Langkau ke kandungan utama

Kata Tun Mahathir Kepada Pak Lah


NASIHAT YANG BANKRAP NEGARA
Aug22nd 201317 CommentsWritten by chedet


1. Saya gembira kerana Tun Abdullah telah menjelaskan bahawa beliau tidak menulis tentang bagaimana negara akan bankrap jika dia mengikuti nasihat saya. Ia adalah penemuduga.

2. Saya harap dia tidak keberatan membersihkan nama saya saya atas apa yang penemuduga itu menulis dalam "Kebangkitan itu". Ya, saya bersetuju bahawa saya adalah seorang Perdana Menteri yang boros selesai semua wang kerajaan membina Lebuhraya Utara Selatan, Jambatan Pulau Pinang, Pelabuhan Barat, KLIA, Putrajaya, Cyberjaya dan pelbagai orang lain.

3. Tun Abdullah telah berjaya saya sebelum ini semua ini akan berhenti untuk menyelamatkan Malaysia daripada muflis. Oleh kerana, beliau berjaya menghentikan jambatan bengkok dan kereta api landasan berkembar dan projek bekalan elektrik.

4. Jambatan ini akan kos hanya di bawah 1 bilion Ringgit. Pembatalan itu kos Kerajaan 200 juta Ringgit dalam pampasan dan kerja-kerja yang belum selesai.

5. Projek kereta api dari Johor Bahru ke Padang Besar telah akan kos 14 bilion Ringgit - lebih sedikit daripada 2 bilion setahun selama enam tahun. Empat belas bilion Ringgit diselamatkan.Tetapi kemudian ia didapati perlu untuk membina landasan kembar dari Ipoh ke Padang Besar.Kos adalah 12 bilion Ringgit.

6. Kontrak diberikan kepada syarikat asing untuk membina landasan yang dari Seremban ke Gemas. Saya tidak tahu apa yang ia kos. Kelihatan seperti 14 bilion disimpan telah dibelanjakan untuk landasan yang lebih pendek, kira-kira satu pertiga panjang.

7. Namun, ada sesuatu telah banyak wang yang disimpan. Jet kecil saya yang digunakan adalah baik hanya untuk Timbalan Perdana Menteri. Sebuah jet besar telah dibeli tidak melalui saluran biasa tetapi oleh beberapa individu persendirian. Terdapat penafian oleh Kerajaan yang A320 telah dibeli untuk digunakan oleh Perdana Menteri. Tetapi pesawat itu sehingga ke hari ini yang digunakan oleh Perdana Menteri. Tertanya-tanya mengapa perjanjian itu melanda. Yang benar-benar memiliki pesawat? Berapa banyak wang yang telah disimpan oleh Kerajaan dari perjanjian ini?

8. Kemudian terdapat koridor untuk dibangunkan. Setiap satu berharga 70 bilion Ringgit.Kemudian ia belajar bahawa peruntukan termasuk pelaburan sektor swasta. Sebelum bajet Kerajaan adalah tentang bagaimana Kerajaan akan membelanjakan wang Kerajaan. Di bawah Tun Abdullah belanjawan Kerajaan kepada sektor swasta untuk berbelanja. Tetapi itulah allright kerana angka kelihatan baik.

9. Namun kerana tiada koridor berlepas, berbilion-bilion telah diselamatkan.

10. Ia mesti telah menjadi kerajaan yang sangat kaya yang pergi untuk Pilihan Raya Umum ke-12. Malangnya rakyat tidak menghargai berbilion-bilion yang telah diselamatkan. Mereka menolak parti Kerajaan, memberikan 5 negeri dan satu wilayah persekutuan kepada pembangkang, dan hanya majoriti kecil kepada pihak yang berjimat cermat.

11. Bayangkan berapa banyak berbilion-bilion lebih akan disimpan jika saya telah meletak jawatan lebih awal sebelum membina Lebuhraya Utara-Selatan, Jambatan Pulau Pinang, KLIA, Pelabuhan Barat, Putrajaya, Cyberjaya, menara berkembar Petronas dan pelbagai projek-projek mega yang lain. Kami akan duduk di atas gunung Ringgit.

google translator

Ulasan

  1. Woii tm hang translate pakai apaaa?

    BalasPadam
  2. dah macam samy vellu cakap.. adoi

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

Mahathir Menangis Di London Kerana Kecewa Karenah Ahli Ahli Parti Bunga

Aidilfitri tahun ini agak berbeza bagi Mahathir. Jauh dia membawa diri ke London. Membawa hati dan perasaan yang kecewa terhadap ahli ahli parti bunga dan rakan rakan barunya dalam Pakatan Harapan. 
Merajuk sungguh. Mahathir merasakan inilah masa terbaik untuk dia meluah rasa hati dan mengubat kecewa bersama keluarganya. Mahathir takut sangat bila RCI Skandal Forex ditubuhkan. Mahathir merasakan masanya mungkin terhad untuk bersama keluarganya lagi. 
Ada yang nampak, Mahathir mengesat air matanya ketika solat hari raya Aidilfitri. Sugul dan termenung jauh memandang ke sejadah. Entah apa yang difikirkan. Namun mereka yang berada di saf belakang jelas nampak kekecewaan Mahathir di pagi raya.  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1543654558988349&substory_index=0&id=697192853634528
Menurut sumber dalaman PPBM, Mahathir sebenarnya sudah mula rasa kecewa dengan ahli-ahli PPBM. Di peringkat atas, Muhyiddin masih berkeras mahu meletakkan orang orangnya di bahagian bahagian tertent…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…