Langkau ke kandungan utama

Kenyataan Akhbar mengenai isu Felda Global Ventures FGV
KENYATAAN AKHBAR


1. Kerajaan dan FELDA Global Ventures (FGV) telah menerima laporan yang bebas Dato 'Sri Idris Jala pada keputusan dan tindakan FGV Lembaga Pengarah untuk menggantung Ketua Pegawai Eksekutif, Ketua Pegawai Kewangan dan dua pegawai pengurusan kanan yang lain. Ini adalah selaras dengan pelantikan beliau sebagai pihak yang bebas pada 7 Jun untuk menubuhkan fakta kes itu dan mencadangkan jalan ke hadapan.2. Setelah mengkaji laporan itu, kedua-dua Kerajaan dan FGV ada hari ini menerima empat penemuan utama dan jalan ke hadapan seperti berikut:
- Terdapat fakta yang mencukupi dan alasan yang munasabah mewajarkan Lembaga FGV untuk memulakan prosiding tatatertib terhadap Ketua Pegawai Eksekutif, Ketua Pegawai Kewangan dan dua pegawai pengurusan kanan lain berhubung dengan dakwaan pelanggaran prosedur dalam Delima Oil Products Sdn Bhd (DOP), anak syarikat FGV. Oleh itu, FGV perlu meneruskan prosiding berterusan tatatertib. Perlu juga ditekankan bahawa tiada siapa yang melakukan apa-apa salah laku pada masa ini melainkan jika dibuktikan dengan pertanyaan domestik akan berlaku. Semasa pertanyaan domestik, 4 pegawai pengurusan akan dapat mempertahankan diri mereka dalam talian undang-undang keadilan asasi.
- Kes DOP menekankan keperluan segera bagi FGV untuk radikal meningkatkan tadbir urus dan kawalan perniagaan korporat di peringkat Kumpulan dan subsidiari. Ia adalah disyorkan bahawa FGV menetapkan satu "Tadbir Urus kuantum lompat" Pasukan untuk memastikan bahawa ini berlaku sebagai perkara yang perlu disegerakan. Sebaliknya membuat penambahbaikan berterusan, dengan bantuan daripada pasukan ini, FGV perlu pada mulanya, mengenal pasti amalan terbaik, polisi dan prosedur dalam atau di luar industri dan selepas itu, menerima pakai ini untuk FGV. Dengan cara ini, FGV akan membuat lonjakan besar dari segi peningkatan dalam Tadbir Urus Korporat.
- Kemerosotan prestasi kewangan FGV dan FELDA dalam beberapa tahun terakhir waran tinjauan perniagaan yang komprehensif. Sesungguhnya, seperti ulasan telah pun bermula akhir tahun lepas. Kedua-dua FGV dan FELDA perlu diteruskan dan menyiapkan kerja ini dengan segera. Apabila siap, ia akan dimasukkan ke dalam tempat platform yang betul yang akan meletakkan kedua-dua FGV dan FELDA untuk menjadi syarikat yang berjaya sekarang dan pada masa akan datang. Platform ini termasuk model kepimpinan kanan, strategi, perniagaan dan operasi.
- Untuk mendukung integriti, semangat kesaksamaan pertanyaan yang berterusan dan memastikan tadbir urus korporat yang betul FGV dan DOP, Kerajaan telah memutuskan untuk melantik Tan Sri Isa Samad sebagai Pemangku Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD). Kerajaan, dalam menjalankan hak penuh di bawah peruntukan Perkara 80 memorandum FGV artikel dan persatuan, telah melantik berkuat kuasa serta merta Tan Sri Sulaiman Mahbob sebagai Pemangku Pengerusi FGV. Selain daripada menjalankan peranan dan tanggungjawab Pengerusi normal, dia akan segera mengambil tindakan untuk mengawasi pelaksanaan cara di atas ke hadapan.
3. Laporan bebas oleh Dato 'Sri Idris Jala dan keputusan di atas dibuat oleh Kerajaan dan FGV di jalan ke hadapan adalah berasingan daripada siasatan SPRM yang sedang berlangsung. siasatan masih dijalankan dan hasilnya akan diperlihatkan oleh mereka hanya selepas SPRM telah melengkapkan kerja mereka.


Jun 19, 2017PETALING JAYA: Tan Sri Isa Abdul Samad hari ini meletak jawatan sebagai pengerusi Felda Global Ventures Holdings (FGV) Bhd, beberapa jam selepas mengadakan pertemuan dengan Datuk Seri Najib Razak di Putrajaya pagi tadi.

Peletakan jawatan itu diumumkan dalam dokumen difailkan di Bursa Malaysia.

Isa kini akan memangku tugas pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD), jawatan yang dikosongkan selepas persaraan Tan Sri Syed Hamid Albar pada 3 Jun lalu.

Peletakan jawatan Isa selepas spekulasi pelantikan pakar ekonomi veteran, Tan Sri Dr Sulaiman Mahbob yang mempunyai 4 dekad pengalaman termasuk mengetuai Unit Perancang Ekonomi (EPU) di bawah Jabatan Perdana Menteri.


Bernama memetik Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sebagai mengumumkan Sulaiman sebagai pemangku pengerusi FGV bagi menggantikan Isa.

Peletakan jawatan Isa di sebalik kemelut dihadapi syarikat gergasi itu yang berdepan pelbagai tuduhan salah laku dan siasatan yang turut melibatkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Isa, yang dilantik mengetuai FGV pada 2011, sebelum ini terlibat dalam pertelagahan terbuka dengan Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif FGV, Datuk Zakaria Arshad yang kini bercuti sementara siasatan dijalankan.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

PAU 1987: Najib Penyelamat Nyawa Politik Dr Mahathir. Tapi kenapa dia bencikan Najib?

#SuaraMerdeka - Kebebasan . Persamaan . Keadilan

*PADA* malam 23 April 1987, kira-kira 30 tahun yang lalu. Satu perhimpunan telah diadakan di Hotel Hilton Kuala Lumpur. Hotel di Jalan Sultan Ismail ini di antara hotel antarabangsa terawal di ibu kota, sekarang sudah pun hilang dari pandangan setelah 'direbahkan' (flattened) untuk dibuat bangunan baru, yang kini dikatakan terbengkalai.
Cukup genting pada masa itu prebutan kuasa antara dua tokoh - Dr Mahathir Mohamad dan Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li).
Hotel Hilton menjadi markas jentera kempen Dr Mahathir, manakala Hotel Regent di Jalan Imbi menjadi markas Ku Li.
Perhimpunan Agung UMNO dan pemilihan akan diadakan di PWTC keesokan harinya pada 24 April.
Perhimpunan di Hilton itu diadakan oleh Dr Mahathir bagi mengumpul sokongan. Suasana amat terdesak. Dr. Mahathir selaku Presiden UMNO dan Perdana Menteri terasa amat terancam. Dia cukup tertekan. Dia menghadapi tentangan maha hebat untuk mempertahankan jawatan Presiden. Ku Li bukan c…

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

Mahathir Menangis Di London Kerana Kecewa Karenah Ahli Ahli Parti Bunga

Aidilfitri tahun ini agak berbeza bagi Mahathir. Jauh dia membawa diri ke London. Membawa hati dan perasaan yang kecewa terhadap ahli ahli parti bunga dan rakan rakan barunya dalam Pakatan Harapan. 
Merajuk sungguh. Mahathir merasakan inilah masa terbaik untuk dia meluah rasa hati dan mengubat kecewa bersama keluarganya. Mahathir takut sangat bila RCI Skandal Forex ditubuhkan. Mahathir merasakan masanya mungkin terhad untuk bersama keluarganya lagi. 
Ada yang nampak, Mahathir mengesat air matanya ketika solat hari raya Aidilfitri. Sugul dan termenung jauh memandang ke sejadah. Entah apa yang difikirkan. Namun mereka yang berada di saf belakang jelas nampak kekecewaan Mahathir di pagi raya.  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1543654558988349&substory_index=0&id=697192853634528
Menurut sumber dalaman PPBM, Mahathir sebenarnya sudah mula rasa kecewa dengan ahli-ahli PPBM. Di peringkat atas, Muhyiddin masih berkeras mahu meletakkan orang orangnya di bahagian bahagian tertent…