Langkau ke kandungan utama

BERITA BAIK 3 BULAN PERTAMA TAHUN 20171) Kadar pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (GDP) semakin meningkat 3 suku terakhir tahun 2016.
Suku 2 - 4.0%, Suku 3 - 4.2% dan Suku 4 - 4.5%.

Dijangka terus meningkat oleh pakar ekonomi dalam tahun 2017.

2) Jumlah pelaburan terus negara naik 11% tahun 2016 ke RM207.9bil berbanding RM186.7bil tahun 2015.

3) Kadar pertumbuhan ekspot negara semakin meningkat. Ekspot bulan NOV naik 7.8%, bulan DEC naik 10.7% dan bulan JAN naik 13.6%

4) Pelancong dari luar negara ke Malaysia terus bertambah. Pendapatan pelancongan naik 18.8% dari RM69.1 bilion  tahun 2015 kepada RM82.1 bilion tahun 2016.

5) Akibat usaha kerajaan mengawal bajet dengan ketat, nisbah perhutangan negara berbanding KDNK (Debt to GDP) bertambah baik dari 54.5% ke 52.7% akhir tahun 2016.

6) Kuota Haji naik dari 22,320 ke 27,900 orang dan bakal naik ke 30,000 orang selepas lawatan Raja Salman.

7) Pelaburan RM31 bilion Saudi Arabia di Pengerang telah dimentarikan - merupakan pelaburan asing terbesar pernah dicatat dalam sejarah Malaysia.

WALAUPUN EKONOMI DUNIA MASIH TIDAK MENENTU, MALAYSIA MASIH KUKUH, TERUS MAJU KE HADAPAN

MOHON SEBARKAN

Sebarlah berita yang sahih dan positif seperti ini.

Jauhi dari berita palsu dan negatif yang berniat untuk takutkan rakyat dan sabotaj tanahair tercinta.

LSS.

Ulasan

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

Mahathir Menangis Di London Kerana Kecewa Karenah Ahli Ahli Parti Bunga

Aidilfitri tahun ini agak berbeza bagi Mahathir. Jauh dia membawa diri ke London. Membawa hati dan perasaan yang kecewa terhadap ahli ahli parti bunga dan rakan rakan barunya dalam Pakatan Harapan. 
Merajuk sungguh. Mahathir merasakan inilah masa terbaik untuk dia meluah rasa hati dan mengubat kecewa bersama keluarganya. Mahathir takut sangat bila RCI Skandal Forex ditubuhkan. Mahathir merasakan masanya mungkin terhad untuk bersama keluarganya lagi. 
Ada yang nampak, Mahathir mengesat air matanya ketika solat hari raya Aidilfitri. Sugul dan termenung jauh memandang ke sejadah. Entah apa yang difikirkan. Namun mereka yang berada di saf belakang jelas nampak kekecewaan Mahathir di pagi raya.  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1543654558988349&substory_index=0&id=697192853634528
Menurut sumber dalaman PPBM, Mahathir sebenarnya sudah mula rasa kecewa dengan ahli-ahli PPBM. Di peringkat atas, Muhyiddin masih berkeras mahu meletakkan orang orangnya di bahagian bahagian tertent…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…