Langkau ke kandungan utama

Ribuan Peneroka Limpahi Putrajaya, Ekspresikan Kejayaan 60 Tahun FELDA


Bermula dengan 28 orang peneroka, tanah diteroka secara bersama di Felda Lurah Bilut kini nama Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA) sudah gah di mata dunia. 

Felda sedang melakar kejayaan  sejak ia wujud selama 60 tahun yang lalu untuk membina generasi masa depan yang lebih cemerlang.

Pada 1 April 1958, FELDA telah mengemukakan cadangan pembangunan di Lurah Bilut secara rasmi kepada Kerajaan Negeri Pahang.  Lurah Bilut kemudiannya, dirasmikan oleh Allahyarham Tun Abdul Razak Hussein, Perdana Menteri kedua.

Kalau hendak diikutkan Lurah Bilut ialah rancangan pembangunan tanah secara berkelompok untuk pertanian pertama yang ditubuhkan di Malaysia dan di seluruh dunia. Kumpulan peneroka pertama pada masa itu terdiri daripada orang yang sebelum itu berasal dari pelbagai negeri di Malaysia.

Dengan tradisi "roll call" setiap awal pagi, dan pelbagai kenangan pahit manis membangunkan tanah, kini FELDA sudah tidak seperti dulu lagi. Kejayaan yang dicipta amat banyak sekali. 

Pada 10 Disember 2007, Datuk Seri Najib Tun Razak telah umumkan lapan inisiatif untuk membangunkan belia FELDA sebagai kumpulan generasi yang baru yang mulai dilaksanakan pada tahun 2008.

Antaranya ialah pembangunan sukan di FELDA telah dipertingkatkan dengan pembinaan kompleks sukan komuniti dan gelanggang futsal untuk memastikan warga FELDA sihat. 

Kemudian, FELDA turut melibatkan diri dalam bidang perniagaan dan keusahawanan melalui Skim Inisiatif Usahawan FELDA (SIUF).

Ada pembangunan projek perumahan dilakukan di Bukit Goh, Mempaga, Lepar Hilir, Keratong di Pahang dan Pasak di Johor sejajar dengan usaha untuk membandarkan kawasan FELDA. 

Sejak penubuhan FELDA, badan itu tidak pernah lari dari tujuan utamanya iaitu untuk menjaga kesejahteraan peneroka. Objektif asal penubuhan FELDA ialah untuk membasmi kemiskinan tetapi ia telah lama dicapai dan kini dalam objektif lain untuk meningkatkan taraf hidup 112,635 peneroka yang setia bersamanya.

Ramai yang mungkin tidak tahu, di bawah FELDA ada Skim Pembesaran Rumah yang turut diberikan dengan nilai pinjaman maksimum RM40,000 untuk keselesaan warga peneroka. Kesannya, di FELDA seluruh negara sudah ada banyak banglo dan rumah besar yang cantik dalam kawasan tanah rancangan Felda dengan keluasan lebih 3,000 kaki persegi.

Bermula dari hari ini sehingga 23 Julai 2017, warga peneroka akan hadir berkumpul di Dataran Putrajaya untuk menzahirkan sokongan mereka kepada FELDA serta menyaksikan catatan kejayaan FELDA yang telah dilakar selama 60 tahun sejak kewujudannya  sempena Hari Peneroka FELDA Kebangsaan ke-60.

Kali ini ia akan diraikan selama tiga hari dengan pelbagai program menarik diatur termasuk kehadiran ikon animasi Upin dan Ipin serta Ultraman di Presint 3.

FELDA sudah terbukti terbaik dan hanya satu seumpamanya di dunia. FELDA juga terus konsisten memelihara kebajikan masa depan peneroka di seluruh negara.

Oleh itu, tidak usahlah pembangkang hendak menjaja cerita mahu memulihkan Felda. Kejayaan yang ada di Felda sekarang adalah hasil kerajaan Barisan Nasional bukannya pembangkang. 

Kehadiran puluhan ribu peneroka Felda di Putrajaya selama tiga hari ini jadi saksi, mereka datang sebagai terima kasih kepada Perdana Menteri dan kerajaan BN atas nikmat dan kejayaan yang mereka kecapi hari ini. 


Tulisan : 
Beruang Biru
BB507, Jumaat
21 Julai 2017

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…