Langkau ke kandungan utama

Apa Yang Diterima Oleh Peneroka Felda Yang Tidak Diterima Oleh Orang Lain Hasil Penyenaraian FGV


1. Terdapat dakwaan kononnya peneroka Felda kehilangan wang berikutan penyenaraian FGV dan harga saham menurun. Lim Sian See telah membuat pengiraan semula dan mendapati dakwaan tersebut berbeza dengan realiti sebenarnya.

2. Menurutnya, saham FGV disenaraikan pada harga RM4.55 dan sebaik sahaja selepas penyenaraian, harga saham FGV melonjak sehingga RM5.46. HARGA INI KEKAL MELEPASI PARAS RM4.55 SELAMA 9 BULAN. Harga ini hanya menyusut apabila harga minyak sawit dunia menurun dan pengeluaran yang berkurangan akibat kesan El Nino yang menyebabkan kemarau dan cuaca panas yang luar biasa. Hari ini harga saham FGV adalah RM2.05.

3. Sebaik penyenaraian, Felda meraih kira-kira RM5.5 bilion. Satu pertiga darinya atau RM1.7 bilion terus disalurkan kepada peneroka melalui bonus 'durian runtuh'. SETIAP KELUARGA FELDA MENERIMA DURIAN RUNTUH SEBANYAK RM15,000.

4. Setiap keluarga juga diberikan PINJAMAN TANPA FAEDAH di mana mereka hanya membayar RM50 sebulan untuk tempoh 72 bulan bagi melanggan 800 saham FGV, atau kos sebanyak RM3,640 bagi setiap keluarga.

5. Sejak disenaraikan, FGV telah MEMBAYAR 8 KALI DIVIDEN berjumlah 44 sen setiap saham, iaitu PULANGAN RM352 bagi 800 saham terbabit.

6. Selain itu, ketika penyenaraian FGV, Felda dan anak syarikatnya memegang hampir 730 juta saham dalam FGV. Daripada dividen 44 sen sahaja, ia menerima RM320 juta. Jumlah ini turut diagihkan dan SETIAP KELUARGA PENEROKA BOLEH MENERIMA SEHINGGA RM2,200.

7. Koperasi Permodalan Felda turut diberikan sejumlah wang dan 200 juta saham semasa penyenaraian FGV. KPF juga menerima sekurang-kurangnya RM90 juta dalam bentuk dividen. Selain itu, KPF juga menerima wang RM2.2 bilion dari FGV selepas penjualan 51% saham Felda Holdings kepada FGV.

8. Maka, dari penyenaraian FGV itu, peneroka menerima manfaat berikut:

1. RM15,000 dalam bentuk BONUS
2. RM2,000 (daripada 800 saham biarpun harga menurun dari RM4.55 kepada RM2.05)
3. RM352 DIVIDEN
4. RM2,200 bayaran dari Felda sebagai DIVIDEN FGV
5. Jumlah yang diagihkan oleh KPF dengan keluarga peneroka

9. Jika dihitung, peneroka menerima perolehan sekurang-kurangnya RM15,552 setiap keluarga, tidak termasuk jumlah yang diagihkan oleh KPF kepada peneroka. TIDAK BENAR JIKA DIKATAKAN PENEROKA RUGI. Wang ini tidak mungkin diperolehi tanpa penyenaraian FGV.

10. PULANGAN HASIL PENYENARAIAN FGV ini adalah tambahan kepada bonus insentif tetap yang diberikan bagi produktiviti dan Hari Raya yang dibayar terus oleh Felda, dengan kali terakhir adalah antara RM300 hingga RM800 bagi setiap keluarga pada Januari 2017 dan bonus RM500 bagi bonus Hari Raya pada Jun 2016.

11. Di sebalik hasutan berterusan pembangkang kononnya peneroka Felda mengalami kerugian, ia sebenarnya adalah fitnah untuk mengapikan kemarahaan orang ramai untuk kepentingan politik mereka kerana kononnya peneroka kehilangan wang akibat dari penyenaraian FGV dan penyusutan harga saham SEDANGKAN REALITINYA PENEROKA MENERIMA SEKURANG-KURANGNYA RM15,500 HASIL PENYENARAIAN FGV.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…