Langkau ke kandungan utama

AWAS ! JANGAN PERCAYA CERITA HASUTAN,

Jangan Percaya Cerita Hasutan, Kalau Kena Saman Pembuat Cerita Tidak Tolong Bayarkan.

Seronok sangat kita mahu kongsi cerita yang dibuat oleh pihak pakatan pembangkang. Tanpa semak dan tanpa selidik, terus percaya sahaja. Kemudian buat gossip dan tuduhan yang bukan bukan di Whatsapp, Facebook dan Twitter.

Kalau kena saman, pembawa cerita hendak tolong bayarkan? Tidak sama sekali.

Kata orang tua-tua, siakap senohong gelama ikan duri. Jangan sebar cerita bohong, nanti kena diri sendiri.

Mungkin peribahasa ini sesuai untuk dikaitkan dengan Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli.

Dalam dunia politik Malaysia hari ini, nama Rafizi cukup dikenali sebagai Raja Fitnah nombor satu dalam Malaysia. Sudah buat lebih daripada 27 fitnah kesemuanya. Masih ada tiga lagi kes mahkamah tentang fitnah.

Rafizi sendiri mempunyai simpanan lebih setengah juta ringgit dalam Tabung Haji, tapi dia buat fitnah pada Tabung Haji.

Dapat dividen dan untung dari simpanan di Tabung Haji dan Kwsp, tapi buat cerita kata dua agensi itu hendak bankrup dan muflis. Kalau bankrap, Rafizi pun tidak akan dapat dividen.

Paling diingati adalah bagaimana Rafizi membuat satu fitnah yang cukup jahat terhadap National Feedlot Corporation (NFC).

Menerusi siri fitnah ini dengan dibantu beberapa fitnah yang lain pengundi yang tertipu beri undi kepada Rafizi untuk jadi ahli parlimen di Pandan. Mereka terpedaya dengan cerita Rafizi ini.

Apa yang pengundi dapat? Dapat atau tidak jumpa Rafizi setiap hari untuk adu masalah rakyat?

Rafizi reka cerita lembu-lembu yang dipelihara oleh NFC sudah boleh tinggal di dalam kondominium akibat penyelewengan berkenaan. Mana ada lembu tinggal dalam kondo? Itu pun ada orang percaya.

Melihat kepada kebiadaban Rafizi ini, Pengerusi NFC Datuk Seri Mohamad Salleh Ismail telah memfailkan saman menuntut ganti rugi terhadap Rafizi berhubung deretan fitnah yang dia taburkan hanya untuk kepentingan politiknya semata-mata.

Akhirnya, pada 31 Oktober 2016 kebenaran akhirnya tersingkap apabila mahkamah memutuskan Rafizi bersalah dan diarahkan membayar RM 150,000 kepada Datuk Seri Mohamad Salleh dan RM 50,000 kepada NFC dengan kos-kos lain yang bernilai RM100,000.

Hari ini, setelah hampir 10 bulan berlalu, Rafizi masih lagi gagal membayar saman seperti yang diarahkan oleh mahkamah. Rafizi diarah bayar RM300,000 oleh mahkamah.

Kes Rafizi samalah situasinya macam kes Mazlan Aliman, buat fitnah kepada Felda kemudian enggan bayar saman RM350,000 setelah didapati bersalah memfitnah.

Ada simpanan lebih setengah juta di dalam Tabung Haji dan mempunyai pendapatan melalui sebuah syarikat yang ditubuhkannya, INVOKE, tetapi Rafizi memilih untuk menjadi kedekut dan sanggup menjadi peminta sedekah.

26 Julai 2017, Rafizi dikatakan telah meminta bantuan orang ramai untuk menyumbang kepadanya untuk membayar saman berkenaan. Rafizi kata duit dia sudah habis dibelanjakan untuk Invoke. Lateefa Koya dan Adam Rosly mungkin boleh sahkan, kebenaran cerita Rafizi ini.

Kenapa rakyat kena bayar saman terhadap cerita fitnah yang dibuat oleh Rafizi? Pakatan pembangkanglah yang kena tolong bayar. Adam Rosly rumah sebesar Disneyland, takkanlah tidak boleh bantu bayarkan saman Rafizi.

Atau Mahathir boleh bantu Rafizi bayarkan saman fitnahnya. Dulu Rafizi pernah dedahkan bahawa Mahathir kaya raya kerana projek projek mega.

Kini Mahathir sudah bersama dengan Rafizi, bolehlah sangat Mahathir bantu Rafizi kerana Mahathir, Mukhriz dan Mokhzani tidak saman pun cerita San Miguel Petron dan beli kapal yang disebut oleh Rafizi. Bermakna betullah cerita Rafizi itu.

Ini menunjukkan bahawa pakatan pembangkang sebenarnya tidak berpakat. Hendak berpakat bantu bayar saman Mazlan Aliman dan Rafizi pun tidak boleh.

Jadi penyokong pembangkang janganlah seronok sangat percaya, seronok sangat hendak "share" cerita fitnah yang direka oleh Rafizi ini.

Kalau kena saman bukannya Rafizi hendak bantu bayarkan. Saman dia sendiri pun tidak mampu bayar, hendak hasut rakyat percaya pula cerita cerita hasutan dan fitnah menerusi traknya itu. Jangan percayalah. Jauhi cerita fitnah rekaan pembangkang.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

Mahathir Menangis Di London Kerana Kecewa Karenah Ahli Ahli Parti Bunga

Aidilfitri tahun ini agak berbeza bagi Mahathir. Jauh dia membawa diri ke London. Membawa hati dan perasaan yang kecewa terhadap ahli ahli parti bunga dan rakan rakan barunya dalam Pakatan Harapan. 
Merajuk sungguh. Mahathir merasakan inilah masa terbaik untuk dia meluah rasa hati dan mengubat kecewa bersama keluarganya. Mahathir takut sangat bila RCI Skandal Forex ditubuhkan. Mahathir merasakan masanya mungkin terhad untuk bersama keluarganya lagi. 
Ada yang nampak, Mahathir mengesat air matanya ketika solat hari raya Aidilfitri. Sugul dan termenung jauh memandang ke sejadah. Entah apa yang difikirkan. Namun mereka yang berada di saf belakang jelas nampak kekecewaan Mahathir di pagi raya.  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1543654558988349&substory_index=0&id=697192853634528
Menurut sumber dalaman PPBM, Mahathir sebenarnya sudah mula rasa kecewa dengan ahli-ahli PPBM. Di peringkat atas, Muhyiddin masih berkeras mahu meletakkan orang orangnya di bahagian bahagian tertent…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…