Selasa, 28 April 2015

#PRKPermatangpauh: Heboh tentang Wan Azizah seorang pelajar terbaik di London


Sekeping gambar dari Ireland memaparkan nama Wan Azizah calon PRK P44 menjadi bahan parti pembangkang Pkr dan Pas untuk memuji Wan Azizah yang lebih baik daripada Datin Sri Rosmah Mansor.

Tidak dapat dinafikan, Wan Azizah adalah seorang pelajar pintar dalam bidang kedoktoran. Wan Azizah juga adalah anak seorang pegawai tinggi kerajaan iaitu Dato Dr Wan Ismail Wan Mahmood  yang bertanggung jawab dalam menjaga keselamatan negara di Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Wan Azizah dikatakan anak angkat Wan Ismail, namun Wan Azizah mengaku bahawa ibunya ialah isteri Wan Ismail iaitu Datin Mariah Haji Khamis.

Tambah Azizah ibunya adalah peranakan Cina sebelah datuk lelaki ayahnya.  (Namun Anwar   sering memanggil Azizah sebagai ikan sepat kering korea)

Wan Azizah lahir di Singapura. Tak tahu lah apa Wan Ismail buat di sana hingga dapat anak. (Wan Azizah)

Azizah mendapat pendidikan awal di St Nicholas Convent School Alor Setar, seterusnya  ke Kolej Tunku Kurshiah sebelum menyambung bidang perubatan di Royal College of Surgeons di Ireland dan mendapat anugerah emas dalam bidang obstetrics dan gynaecology

Kerana faktor keluarga bapa Azizah lah,  membuatkan Anwar mahu berkahwin dengan Azizah dengan harapan satu hari Anwar menjadi orang penting dalam kerajaan.

Wan Ibrahim tahu perangai buruk Anwar yang juga menjadi anggota sayap kanan di UM yang banyak menganjurkan demontrasi menentang penaklukan Rusia di beberapa negara luar.

Wan Ibrahim menolak pinangan Anwar kerana latar belakang rebeliannya yang sentiasa menentang dasar-dasar kerajaan.

Dengan bantuan Ahmad Awang (Pas) dan Harussani (Kadi Pulau Pinang) Anwar berjaya juga menikahi Wan Azizah dengan menggunakan wali hakim. Pernikahan itu diadakan pada 28 Feb 1980 dan kelahiran Nurul ialah pada 19 November 1980.

Selepas perkahwinan itu, Anwar berjaya melonjakkan dirinya dan berjaya mempengaruhi Tun Mahathir masuk ke dalam Umno secara jalan pintas.  ( Umno 1982 -1998)

Tahun 1982 jugalah Tun Mahathir memberi peluang kepada Anwar untuk bertanding di Permatang Pauh atas tiket BN dan berjaya menewaskan calon Pas.

Memanglah Azizah bijak zaman mudanya tetapi semakin tua semakin kurang lah bijaknya. Dalam Dewan Dun Selangor pun Azizah menjadi bahan ketawa oleh ahli-ahli dewan.

Jadi tidak perlu lah nak megah dengan kejayaan beliau dan membanding kan dengan Rosmah, kerana hari ini Rosmah ternyata lebih bijak daripada Azizah.


1 ulasan:

  1. tumpang tanya, tahun ni nampaknya Makcik Azizah ternyata lebih bijak, sayangnya Makcik Rosmah kurang bijak x lari dulu selepas PRU14

    BalasPadam