Langkau ke kandungan utama

Isu Salib di Taman Medan

Salah sebuah gereja lama di Taiping

Selangor merupakan sebuah negeri yang padat dengan jumlah penduduk pelbagai kaum yang mengamalkan pelbagai pegangan agama.

Secara amnya kita tahu, hanya tiga atau empat agama  sahaja sepertu Islam, Kristian, Hindu, Buddha, Guru Nanak untuk kaum Sikh.

Agama Islam pula bila kita perhalusi terdapat beberapa mazhab, Melayu majoriti bermazhab Shafie, kaum India Muslim pula bermazhab Hanafi, Orang Melayu berpecah kepada Sunni dan Syiah. Syiah di Selangor dilihat lebih ekstrem dan ganas. Di Selangor juga ada kumpulan Islam yang mengamalkan beberapa tarikat yang difatwakan sebagai sesat dan terkeluar dari ajaran Islam, untuk info penuh boleh rujuk  pada Jakim.

Kristian pun sama, ada beberapa pecahannya seperti Khatolik, Protestants, Methodist dan yang ekstrem dan keras pembawaan mereka ialah Evangelist. Pecahan-pecahan Kristian pun banyak dan mereka ini lah yang banyak menggunakan rumah-rumah kedai sebagai tempat mereka mengembang kan ajaran mereka. 

Mereka seperti MLM. setiap ahli mempunyai KPI untuk menambah ahli, Kumpulan ini biasanya tidak kekal lama, sama seperti MLM, banyak yang tumbuh seperti cendawan lepas hujan dan banyak juga yang tutup dan bungkus seperti juga MLM.

Taman Medan mempunyai sejarah tersendiri, Sebelum ini pernah tercetus satu perbalahan kaum namun ia berjaya ditamatkan dengan tindakan tegas pihak polis. Walau pun sudah lama berlalu namun rasa tak puas hati tetap ada di kalangan mereka.

Kini menjadi panas selepas beberapa penduduk membantah dan memaksa pihak gereja menurunkan salib, berita cepat disambut oleh orang-orang politik, masing-masing dengan pendapat tersendiri. Ramai yang mencemuh tindakan segelintir penduduk yang membantah pemasangan salib itu. 

Sampaikan orang Sabah dan Sarawak pun mula memberi pandangan mereka di laman sosial terutama facebook. 

Rata-rata yang memberi komen negatif mahu pun positif tidak berada di taman tersebut. Kita tidak tahu situasi sebenarnya. 

Hari ini abang kepada Ketua Polis Negara disoal siasat oleh pihak polis untuk mengetahui situasi sebenarnya. selepas ini mungkin pihak gereja pula akan dipanggil untuk diambil keterangan dan beberapa saksi lain juga akan dipanggil 

Tindakan polis amat lah betul, kita tak boleh membuat sebarang andaian dan sebagai tuduhan mengkritik penduduk mahu pun pihak geraja, kerana kita tak tahu cerita yang sebenarnya.

Jika kita rujuk pula portal-portal pro pembangkang ada yang mengaitkan pula isu kepala lembu yang dibawa oleh sekumpulan penduduk di hadapan SUK Selangor beberapa tahun lalu. Nampak jelas portal tersebut seolah cuba menghangatkan suasana atau cuba menyiram minyak ke dalam api yang sedang terbakar. Harap pihak polis dapat siasat penulisan portal tersebut, adakah ia berunsur hasutan.

Tadi dilihat juga beberapa akaun facebook sudah mula mencaci dan memburuk-burukkan abang Ketua Polis Negara yang dikatakan orang penting dalam demo menurunkan salib tersebut.

Ramai ahli politik Dap, Mic, Gerakan, Mca memberi pandangan yang keterlaluan dan melucukan, tak kurang juga artis yang cuba mencari populariti sampai meminta maaf kepada penganut Kristian dengan kejadian tersebut. 

PBT pula awal-awal menyatakan gereja tersebut tidak mendapat kelulusan dan beroperasi secara haram. Exco pula kata tak perlu permit untuk sebuah rumah ibadat. Begitu pula? 

Masih ingat beberapa tahun lalu sebuah rumah teres di Selangor yang membina kuil dalam kawasan rumah tetapi telah dirobohkan oleh PBT kerana dikatakan dibuat secara haram?  

Dari cerita di Selangor saya nak bawa cerita ke Taiping pula.

Di Taiping sebuah bandar lama dan tertua di Malaysia terdapat beberapa buah gereja yang usianya melebihi 100 tahun. Semuanya tersergam indah menghiasi landskap bandar Taiping yang menjadi tempat kunjungan pelancong dari dalam dan luar negara. 

Namun terdapat juga beberapa gereja-gereja kecil yang pelbagai nama menyewa bangunan kedai terutama di bandar Taiping dan pinggir bandar seperti Kamunting namun ia tidak langsung mengganggu penduduk taman-taman perumahan. 

Andai kata tiba-tiba muncul sebuah gereja atau rumah ibadat lain-lain ajaran di taman perumahan yang majoriti nya orang Melayu, apakah kemungkinan yang akan berlaku. Begitu juga lah jika perkampungan orang India, tiba-tiba muncul sebuah surau Syiah di tengah-tengah penduduk India dan buat bising siang malam dan sesak dengan kenderaan pengikut mereka. Sudah tentu akan menimbulkan kemarahan. 

Ini belum buka cerita rumah-rumah ibadat lain yang muncul secara kecil-kecil dan menjadi besar setelah mendapat campur tangan ahli politik.

Oleh sebab itu , masalah rumah ibadat tak kiralah surau atau Markas sekali pun tidak boleh didirikan sesuka hati. 

Di Malaysia ini kita banyak bertolak ansur, jika di negara lain seperti China, India dan lain-lain negara cuba buat atau bina sesuka hati. Tak payah pergi jauh lah....cuba ke Singapore.......cuba try test...
Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…