Langkau ke kandungan utama

Orang Cina Semakin Pencilkan Dong Zhong Penipu

 Pertubuhan pelampau Cina yang bersembunyi di sebalik nama 'pendidikan', iaitu Dong Zong, terus berusaha memperjuangkan agenda perkauman dengan menolak Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025. 
 
Alasan mereka ialah PPPM 2013-2025 bertujuan untuk menghapuskan sekolah vernakular dan mendiskriminasi bahasa ibunda mereka dengan menambah masa untuk pembelajaran Bahasa Malaysia yakni, Bahasa Kebangsaan.   Sememangnya inilah yang sepatutnya iaitu penghapusan sekolah vernakular.  Namun, ironinya, PPPM 2013-2025 tidak langsung meletakkan penghapusan sekolah vernakular sebagai salah satu pendekatannya. 
 
Oleh itu, 'amukan' Dong Zong sebenarnya adalah reaksi yang keterlaluan. 
 
Melayan karenah pelampau pastinya membuang masa kerana perkataan 'pelampau' atau ektremis itu dengan sendirinya menjelaskan yang mereka tidak mampu berfikir secara rasional. Justeru, keputusan kerajaan untuk mengabaikan sahaja desakan Dong Zong serta meneruskan PPPM 2013-2025 adalah keputusan yang tepat.   
 
Malaysia tidak punya banyak masa untuk memulihkan masalah polarisasi kaum yang semakin meruncing.   Manakala, kewujudan Dong Zong merupakan antara punca utama kepada masalah ini.   Perjuangan Dong Zong yang meletakkan kehendak kaum Cina mengatasi kepentingan negara menjadikan menjadikan negara ini semakin hari semakin rapuh.  Keengganan kaum Cina untuk mengasimilasi dengan kaum asal serta menghayati aspirasi dan sejarah negara, adalah tumor yang semakin membesar yang hampir tidak dapat diubati lagi. 
 
Seperti yang dikatakan tadi, tiada penerangan, penjelasan mahupun pembentangan fakta dan bukti yang mampu membuatkan Dong Zong memahami keperluan untuk bertolak ansur, bersatu padu dan melakukan sedikit sebanyak pengorbanan demi negara.  Ini kerana Dong Zong tidak pernah menerima negara ini sebagai negara mereka tetapi masih terkenang-kenangkan Tanah Besar Cina.  Namun, kurang ajarnya Dong Zong ini ialah mereka tetap ingin mengaut, mengikis dan merampas sumber kekayaan negara ini atas nama 'warganegara'. 
 
Atas nama perkauman, keangkuhan dan keengganan menerima Malaysia seadanya, Dong Zong merancang untuk menyaman kerajaan kerana PPPM 2013-2025.    Untuk itu, mereka sedang berusaha untuk mengumpul 1 juta tandatangan bagi mendesak kerajaan membatalkan PPPM 2013-2025. 
 
Bagaimanapun, akhbar China Press melaporkan bahawa kempen tandatangan yang dilancarkan Dong Zong nampaknya tidak mendapat sambutan.  Timbalan Presiden Dong Zong, Chow Siew Hong memberi alasan bahawa ia memerlukan sedikit masa dan percaya mereka akan berjaya memperolehi sejumlah 1 juta tandatangan tidak lama lagi. 
 
Kita percaya semakin ramai orang-orang Cina mula memahami bahawa kedegilan mereka untuk berpaut kepada Tanah Besar Cina adalah tidak wajar.  Kelemahan kaum Cina berbahasa kebangsaan akhir-akhir ini membuatkan segala hujah mereka untuk mempersoalkan Hak Istimewa Melayu dapat dipatahkan dengan mudah.  
 
Mana mungkin orang-orang Melayu mampu menerima kaum Cina sebagai setaraf dengan bumiputera jika Bahasa Kebangsaan juga lintang pukang?   Bagaimana orang-orang Cina boleh dianggap sebagai warganegara yang setia jika siang malam mendabik dada menjulang sejarah, budaya dan bahasa Tanah Besar Cina? 
 
Justeru, segala perjuangan Dong Zong untuk meletakkan kelas yang tersendiri dan berasingan bagi kaum Cina di dalam negara ini tidak menguntungkan sesiapa, termasuk kaum Cina sendiri. Bahasa Cina bukan bahasa rasmi dan juga bukan bahasa antarabangsa.  Pendek kata, ia hanya untuk memuaskan hati kaum Cina dan digunakan sebagai alat mendiskriminasi kaum lain di sektor swasta. 
 
Orang-orang Cina hidup dengan mengira untung rugi.  Melihat perjuangan Dong Zong tidak membawa keuntungan, lebih-lebih lagi apabila menyedari yang kerajaan juga enggan memberi muka lagi, maka Dong Zong pun dipinggirkan perlahan-lahan.
 
Pastinya, ini bukan bermakna kaum Cina bersedia untuk melonggarkan sedikit sikap perkauman mereka dan menerima Malaysia sebagai negara sendiri dengan sepenuh jiwa raga.  Tentulah tidak sama sekali.  Kaum Cina hanya berundur setapak dengan memencilkan Dong Zong kerana ia sudah tidak relevan lagi.   Percayalah, agenda perkauman mereka sudah pasti diteruskan dengan berbagai cara lain, melainkan jika PPPM 2013-2025 dapat dilaksanakan dengan jayanya iaitu dapat membentuk masyarakat Cina baru yang mampu menghayati erti sebenar menjadi warganegara Malaysia. 
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ulasan

  1. Ikut cadangan Tan Zee Kin... kalu hendak sangat jadi cina, boleh lar migrate ke Taiwan atau Cina. Jangan jadikan Malaysia sebagai province negara Cina.

    BalasPadam
  2. Dong Zong sebenarnya adalah punca utama mengapa masyarakat Cina di Malaysia tidak begitu berminat mempelajari bahasa Melayu.. hasilnya wujud masalah komunikasi kerana tidak fasihnya mereka dalam bahasa kebangsaan.. mereka "prefer" English.. yang cedera parah adalah para cikgu yg mengajar subjek bahasa Melayu & Sejarah di sekolah jenis Cina..

    BalasPadam
  3. Kalau Dong Zong cuba nak dapatkan 1juta tandatangan,apa kata kita dapatkan 10 juta tandatangan untuk hapuskan sekolah jenis kebangsaan cina.Aku rasa PERKASA bolih mulakan langkah ini.sekarang bukan masa untuk bertolak ansur lagi.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…