Langkau ke kandungan utama

#PRKPermatangpauh : Guru KAFA bakal nikmati elaun RM1,500 hanya tinggal janji, APA PULA JANJI PKR DI P44?
BERITA SELANGOR
OLEH : NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM 29 NOV 2013

Guru-guru (Kelas Agama Fardhu Ain) KAFA di Selangor bakal menikmati kenaikan elaun baru dari RM1,300 kepada RM1,500 bermula pada tahun hadapan.

Exco Pendidikan , Dr Halimah Ali (PAS-Selat Klang) berkata, pelaksanaan kenaikan itu sebagai salah satu rancangan Kerajaan Negeri memastikan pendapatan guru KAFA di negeri itu melepasi garis kemiskinan di bawah RM1,500 sebulan seperti mana dinyatakan dalam Manifesto Pilihan Raya Pakatan Rakyat Selangor sebelum ini.

“Memang dalam manifesto kita ada disebut menaikan elaun guru KAFA kepada RM1,500 dan ini sudah dalam proses,” kata Dr Halimah ketika ditemui Selangor Kini di lobi Dewan Negeri Selangor (DNS) semalam.

Dr Halimah berkata, kajian yang dijalankan itu turut melibatkan penambahan masa berkerja guru KAFA dari tiga setengah jam pada masa ini kepada jangka masa yang lebih munasabah.

“Kaedah Kerajaan Selangor sekarang ini, dasar paras kemiskinan RM1,500 adalah kerja sehari tetapi guru KAFA buat masa sekarang kerja tiga setengah jam sehari.

“Jadi kita nak selaraskan supaya guru-guru KAFA layak dan adil kepada pekerja lain yang berkerja selama lapan jam sehari,” ujar beliau lagi.

Sebelum ini elaun guru agama KAFA di Selangor hanyalah RM738.30 sebelum dinaikan kepada RM1,000 selepas Pakatan Rakyat mengambil alih pentadbiran negeri pada 2008.

Kerajaan Negeri pada Febuari lalu, sekali lagi menaikan elaun guru-guru KAFA kepada jumlah terkini RM1,300 sebulan.

-EZY

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…