak? nisbahkanlah jumlah kerusi MCA berbanding UMNO?
  bodoh punya Cinabeng.

  BalasPadam
 3. dari segi peratus jumlah pengundi ,pengundi cina akan berkurangan setiap pilihanraya.jadi menambah sokongan pengundi melayu lebih penting dari 10 peratus undi cina yang dijanjikan.janji dapat 10% undi cina dengan tawaran kuasa yang lebih adalah tawaran yang bodoh.

  BalasPadam
 4. seeloknya kerusi2 mojoriti melayu yg diber kpd mca dikembalikan kpd umno, biar la mca bertarung dgn dap dikws mojoriti cina dgn dibantu undi melayu.. kemurahan hati umno memberikan kerusi mojoriti melayu kpd mca sudah tidak bermakna lg.. mereka sudah menjadi dedalu.. apa yg mereka dpt tak akn dilpskan dan minta lg mcm2 kelebihan.. gagal lg nanti.. mereka minta lg mcm.. wal hal mereka da tak ingin langsung org melayu memimpin negara.. janji sokongan hanya utk mendpt bermcm2 bantuan, itu shj..

  BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…