Langkau ke kandungan utama

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Selangor, Datuk Seri Noh Omar, menafikan wujud konspirasi

Noh Omar
Kuala Lumpur: Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Selangor, Datuk Seri Noh Omar, menafikan wujud konspirasi untuk menjatuhkan calon tertentu yang bertanding pada pemilihan pimpinan parti peringkat bahagian di negeri itu.

Katanya, memang mudah untuk sesiapa saja membuat tuduhan, tetapi saluran yang lebih baik adalah mengemukakan aduan kepada jawatankuasa bertanggungjawab.

"Mereka berhak untuk merayu. Jawatankuasa membatalkan keputusan (kemenangan calon tertentu) selepas menerima aduan dan meneliti dari semua sudut. Jadi, lebih baik buat rayuan daripada menuduh sesiapa," katanya ketika dihubungi, semalam.

Beliau mengulas tindakan 75 ketua UMNO cawangan dalam Bahagian Sepang yang membantah pembatalan persidangan Pemuda dan Puteri bahagian itu, 12 Oktober lalu.

Ketua UMNO Cawangan Tanjung Sepat Darat, Nisman Yusof, berkata pihaknya menerima surat pembatalan persidangan dua sayap itu atas alasan ia tidak dilangsungkan mengikut Prosedur Operasi Standard (SOP), pada jam 4.20 petang 18 Oktober lalu, hanya sehari sebelum persidangan bahagian dilangsungkan.

"Persidangan itu dijalankan seperti sepatutnya, jadi kami berpendapat pembatalan perlu ditarik semula kerana jika tidak, kami percaya persidangan UMNO Bahagian Sepang juga tidak sah kerana menafikan hak mengundi di bawah Fasal 14.4.5 perlembagaan parti," katanya.

Nisman bersama kira-kira 50 ketua cawangan dari bahagian itu, ditemui media di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), semalam. Mereka turut menyerahkan memorandum bantahan kepada Setiausaha Kerja UMNO, Datuk Ab Rauf Yusoh yang ketika ditemui kemudian, sekadar memaklumkan bantahan berkenaan akan diteliti.

Di Sepang, bekas Ketua Pemuda UMNO bahagian itu, Noor Azli Said, mendakwa pembatalan pemilihan sayap berkenaan didalangi pihak tertentu yang tidak berpuas hati dengan kemenangannya, sedangkan beliau mempunyai bukti kukuh proses itu berjalan mengikut SOP ditetapkan.

"Saya juga sudah mengemukakan aduan rasmi kepada Jawatankuasa Aduan Badan Perhubungan UMNO Selangor, namun ditolak. Jadi, saya akan mengemukakan masalah ini kepada UMNO Pusat supaya keputusan pemilihan sebelum ini diguna pakai, sekali gus menjimatkan masa dan kos untuk buat pemilihan semula," katanya.

-Berita Harian
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…