Langkau ke kandungan utama

PETISYEN KEPADA PARLIMEN SWITZERLAND UNTUK PEMULANGAN CHF104 JUTA YANG DIKAITKAN KEPADA 1MDB

KENYATAAN AKHBAR
Berikutan laporan surat pemimpin pembangkang, YB Dr. Wan Azizah Wan Ismail dan YB Lim Kit Siang yang dihantar kepada Ahli Parlimen Switzerland untuk melobi untuk memulangkan wang berjumlah 104 juta Swiss Franc (CHF) yang dipegang oleh Pengawal Selia Kewangan Switzerland ("FINMA") yang didakwa berkaitan dengan 1MDB, Kementerian Kewangan ("MOF") ingin menjelaskan perkara berikut: -

1. MOF menyangkal tuduhan yang dibuat oleh YB Lim Kit Siang, dalam suratnya yang dialamatkan kepada 154 Ahli Parlimen Switzerland, di mana beliau mendakwa aset 1MDB telah disalahgunakan. 1MDB telah memaklumkan kepada MOF dalam satu siri pertanyaan yang dibuat oleh MOF bahawa sebarang tuduhan terhadap asetnya yang dicuri atau disalahgunakan sama ada di dalam atau di luar negara adalah tidak benar sama sekali dan bermotivasikan politik.


2. Berdasarkan pengetahuan MOF, FINMA sedang menyiasat pelbagai bank swasta di Switzerland berikutan aduan bahawa bank-bank ini telah melanggar beberapa undang-undang pengubahan wang haram Switzerland dan mengaut untung secara haram dari beberapa transaksi perbankan tanpa melakukan pemeriksaan latar belakang yang mencukupi ke dalam hubungan perniagaan dan transaksi, yang disifatkan sebagai menjadi kesalahan serius di bawah undang-undang kewangan dan perbankan Switzerland.
3. Kami diberitahu bahawa CHF104 juta itu sebenarnya mewakili jumlah keseluruhan denda atau penalti yang dikenakan oleh FINMA ke atas pelbagai bank swasta kerana melanggar undang-undang kewangan dan perbankan Switzerland dan oleh itu, CHF104 juta itu bukan wang milik Kerajaan Malaysia atau mana-mana agensi atau syarikat berkaitannya.

4. Kami juga telah diberitahu bahawa pengenaan denda itu telah dipertikaikan oleh pelbagai bank Switzerland dan mereka kini sedang merayu kepada Mahkamah Switzerland supaya bank-bank itu dilepaskan daripada sebarang kesalahan.

5. Memandangkan pelbagai pemeriksaan dan audit yang dijalankan oleh pelbagai agensi penguatkuasaan di Malaysia termasuk PAC, SPRM, Polis Diraja Malaysia, AG dan agensi berkaitan lain tidak menunjukkan atau mengesan sebarang dana yang hilang dari 1MDB, Kementerian mendapati sukar untuk mengambil sebarang kedudukan untuk membuat tuntutan daripada Kerajaan Switzerland kerana wang itu bukan milik rakyat Malaysia seperti yang didakwa oleh YB Dr. Wan Azizah dan YB Lim Kit Siang dalam surat mereka kepada Ahli Parlimen Switzerland.


KEMENTERIAN KEWANGAN, MALAYSIA

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

Mahathir Menangis Di London Kerana Kecewa Karenah Ahli Ahli Parti Bunga

Aidilfitri tahun ini agak berbeza bagi Mahathir. Jauh dia membawa diri ke London. Membawa hati dan perasaan yang kecewa terhadap ahli ahli parti bunga dan rakan rakan barunya dalam Pakatan Harapan. 
Merajuk sungguh. Mahathir merasakan inilah masa terbaik untuk dia meluah rasa hati dan mengubat kecewa bersama keluarganya. Mahathir takut sangat bila RCI Skandal Forex ditubuhkan. Mahathir merasakan masanya mungkin terhad untuk bersama keluarganya lagi. 
Ada yang nampak, Mahathir mengesat air matanya ketika solat hari raya Aidilfitri. Sugul dan termenung jauh memandang ke sejadah. Entah apa yang difikirkan. Namun mereka yang berada di saf belakang jelas nampak kekecewaan Mahathir di pagi raya.  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1543654558988349&substory_index=0&id=697192853634528
Menurut sumber dalaman PPBM, Mahathir sebenarnya sudah mula rasa kecewa dengan ahli-ahli PPBM. Di peringkat atas, Muhyiddin masih berkeras mahu meletakkan orang orangnya di bahagian bahagian tertent…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…