Langkau ke kandungan utama

Tidak Hormat Berkabung 100 hari di Perak

Al Kisahnya ada satu majlis yang berlangsung baru baru ini di kawasan Larut Matang dan Selama yang di anjurkan Pembesar Negeri dikatakan tidak menghormati berkabungnya 100 Negeri Perak sebagai penghormatan pemergian DYMM Almarhum Sultan Azlan.

Walaupun dinasihatkan supaya majlis tersebut tiada upacara hiburan.. malangnya tetap diadakan dengan pelbagai tarian dan hiburan mencolok mata..

Lupakah warga Larut Matang dan Selama yang kita sedang berkabung dan dalam kesedihan?

Wallahualam..

M.B.I.

Ulasan

 1. Assalamualaikum saudara. Walaupun posting ni dah lama, saya baru dapat tahu mengenainya dan sedikit pencerahan perlu diberikan agar perkara sebenarnya disampaikan dengan lengkap.

  Untuk pengetahuan saudara, saya tahu majlis mana yang saudara maksudkan. Malah, saya adalah salah seorang penggerak Majlis Makan Malam Amal Jalinan Kasih yang diadakan bertujuan untuk mengumpul dana bagi meringankan beban pesakit-pesakit kanser, leukimia dan lain-lain penyakit kritikal.

  Memang tak dinafikan ada diselitkan acara tarian tapi nak kata pelbagai tu macam banyak sangat. Seingat saya cuma ada 3 kumpulan tarian sahaja. Dan nak kata menjolokkan mata pakaian penari-penari tersebut, masalahnya mereka yang menari ini budak-budak. Sebagai manusia biasa ianya bagi saya hanyalah kelihatan sebagai persembahan yang comel, melainkan saudara mempunyai masalah penyakit Pedophilia.

  Saya tak ada masalah kalau tujuan saudara untuk menegur secara positif, ianya boleh diterima dan diperbaiki pada masa akan datang. Walau bagaimanapun sekiranya dah dipost secara awam macam ni kenalah dengan maklumat yang lengkap dan mendalam tentang Majlis tersebut berkenaan apa, untuk apa, untuk siapa dan mengapa ia diadakan. Kalau terlalu ringkas macam ni, apa niat sebenarnya saudara?

  Mungkin majlis tersebut ada cacat-celanya tetapi sebelum nak membuat apa-apa andaian kenalah lengkapkan maklumatnya dahulu dan disampaikan secara lengkap apa sebenarnya yang telah berlaku. Saya rasa saudara tahu siapa penganjurnya, boleh pergi jumpa untuk mendapatkan maklumat yang terperinci daripada membuat andaian sebegini.

  Mohon kemaafan sekiranya penjelasan saya ini mengguris hati sesiapa.

  BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…