Langkau ke kandungan utama

Cyhthia Gabriel malu besar

Saperti di duga,parlimen Switzerland telah menolak usul ahli parlimen parti Sosial Demokrat CARLO SOMMARUGA,yang mencadangkan wang yg kononnya terkait 1MDB di negara itu di kembalikan kpd rakyat MALAYSIA.

Sebelum PRU 13 dulu SOMMARUGA juga membangkitkan isu dgn kaedah dan timing yg hampir serupa,yaitu menjelang PILIHARAYA UMUM dan mensasarkan ahli politik tertentu.

Sommaruga di ketahui mempunyai contact dgn beberapa tokoh pembangkang dan NGO ANTI KERAJAAN.

Baru baru ini LIM KIT SIANG DAN WAN AZIZAH turut berperanan untuk cuba highlight FAKE NEWS seolah olah ADA WANG 1MDB(maka ianya wang rakyat)yg di tahan di Switzerland.Sekiranya usul itu di luluskan maka PH akan beroleh laba politik di saat mereka terus buntu dan strategi FAKE NEWS satu persatu kantoi separuh jalan..

Mereka masih mahu memberi gambaran pada rakyat BAHAWA 1MDB KEHILANGAN WANG,WANG 1MDB DI CURI,dan cuba mensasarkan tuduhannya kepada YAB PM,sebagai senjata menjatuhkan DSN.

Tapi sekali lagi mereka beroleh malu.Ahli Parlimen negara maju spt Switzerland bukan cap ayam spt sesetengah dari kita di sini.Malah sewaktu usul ini di bawa tahun lalu,kabinet Switzerland telah menyebut dgn jelas usul ini harus di tolak kerana bercanggah dgn asas undang undang.

Sudahlah wang RM430j yg di rujuk itu bukan dari 1MDB,malah 1MDB sendiri berkali kali menegaskan mereka tiada kehilangan apa apa wang.

Perlu di fahami 1MDB menjalankan urusniaga dan pelaburan dgn atau melalui pihak tertentu,dan kebertanggungjawaban mereka terhad setakat mana dan dgn siapa mereka berurusan..

Apa apa yg berlaku dan di lakukan orang lain,apa lagi di negara lain dgn wang yg di labur mereka adalah sama sekali di luar kuasa 1MDB.Yg penting 1MDB melabur secara sah DAN TELAH MENDAPAT KEMBALI PELABURANNYA,malah dgn keuntungan.Mana mungkin setelah beroleh pulangan dari pelaburannya,dan dgn tiada kehilangan apa apa 1MDB mahu menuntut wang pelaburan yg sudah menjadi hak orang lain sebagai hak mereka.LAIN LAH KALAU 1MDB KEHILANGAN WANG MEREKA.Jika itu berlaku semestinya kehilangan itu DI CATAT DLM AKAUNNYA,dan akaun itu sudah di periksa lumat oleh PAC,yg turut di anggotai ahli parlimen PAS,PKR DAN DAP.

Pembangkang benar benar mahu membina persepsi WANG DI CURI.Mereka mahu jadikan FAKE NEWS mereka sbg modal besar PRU14....mereka tidak akan berjaya.MASA ADALAH PENAWAR MUSTAJAB KEPADA KEPALSUAN.KERANA SELEPAS SEDIKIT MASA,TETAP DATANG KEBENARAN..DAN DGN NYA,TERHAPUSLAH KEBATILAN.

Kesabaran di pihak kerajaan dgn terus menerus menumpukan kpd tanggongjawab mengurus negara,dan memberi masa yg pjg utk rakyat menilai sebelum membubarkan parlimen,AKHIRNYA BERITA PALSU/FAKE NEWS BERKUBUR BERSAMA PEMBAWANYA!!

Tan Sri Annuar Musa

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…