Langkau ke kandungan utama

DAP PULAU PINANG PANDAI CARI WANG UNTUK KANTUNG KERAJAAN NEGERI.

"Why is Gerakan saying Lim Guan Eng lied about the RM1psf land sale and why Gerakan is suing him.
Here are the facts:1. It is not land but land reclamation rights  
2. It is not just RM1psf but RM1psf + 10% land handed back to state govt, which is worth billions.
3. The 1992 agreement was signed with Koperasi Gabungan Negeri Pulau Pinang  (KGN) and 40% owned by the 100% state-owned Penang Development Corp (PDC) - not to private companies or "cronies". 

4. Since 25 years ago, the shares have changed hands a few times but even today, the land reclamation project is 78.2% owned by listed E&O Bhd, which govt-controlled Sime Darby is the major shareholder, and 21.2% owned by the Penang State govt's PDC.
So, to say that the previous BN Govt sold "land" to "cronys" or private companies at RM1psf is a plain lie.


A lie that has been repeated numerous times by the DAP Penang Govt every time they are criticized for their frequent sale of state land and assets to cover their 500% increase in annual state expenses. (LSS)

Lim Guan Eng dan sekutu  sering menuduh kerajaan BN sebelum ini lebih banyak menjual tanah kerajaan 35 kali ganda lebih banyak daripada kerajaan DAP.

Dap jual sedikit sahaja tanah dan memberi pulangan yang tinggi kepada kerajaan negeri, BN jual banyak tetapi hasil sikit. Ini lah ayat yang sering dimainkan oleh Dap.

Sebenarnya Dap lah yang menjual tanah lebih banyak berbanding BN.  Setakat 2015 sahaja Dap telah menjual tanah bernilai lebih RM 1.5 Bilion. Jika diambil kira sehingga kini rasanya melebihi RM2 Billion.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…