Langkau ke kandungan utama

PKR perosak daftar undi


Nurul Izzah menuduh dan cuba menyalahkan SPR atas kesilapan daftar pengundi. Kata Nurul hampir 3 ribu pengundi nama mereka berada di kawasan yang salah atau di negeri lain.

Nurul Izzah mengesahkan bahawa beliau masih belum datang haid atau belum cukup tua untuk berada dalam kancah politik.

Nurul Izzah tidak tahu perkara yang sebenarnya. berlaku dalam daftar SPR untuk PRU 10 yang diadakan pada tahun 1999.

PRU ke 10 yang diadakan pada tahun 1999 menyaksikan penglibatan Parti Keadilan dan Barisan Alternatif bertanding buat pertama kalinya untuk menjatuhkan kerajaan Barisan Nasional.  Parti Keadilan ditubuhkan secara rasmi oleh Wan Azizah pada 4 April 1999 dengan barisan orang kuat Anwar dalam IKD.

Orang-orang hebat dalam IKD telah berjaya menghuru-hara kan daftar pengundi dan akibatnya ramai pengundi tidak dapat mengundi ketika itu. Punca mereka tidak dapat mengundi ialah disebabkan oleh pegawai-pegawai SPR dari Parti Keadilan telah memindahkan sebahagian besar nama-nama pengundi ke daerah lain.

Taipingmali ketika itu bertugas sebagai koodinator pengundi telah mengesan banyak nama pengundi yang berpindah ke luar dan ada yang dipindahkan dari Perak ke Johor, Pahang, Sabah dan Sarawak.

Berita pengundi tidak dapat membuang undi menjadi hangat dalam berita-berita yang disiarkan di TV3 dan RTM.

Setelah hampir 12 tahun barulah Taipingmali mendapat jawapannya, itu pun kerana pemberi maklumat telah membocorkan rahsia mereka setelah meninggalkan Parti Keadilan.  Kata mereka, memang itu lah kerja kami seperti yang diarahkan oleh Anwar untuk mengucar-kacirkan pilihan raya ketika itu. Ia terpaksa dilakukan untuk membentuk satu suasana panik dalam negara dan ianya terpaksa dilakukan kerana Parti Keadilan tidak mempunyai kekuatan.

Kata mereka, orang Umno dan pengundi tak ambil kisah akan pertukaran tersebut kerana pengundi tidak pernah memeriksa di mana mereka akan mengundi kerana anggapan mereka tempat mengundi adalah tempat lama selagi mereka tidak mengubahkan nya

Wah ! Sekarang Nurul Izzah pandai-pandai nak menyalahkan SPR. Lu kena ingat lahh sikit, lu punya bapa punya hal lah negara kacau bilau dah 12 tahun......Bila lu punya bapa mahu mampus.....???

Oleh Ida LimKUALA LUMPUR, 19 Nov - Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah mengesahkan bahawa terdapat banyak kesilapan dalam daftar pemilih, pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat (PR) berkata hari ini."Semua rungutan dan kebimbangan kami telah terbukti untuk menjadi betul. Ia tidak berdasarkan dakwaan liar, ia berdasarkan penemuan yang betul, yang telah disahkan oleh SPR (SPR), "naib presiden PKR Nurul Izzah Anwar memberitahu pemberita selepas pertemuan dengan lebih 40 Ahli Parlimen hari ini SPR."Mereka menyatakan mereka hanya manusia. Mereka tidak sempurna."Sila menangani kebimbangan ini dan sila berikan kami berjanji anda tidak boleh mengadakan pilihan raya sehingga anda menangani semua kesalahan ini," katanya.PKR Fuziah Salleh dan DAP Anthony Loke, yang turut hadir pada sidang akhbar itu, yang disenaraikan kesilapan dalam daftar pemilih yang telah diakui oleh SPR hari ini.Antara lain, Fuziah berkata terdapat 40,000 pengundi yang telah melanda dari pendaftaran kerana status kematian mereka, tetapi kemudiannya telah didaftarkan semula.Menurut Fuziah, SPR telah dinamakan peraturan pilihan raya yang menyatakan bahawa mereka tidak dibenarkan untuk memotong nama melainkan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) mengesahkan kematian pengundi.Beliau juga berkata terdapat 2709 kes pengundi yang telah ditukarkan ke kawasan-kawasan negeri salah walaupun alamat mereka kekal sama."SPR berkata mereka sudah berhenti melakukannya, tetapi penemuan kami menunjukkan bahawa mereka terus melakukannya," mendakwa Fuziah.
Kesimpulannya ialah PKR memang pakar menipu.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

Mahathir Menangis Di London Kerana Kecewa Karenah Ahli Ahli Parti Bunga

Aidilfitri tahun ini agak berbeza bagi Mahathir. Jauh dia membawa diri ke London. Membawa hati dan perasaan yang kecewa terhadap ahli ahli parti bunga dan rakan rakan barunya dalam Pakatan Harapan. 
Merajuk sungguh. Mahathir merasakan inilah masa terbaik untuk dia meluah rasa hati dan mengubat kecewa bersama keluarganya. Mahathir takut sangat bila RCI Skandal Forex ditubuhkan. Mahathir merasakan masanya mungkin terhad untuk bersama keluarganya lagi. 
Ada yang nampak, Mahathir mengesat air matanya ketika solat hari raya Aidilfitri. Sugul dan termenung jauh memandang ke sejadah. Entah apa yang difikirkan. Namun mereka yang berada di saf belakang jelas nampak kekecewaan Mahathir di pagi raya.  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1543654558988349&substory_index=0&id=697192853634528
Menurut sumber dalaman PPBM, Mahathir sebenarnya sudah mula rasa kecewa dengan ahli-ahli PPBM. Di peringkat atas, Muhyiddin masih berkeras mahu meletakkan orang orangnya di bahagian bahagian tertent…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…