Langkau ke kandungan utama

Surat Palsu Pulak

Masyarakat khususnya mereka yang melayari laman-laman sosial petang semalam gempar seketika apabila dikatakan kononnya ADUN Hutan Melintang dari PKR, S Kesavan telah mengumumkan untuk keluar parti.

 

Kesavan dikatakan telah menghantar sepucuk surat bertarikh 2 Januari lalu kepada pejabat Speaker Dewan Undangan Negeri Perak (DUN), Datuk Seri S.K. Devamany bagi memaklumkan kononnya dia telah menjadi Adun Bebas kerana telah "hilang kepercayaan dengan pimpinan parti."

 

Namun begitu apabila dihubungi oleh pihak media, Kesavan menafikan mengenai perkara itu dan mengatakan surat tersebut adalah palsu.

 

"Saya dapat tahu mengenai surat berkenaan kira-kira pukul 2 petang ini. Setelah diteliti menerusi aplikasi WhatsApp, saya dapati tandatangan di dalam surat berkenaan tidak sama dengan tandatangan saya.

 

"Kepala suratnya juga tidak sama dengan kepala surat rasmi yang biasa saya gunakan walaupun nama, alamat dan nombor kad pengenalan saya adalah betul.

 

"Saya terkejut dengan dakwaan ini kerana saya tidak pernah berhasrat untuk keluar parti," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

 

Dalam pada itu, Devamany yang dihubungi mengesahkan menerima surat berkenaan pada pukul 2.40 petang ini daripada keraninya. Beliau difahamkan, penghantar surat berkenaan seorang lelaki.

 

Kesavan sebelum ini mengesahkan dia menerima makluman mengenai perkara ini pada pukul 2.00 petang, manakala Speaker memaklumkan beliau menerima surat tersebut pada jam 2.40 petang.

 

Persoalannya ialah, bagaimanakah Kesavan boleh menerima makluman awal mengenainya surat tersebut?

 

Jawapannya mudah, isu surat peletakan jawatan itu bertujuan untuk mengalihkan perhatian masyarakat yang ketika ini sedang marah dengan tindakan PKR di Dun Kajang. Umum mengetahui tindakan parti itu yang sengaja meletakan jawatan bagi membolehkan Anwar bertanding adalah merupakan satu bentuk pembaziran dan mengkhianati amanah yang telah diberikan oleh pengundi.

 

Malah maklum balas dan komen-komen yang diterima melalui laman-laman sosial jelas membuktikan rakyat tidak bersetuju dengan tindakan tersebut. Peletakan jawatan bagi membolehkan Anwar bertanding sebagai calon hanya bertujuan untuk mengelakkan perebutan kuasa dan meredakan masalah dalaman yang sedang melanda parti itu.

 

Di dalam ceramah penerangan yang diadakan sebelum ini, Anwar turut mengakui keputusan itu merupakan strategi Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang berdepan pelbagai tekanan dalam politik semasa. Dalam masa sama, Anwar mengakui strategi mengosongkan kerusi DUN Kajang bagi memberi laluan kepadanya untuk bertanding memang sudah dirancang.

 

"Peletakan jawatan Chin Cheh pada 27 Januari lalu dilakukan menerusi rundingan terlebih dahulu dan bukan secara mengejut. Dia letak jawatan sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri kerana hendak beri ruang kepada saya untuk bertanding. Kerajaan Negeri Selangor juga mengetahui tentang perkara itu," katanya.

 

Bagaimanapun, sepanjang kira-kira 45 minit berucap, Anwar dilihat gagal memberi penjelasan meyakinkan kepada lebih 200 orang penyokongnya yang hadir sehingga ada yang bertindak keluar dewan.

 

Dalam erti kata lain, Anwar gagal meyakinkan penyokong sendiri, dan cabaran lebih besar bakal menantinya. Iaitu mengembalikan sokongan pengundi Kajang yang marah kerana telah ditipu dan diheret dengan permainan politik PKR.

 

Oleh itu, sekiranya kemarahan rakyat di Kajang gagal ditangani, Anwar bakal dimalukan sekali gus memadamkan impian dan harapannya untuk menjadi Menteri Besar.

 

Jalan terbaik dengan mementaskan sandiwara baru, bagi mengalihkan tumpuan masyarakat. Dengan cara itu, rakyat akan menyalahkan Umno dan kembali menyokong PKR.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…