Rabu, 27 November 2013

Hadi Awang nak bermuzakarah dengan Umno dalam hal agama sahaja?

 

Ramai yang seakan tidak percaya dengan kenyataan, Presiden Pas, Abdul Hadi Awang yang bersetuju untuk bermuzakarah dengan Umno. Ini kerana, umum mengetahui bagaimana sikap bekas Menteri Besar Terengganu itu yang begitu sinikal dengan Umno tiap kali timbulnya idea untuk bermuzakarah.

 

Hadi ketika menyampaikan ucapan penangguhan Muktamar parti sebelum ini berkata, Pas sedia bermuzakarah dengan UMNO dalam usaha pelaksanaan pentadbiran berasaskan ajaran Islam di negara ini. Menurut Hadi kesediaan Pas itu dizahirkan daripada kepakaran pemimpin parti tersebut yang menguasai pelbagai bidang profesional seperti undang-undang, ekonomi dan penguatkuasaan.

 

"Pas bersedia untuk bermuzakarah dengan UMNO dalam usaha pelaksanaan Islam. Media, siarkanlah perkara ini. InsyaAllah ulama-ulama kita akan turun. Kita ramai ahli-ahli (pelbagai bidang), dia (UMNO) hendak yang tua pun ada, muda pun ada."

 

"(Marilah) Kita bersatu atas Islam, satu bahtera, kiblat kita satu, tidak banyak kiblat kita, kiblat kita kiblat Islam dalam masyarakat majmuk," katanya.

 

Manakala Presiden Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata semalam, UMNO bersikap terbuka berhubung hasrat Pas bermuzakarah dengan parti itu mengenai isu-isu berkaitan umat Islam. Walau bagaimanapun, beliau menegaskan, UMNO perlu meminta penjelasan lanjut daripada Pas berhubung skop muzakarah yang mahu dilaksanakan.

 

"Saya akan berjumpa dengan Menteri Besar Kelantan (Datuk Ahmad Yaakob) tidak lama lagi sebab beliau sudah minta untuk berjumpa saya mengenai perkara ini (muzakarah)," katanya.

 

Ramai pemerhati politik, melihat idea ini ditimbulkan kembali ekoran dari keputusan pemilihan Muktamar Pas yang diadakan sebelum ini. Keputusan pemilihan itu menyaksikan kumpulan ulama hanya mampu mengisi 9 tempat daripada 18 Ahli Jawatankuasa Kerja Pas Pusat.

 

Malah kemenangan besar kumpulan Liberal yang mengalahkan calon-calon kumpulan Ulama Pas itu dilihat bakal menyukarkan parti itu untuk terus relevan di hati masyarakat Melayu dan Islam di masa akan datang.

 

Di tambah pula dengan desakan dan tekanan parti 'Ultra Kiasu' DAP dan PKR yang dilihat semakin menjadi-jadi sejak kebelakangan ini terutama yang melibatkan isu-isu yang berkaitan agama Islam. Tambah membimbangkan mereka, apabila ada di kalangan pemimpin Pas yang dilihat bersetuju dengan desakan dan tekanan yang diberikan itu.

 

Sehinggakan ada yang merasakan, Pas tidak lebih hanya merupakan kuda tunggangan DAP untuk terus melebarkan kuasa politik perkauman mereka di samping merealisasikan impian Anwar untuk bergelar Perdana Menteri. Semua ini dilihat akan menjadi punca undi masyarakat Islam dan Melayu semakin mengecil kepada parti yang menggunakan nama Islam itu.

 

Sebagai contoh, analisa PRU13 yang dijalankan jelas membuktikan, undi orang Islam dan Melayu terhadap Pas semakin merosot. Selain gagal mempertahankan Kedah, Pas hanya mampu peroleh 21 kerusi Parlimen serta hilang lima kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) di Kelantan, iaitu daripada 37 kerusi kepada 32 kerusi DUN.

 

Malah beberapa pemimpin tertinggi parti itu juga tewas kepada BN termasuk Timbalan Presidennya Mohamed Sabu di Kedah, Naib Presiden Salahuddin Ayub di Johor dan seorang lagi Naib Presiden Datuk Husam Musa di Putrajaya.

 

PRU13 juga menyaksikan Pas kalah 52 kerusi daripada 73 kerusi Parlimen yang ditandinginya dengan memperoleh 21 kerusi Parlimen. Ia sekali gus memperlihatkan kemerosotan parti itu berbanding pada 2008 apabila Pas hanya kalah di 43 kerusi daripada 66 kerusi Parlimen yang ditandinginya dan memperoleh 23 kerusi.

 

Terbaru, ketika PRK Sungai Limau walaupun berjaya mengekalkan penguasaan, namun kemerosotan majoriti jelas ketara apabila calon Pas, hanya mampu memperoleh majoriti sebanyak 1,084.  Calon parti itu Mohd. Azam Abd. Samat mendapat 12,069 undi manakala calon BN, Dr. Ahmad Sohaimi Lazim memperoleh undi 10,985.

 

Jumlah undi majoriti yang diperolehi Pas dilihat merosot jika dibandingkan dengan majoriti yang diperoleh bekas ADUN Pas Sungai Limau, Allahyarham Tan Sri Azizan Abdul Aziz berjumlah 2,774 undi. Pada pilihan raya itu, Allahyarham Azizan memperoleh 13,294 undi berbanding lawannya daripada BN, Mohd. Fadzillah Mohd. Ali yang memperoleh 10,520 undi.


Kesimpulannya idea muzakarah ini kembali dilaungkan, hanya apabila Pas merasakan ia bakal menyebabkan parti itu semakin tidak relevan. Ini kerana pada tahun lalu, Hadi dengan sombong dan bongkak telah menolak perlawanan untuk bermuzakarah dengan Umno sebaliknya memilih untuk berbincang dengan NGO.

 

Apa pun diharapkan agar Pas benar-benar ikhlas ingin mencari titik tengah bagi memartabatkan Islam di negara ini.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

7 ulasan:

 1. Bincang je dulu. tak perlu dihebohkan. Buat kerja belum lagi, sedunia teleh dihebahkan. Ayam betina pun dah berhasil (bertelur) baru heboh sekampung. Manusia belum ada hasil sudah heboh sedunia.

  BalasPadam
 2. ASSALAM, KITA TUNGGU NANTI MESTI SPIN CERITA

  BalasPadam
 3. Seolah olah Pas pulak yg mahu di lihat sebagai hero dalam penyatuan Umat Melayu.

  BalasPadam
 4. Memang pun Hadi Awang ni jenis nak tunjuk pandai macam la dia ulamak terkenal sangat. Setakat ulamak kampong saja pun dah nak tunjuk pandai kepada UMNO. Dia ingat UMNO tak de ke ulamak-ulamak yang top-top. Suruh je dia berdepan dengan Tan Sri Harussani dari Perak.

  BalasPadam
 5. Dalam soal perbincangan antara PAS dan UMNO seharusnya tiada prasyarat yang harus ada. Mahu tidak mahu kita kena terima hakikat bahawa UMNO masih diterima oleh orang melayu sebagai wadah perjuangan politik orang melayu. Baik buruk UMNO....UMNO masih menguasai kerusi parlimen berbanding parti PAS. Maka itu PAS seharusnya bersikap lebih bertolak ansur dalam hal perbincangan. Jangan pihak PAS terlalu meminta dan memaksa UMNO untuk menerima segala tuntutan demi kepentingan politik PAS. PAS tidak dapat membuktikan kepada orang melayu bahawa mereka adalah pilihan terbaik untuk orang melayu dalam politik Malaysia. UMNO pula jangan cuba menjadi hero dengan menekan PAS supaya terlalu mengikut akan kemahuan UMNO. Walaupun menang banyak kerusi , namun UMNO masih tidak mempunyai penyokong yang setia. Ramai pengundi yang mengundi UMNO hanya kerana mereka tiada pilihan. Untuk mengundi PAS jauh sekali. Pemimpin UMNO seharusnya sedar yang segala tindak tanduk mereka diperhati dan menjadi percakapan diserata tempat. Ini kerana sikap sombong bongkaka tamak dan salahguna kuasa yang banyak dilakukan oleh pemimpin UMNO yang diketahui oleh rakyat. Jika pemimpin UMNO terutama Najib masih dengan sikap yang sebergitu, nescaya 1 hari UMNO akan lenyap dalam peta politik Malaysia. Oleh yang demikian sekiranya perbincangan yang diwawakan menjadi kenyatan , maka agenda utama yang harus diberi perhatian ialah islam dan diikuti melayu dan bumiputra. Jika agenda islam , melayu dan bumiputra menjadi agenda perbincangan maka nescaya 1 titik notah akan tercapai diantara UMNO dan PAS.

  BalasPadam
 6. Tak payah berbincang. Teruskan saja seperti sekarang, bermusuh sampai kiamat. Fed up.

  BalasPadam
 7. Dari penyokong-penyokong kedua-dua belah pun ada banyak tohmahan terhadap muzakarah ni, dan sudah tentu, sikap orang-orang bawah ini akan dicerminkan kepada orang-orang atas yang telah mereka pilih.

  Saya rasa, lebih baik kita penyokong-penyokong UMNO dan PAS sendiri bersikap lebih terbuka dan positif terhadap mana-mana usaha penyatuan. Moga-moga sikap yang lebih positif dan optimis dari bawah dapat dicerminkan kepada yang kat atas, dan penyatuan umat Melayu Islam boleh berlaku.

  BalasPadam