Khamis, 28 November 2013

Satu kenyataan yang tepat drp menteri pelajaran

Kementerian Pendidikan akan memastikan pengambilan guru dibuat mengikut keperluan negeri bagi mengurangkan masalah guru yang ingin bertukar ke sekolah di negeri tempat mereka berasal.
 
Menteri Pendidikan Kedua, Datuk Seri Idris Jusoh berkata, ketika ini terdapat terlalu ramai guru yang memohon untuk bertukar ke negeri masing-masing sedangkan tempat adalah terhad.
 
"Sebagai contoh bilangan guru yang lahir di Kelantan seramai 57,740 dan yang sedang berkhidmat di negeri itu berjumlah 28,048 orang. Ini bermakna lebih 30,000 guru dari negeri itu sedang bertugas di negeri lain dan yang ingin balik ke Kelantan adalah seramai 2,483, sedangkan kekosongan yang ada cuma 1,079 sahaja.
 
"Begitu juga yang ingin pulang ke Terengganu berjumlah 1,267, manakala kekosongan yang ada hanya 179 sahaja. Ini bermakna (permohonan) 1,100 guru lagi tidak dapat dilayan dan sudah pastinya mereka kurang seronok dengan keadaan itu," katanya.
 
Beliau berkata demikian kepada pemberita semasa melawat Universiti Sultan Zainal Abidin (Unisza) di sini, ketika ditanya mengenai masalah pertukaran guru yang sukar diatasi sejak sekian lama.
Turut hadir Naib Canselor Unisza, Prof Dr Yahaya Ibrahim.

Idris berkata guru berkenaan enggan bertukar ke negeri lain, sebaliknya tetap mahu balik mengajar di tanah kelahiran dan sudah pastinya masalah ini tidak boleh diselesaikan dalam masa yang singkat kerana ia melibatkan kekosongan yang ada di  sesuatu kawasan itu.
 
Katanya, keutamaan diberikan kepada suami atau isteri yang mengajar di negeri berlainan.
 
Mengenai dakwaan berlaku kebocoran kertas soalan peperiksaaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) bagi mata pelajaran Matematik dan Matematik Tambahan, beliau berkata, kementerian masih menyiasat perkara itu.
 
Mengenai Unisza, Idris berkata, universiti itu tidak mempunyai halangan untuk terus maju dan mencapai kedudukan antara 10 universiti terbaik di negara  ini berdasarkan perkembangan dan pencapaian semasa di peringkat tempatan mahupun antarabangsa.
 
"Dengan peningkatan dan penambahbaikan yang sedang berlaku di Unisza ini, saya percaya dan tidak mustahil universiti ini akan menjadi salah sebuah universiti tempatan terbaik dalam tempoh 10 tahun lagi," katanya.
 
Katanya, dalam jangka masa yang singkat, Unisza menunjukkan perkembangan pesat dari segi pembangunan infrastruktur, bilangan pensyarah yang mempunyai ijazah doktor falsafah (PhD), penerbitan dan penyelidikan dan pembangunan.
Visit website

SEDIKIT KOMEN

Kita sedia maklum bahawa ramai kakitangan kerajaan terutama dari Kelantan yang kuat sifat kenegerian. Mereka ini lah yang mengutamakan pengambilan guru-guru dari negeri mereka untuk mengisi jawatan perguruan samada peringkat maktab atau universiti, sejak sekian lama perkara ini berlaku.

Ada kes pelajar ITM yang sudah dibuang kerana terlibat dengan demontrasi pun dipilih untuk mengikuti latihan perguruan.

Hari ini dengan adanya jawatan JQaf didapati ramai graduan menganggur dari negeri sebelah sana mengisi jawatan ini dan bertaburan di negeri-negeri lain.

Untuk balik ke negeri asal, ada yang menggunakan kabel besar untuk membolehkan pertukaran dibuat.
Tidak hairanlah hari ini ramai guru yang menjadi duri dalam daging kerana mereka tegar menentang kerajaan, menentang bukan kerana tidak dapat balik negeri tetapi menentang atas dasar kerajaan tidak Islamik dan zalim. Kerajaan menindas rakyat negeri mereka, ( rujuk kenyataan Salehudin Ayub).

Tiada ulasan:

Catat Ulasan