Langkau ke kandungan utama

Kekalkan Umno seperti sekarang

Cadangan untuk mewujudkan satu parti dalam BN satu cadangan yang baik jika kita berada di Thailand, Jepun atau Amerika Syarikat.

Di sana mereka satu bangsa, satu bahasa dan satu agama, Malaysia berbeza dengan negara lain,  Umno pada awalnya bergabung dengan Mic dan Mca di Semenanjung dan kemudiannya bergabung dengan parti-parti lain yang ada di Sabah dan Sarawak.

Kini BN mempunyai gabungan 14 komponen parti.

Jun 1951Pada November 1950, Dato Onn bin Jaafar membuat cadangan untuk membuka keahlian UMNO kepada orang bukan Melayu dan mengubah nama UMNO kepada United Malayan Organization. Beliau mahukan orang-orang Melayu bersifat terbuka dan menerima pendekatan baru dalam politik yang bersifat Malayan. Penglibatan beliau dalam RIDA dan Ahli Dalam Negeri telah mendedahkan beliau kepada dasar pentadbiran British yang ingin meMalayankan Tanah Melayu. Beliau bimbang orang Melayu akan terpencil dalam arus pembangunan ekonomi penjajah jika tidak bersikap terbuka. Bagaimana pun UMNO tidak dapat menerima idea Dato Onn bin Jaafar dan tidak yakin bahawa semua dasar UMNO akan dapat diputuskan bersama ahli berbagai kaum serta mendatangkan faedah kepada orang-orang Melayu.
25 dan 26 Ogos 1951Persidangan Agung UMNO diadakan di Hotel Majestic, Kuala Lumpur. Dato Onn bin Jaafar mengambil keputusan meninggalkan UMNO dan Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj dipujuk untuk bertanding jawatan Yang DiPertua oleh Tun Abdul Razak bin Dato Hussein. Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj dipilih menjadi Yang DiPertua UMNO mengalahkan Haji Ahmad Fuad, manakala Tun Abdul Razak bin Dato Hussein dipilih sebagai Timbalan Yang DiPertua.

Agak sukar untuk bergabung dan menjadikan satu parti sahaja kerana impak negatif akan berlaku juga. Hari ini pun Melayu berpecah kepada Pas, Pkr dan Dap, Mca juga yang kukuh boleh berpecah menjadi dua parti iaitu Gerakan.

Mic juga berpecah kepada beberapa parti kecil seperti IPF, PPP dan lain-lain.

Apa kata jika di semenanjung kita kekalkan semula Umno , Mca dan Mic dan untuk itu adalah lebih baik parti-parti Cina dan India bergabung terlebih dahulu.

Untuk ujian yang lebih hebat lagi, MIC dan MCA bergabung terlebih dahulu sebagai sebuah parti model. Kita lihat etnik mana akan ke depan dan etnik mana yang akan berada di belakang.

Bukan senang nak gabungkan komponen supaya menjadi satu parti, apa yang ada kini adalah terbaik. Pas , Pkr dan Dap pun sudah lebih 12 tahun gagal membentuk satu komponen yang sah, sampai kini masih pakatan haram.

Ulasan

 1. setuju sangat sangattt.

  BalasPadam
 2. Kalau nak jadikan BN satu parti...sah2lah UMNO akan dikapankan!!!!!
  Dan sah2lah Melayu dah tak ada parti untuk dijadikan platform bagi memperjuangkan Agama, Bangsa dan Agama!!!!!
  Gerakan yg mencadang tu sengaja bagi advantage untuk org2 Cina terus merapatkan saf dalam DAPig....Melayu dalam PAS dan PKR akan jadi kuda...bagai melukut ditepi gantang....
  Lepas sahaja BN istihar jadi satu parti DAPig pun akan tiup wisel nak jadikan Pakatan Rakyat satu parti juga......
  Lepas tu mereka akan pasang strategi agar undang2 dua parti dapat diusul-cadangkan dalam Parlimen...sokongan mereka 'solid ditambah lagi dengan MP2 PAS dan PKR dan silap2 ramailah MP2 UMNO yg dah advance sangat pun akan menyokong cadangan tersebut......
  Akhirnya nanti sistem dah berubah masa tu 'undi popular' akan menentukan pihak yg menang dalam PRU......
  Mereka dah nampak keputusan PRU13 mencetuskan idea untuk mereka merintis agenda ini???!!!

  BalasPadam
  Balasan
  1. sangat setuju, lihat apa jadi dengan PAP Singapore yang ditubuhkan oleh orang Melayu dari Perak. akhirnya Melayu hanya jadi presiden pertama singpore. LKY juga berkuasa dan hari ini PAP dikuasai 100% oleh Cina,,,,melayu yang jadi pengasasnya lepas ketepi.

   Padam
 3. Parti Keris Hijau dalam Bulatan Kuning perlu dikekalkn agar puaknya dpt habuan & cable ntuk mengaut keuntungan peeribadi.. kalo dh jadi parti tunggal Cap Dacing dalam layar biru dh tentu ramai yg hilang jawatan bahagian cawangan sbb kena kongsi dngan kaum lain... silap hari bulan ops.. salah sebut.. silap hari keris lagi kalah teruk PRU 14 sbb org kmpung tngok Umno dh x ada nk bela Melayu... yg ada BN yg dh brcampur & x berapa asli Melayunya..

  BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

Mahathir Menangis Di London Kerana Kecewa Karenah Ahli Ahli Parti Bunga

Aidilfitri tahun ini agak berbeza bagi Mahathir. Jauh dia membawa diri ke London. Membawa hati dan perasaan yang kecewa terhadap ahli ahli parti bunga dan rakan rakan barunya dalam Pakatan Harapan. 
Merajuk sungguh. Mahathir merasakan inilah masa terbaik untuk dia meluah rasa hati dan mengubat kecewa bersama keluarganya. Mahathir takut sangat bila RCI Skandal Forex ditubuhkan. Mahathir merasakan masanya mungkin terhad untuk bersama keluarganya lagi. 
Ada yang nampak, Mahathir mengesat air matanya ketika solat hari raya Aidilfitri. Sugul dan termenung jauh memandang ke sejadah. Entah apa yang difikirkan. Namun mereka yang berada di saf belakang jelas nampak kekecewaan Mahathir di pagi raya.  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1543654558988349&substory_index=0&id=697192853634528
Menurut sumber dalaman PPBM, Mahathir sebenarnya sudah mula rasa kecewa dengan ahli-ahli PPBM. Di peringkat atas, Muhyiddin masih berkeras mahu meletakkan orang orangnya di bahagian bahagian tertent…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…