Langkau ke kandungan utama

Pengundi Hantu Nga Dicabar Buat Laporan Polis, SPRM

13/10/2017 - Datuk Saarani Mohamad Gertakkan DAP dan Pakatan Harapan yang mahu membuat laporan polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) adalah sesuatu yang dialu-alukan oleh Barisan Nasional (BN).

Tegas Timbalan Pengerusi BN Negeri Perak, Datuk Saarani Mohamad, perkara itu sama sekali tidak menjejaskan parti malah ia sekaligus menampakan pembangkang tidak mempunyai isu untuk dijadikan bahan politik mereka.

Nga mengugut agar BN memohon maaf dan menyelesaikan isu pengundi hantu yang kononnya melibatkan 165,000 pemilih di Perak. "Adalah tidak adil jika pakatan dan buat bantahan setelah disemak (nama pemilih) sekarang. 

Katanya, jika Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak mahu memutihkan senarai itu dia nak buat laporan polis dan SPRM "Saya sahut cabaran!Nga dan Pakatan silakan buat laporan itu kerana pada masa itu sudah tamat (bantahan nama pemilih), dia patut buat bantahan masa SPR pamerkan nama pemilih baharu 16 kali dahulu. Kenapa sekarang baru timbul?"soal beliau menerusi sidang media khas di Ipoh, pada Jumaat.

Sejak PRU13, SPR mempamerkan nama pemilih baharu setiap tiga bulan sekali dan sehingga 30 Jun lalu menampakan jumlah pemilih terutama Melayu meningkat lebih 50 peratus.

Justeru, kata Datuk Saarani pembangkang kelihatan salah mengatur strategi yang mana ia kini menampakkan mereka akan kalah pada PRU akan datang.

"Pakatan Harapan salah strategi. Kajian saya membuktikan bahawa terdapat sejumlah pengundi-pngundi Cina dari Perak yang dibawa secara tersusun ke negeri Johor contoh 607 pengundi di pindahkan ke Parlimen Terbau, 443 pengundi Perak dipindah ke Pulai, 311 pengundi Cina ke Gelang Patah, 189 ke Pasir Gudang, dan 89 ke Kulai.

"Ini mereka dah buat secara tersusun sejak lama sebab Lim Kit Siang beri arahan nak takluk Putrajaya mesti menang Johor.

"Jadi mereka telah buat benda yang sama untuk PRU 14, pindahkan pengundi Cina Ipoh ke Johor," katanya. Bagaimanapun menerusi kempen yang dilakukan UMNO dan BN bagi mendekati pengundi jumlah penambahan pengundi adalah positif.

"Hasil kempen itu, 30 Jun 2017 menunjukkan 1.4 juta orang pengundi Perak berdaftar...752 591 iatu 50.4 peratus pengundi Melayu, 534 309, pengundi Cina (35.1peratus) , 171 745 pengundi India (11.15 peratus) dan 33 583 pengundi lain-lain.

"Ini mengejutkan Nga Kor Ming kerana terdapat penambahan ketara bagi pengundi Melayu di Perak yang mana pada PRU 13 pengundi Melayu 48 peratus," jelas Datuk Saarani lagi.

Pembangkang #KlentongBasi

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…