Langkau ke kandungan utama

Azmin Ali Bila Hendak Buat Organisasi Pakatan Harapan Di Selangor?27 Julai 2017, lima hari lepas, Ketua Menteri DAP Pulau Pinang, Lim Guan Eng mengumumkan organisasi Pakatan Harapan (PH) di Pulau Pinang. 

Pulau Pinang menjadi negeri yang terawal mengumumkan organisasi pakatan pembangkang di peringkat negeri biarpun secara rasminya Pakatan Harapan masih lagi belum didaftar secara rasminya dengan ROS. 

Dalam organisasi di Penang itu, lima daripada 11 orang anggotanya dimonopoli oleh DAP.  Dipengerusikan juga oleh Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP. 

Kini selepas hampir seminggu, orang sudah mula tanya, bila Selangor hendak umumkan barisan Pakatan Harapan? Dalam carta kepimpinan Pakatan Harapan, Azmin dilantik sebagai Naib Presiden. 

Azmin masih lagi anggap Pakatan Rakyat masih hidup di Selangor namun dia sendiri terima jawatan Naib Presiden dalam Pakatan Harapan. Ini suatu yang melucukan. Mana satu yang Azmin hendak ikut? 

Bila Guan Eng umum carta organisasi di Penang, itu sebenarnya adalah provokasi ke atas Azmin. Guan Eng sebenarnya mencabar Azmin untuk  mengisytiharkan organisasi PH di negeri Selangor juga.

Dulu, Guan Eng, Azmin serta pemimpin dari PKR bertelagah tentang kewujudan Pakatan Rakyat yang dikatakan masih hidup di Selangor kerana mandat rakyat. 16 Jun 2015, dalam Astro Awani, Kit Siang berkata "dengan terkuburnya Pakatan Rakyat, sudah tiba masa untuk memberikan harapan baru kepada rakyat" 

Dalam Muktamar PAS yang ke 61 dan mesyuarat Jawatankuasa Eksekutif Pusat DAP telah memutuskan bahawa Pakatan Rakyat telah mati pada 2015. Wan Azizah dalam satu kenyataan media pada 17 Jun 2015 turut mengesahkan bahawa Pakatan Rakyat sudah tiada lagi. 

Hanya Azmin Ali yang masih anggap Pakatan Rakyat masih hidup. Ianya amat bertentangan sama sekali, kerana wujudnya parti PAN adalah untuk melawan PAS. Parti PAN ada dalam organisasi baru Pakatan Harapan bersama PPBM, apakah Azmin anggap PAN dan PPBM ini tidak wujud di Selangor?

DAP sudah sepak terajang PAS di Pulau Pinang. Hanya di Selangor, Azmin bermain wayang dengan PAS kerana takut hilang kerajaan negeri. Sampai bila Azmin boleh bermain wayang sebegini? 

Sampai bila juga lebai lebai PAS di Selangor mahu jadi bodoh dengan Azmin? Bila pilihanraya nanti, sudah pasti PAN akan ambil alih semua kerusi PAS di Selangor. 

8 Februari 2016, Pengerusi PAN Selangor, Izham Hashim menyatakan akan bertanding di 8 kerusi PAS di Selangor. PAN dibiayai dan mendapat habuan dari DAP. Silap silap kalau kena percaturan, PAN dan DAP boleh bergabung bentuk kerajaan negeri. 

Bukan itu sahaja, kombinasi PAN dan DAP mampu kuasai majoriti dalam dewan dan seterusnya memilih bakal MB yang baru gantikan Azmin. Itu belum dikira lagi PPBM yang bersama menyokong Pakatan Harapan.

Rugilah Azmin kalau masih anggap Pakatan Harapan ini tidak wujud dan enggan membuat organisasi PH di Selangor. Silap silap PAN dan DAP gulingkam Azmin nanti.

Kalau di Pulau Pinang, Guan Eng sudah pasti berada di posisi paling atas dalam organisasi itu kerana beliau adalah seorang Ketua Menteri, di Selangor mungkin Azmin akan berada di kedudukan kedua memandangkan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kajang adalah Presiden Pakatan Harapan iaitu Wan Azizah. 

Tambahan pula, Wan Azizah adalah Ketua Pembangkang dalam Parlimen. Mungkin ini sebabnya Pakatan Harapan tidak ada organisasinya di Selangor. Hendak pilih Azmin atau Wan Azizah sebagai ketua PH di Selangor? 

Situasi di Selangor bukti pembangkang ini tidak berpakat sebenarnya dan bila bila masa sahaja mereka boleh bergaduh sesama mereka kerana kuasa. 

Rakyat jangan terpedaya dengan pembangkang. Semasa mereka pun tidak boleh diharap, macam mana hendak beri harapan pada rakyat. 

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…