Khamis, 7 November 2013

Kit Siang Tuduh Media Pembangkang SPIN Kenyataan Karpal

 

Menyedari akan keterlanjuran dan kesilapan yang dilakukan oleh Pengerusi DAP, Karpal Singh berhubung kenyataan kontroversinya semalam, Penasihat parti itu, Lim Kit Siang dengan pantas menarik 'hand break' bagi membetulkan keadaan bagi menjaga hati rakan sekutunya Pas.

 

Karpal semalam dilaporkan telah menggesa agar semua parti politik dan pertubuhan yang berasaskan kepada satu kaum dibatalkan pendaftaraannya supaya sesuai untuk disertai rakyat tanpa fahaman dan latarbelakang keturunan. Menurutnya lagi parti politik dan pertubuhan profesional yang berasaskan kaum dan agama sepatutnya tidak dibenarkan kerana ia merupakan sesuatu yang serius.

 

Bertindak untuk menjernihkan suasana, Kit Siang mendakwa bahawa kenyataan ahli parlimen Tasik Gelugor itu telah diputarbelitkan dan sengaja digembar-gemburkan oleh pihak media. Menurut Kit Siang lagi, kenyataan tersebut hanya merujuk kepada Persatuan Peguam Persatuan Peguam Peguam Muslim Malaysia (PPMM) kerana mengkritik Majlis Peguam atas sokongan yang diberikan badan tersebut terhadap akhbar mingguan Katolik, The Herald.

 

Ekoran kenyataan yang dikeluarkan itu juga, Karpal dan DAP dilihat mula tertekan ekoran kecaman demi kecaman yang dilemparkan khususnya dari kalangan pimpinan Pas yang jelas tidak berpuas hati dengan pandangan itu. Mereka menyifatkan pandangan tersebut sebagai serius dan merbahayakan.

 

Tambah membimbangkan mereka, apabila hampir kesemua kepimpinan tertinggi Pas menolak dan tidak bersetuju dengan pandangan Karpal yang turut dilabelkan sebagai politik sempit seorang peguam dan ahli politik.

 

Tambah membimbangkan Kit Siang ialah, kumpulan pro-ulama dan liberal Pas dilihat saling bergabung untuk tidak bersetuju dengan kritikan pedas tersebut. Maka bagi mengelakkan sebarang kemungkinan yang tidak menguntungkan, Kit Siang terpaksa men'mengalah' dengan meletakkan kesalahan kepada pihak media.

 

Sedangkan selain media arus perdana, media-media pembangkang juga dilihat begitu berminat untuk menyiarkan kenyataan Karpal itu. Antaranya ialah portal Malaysia Insider, Malaysiakini dan sebagainya. Sekiranya Kit Siang mendakwa kenyataan tersebut telah diputar-belitkan, apakah dia bermaksud, media-media pembangkang sebenarnya telah tersilap dalam laporan yang dikeluarkan?

 

Atau dalam bahasa lain, media pembangkang telah tersalah 'spin' kenyataan Karpal sehingga menyebabkan rakan sekutu mereka di dalam pakatan pembangkang saling bergaduh antara satu sama lain. Ia secara tidak langsung membuktikan bahawa media pembangkang adalah merupakan media yang suka 'spin' bagi menanamkan sentimen kebencian rakyat kepada pihak kerajaan.

 

Kesimpulannya, sekiranya apa yang didakwa oleh Kit Siang mempunyai kebenarannya, dia sepatutnya menasihatkan Karpal agar mengemukakan saman fitnah terhadap Malaysiakini dan Malaysiainsider. Tambahan pula Karpal sebagai seorang peguam yang kononnya hebat sepatutnya tahu akan haknya memandangkan ini bukanlah kes yang pertama berhubung media. Malah menurut rekod dia juga pernah berulang kali mengemukakan saman sama ada bagi pihaknya atau anak guamnya. Jadi tidak timbul sebarang isu tersalah tafsir atau sebagainya


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

2 ulasan:

  1. Bah. Pertama:

    Tengoklah si bangsat BULLDOG-RASIS-kapal-baik-MAMPOS-saja, panggil diri peguam „hak-asasi“ konon, TERLALAK sama geng DAPBANGKAI dia, psl “demokrasi-hak asasi“ liberal Barat-Zionis, bawah undg-undg universal hak asasi PBB (UN), tapi nak hapuskan hak asasi warisan dan identiti Bumiputera yg. PELBAGAI, yg. dipelihara di bawah undg-undg PBB, The Declaration on the Rights of Indigenous Peoples! Si kapal-anjing ni nak lancarkan “CULTURAL GENOCIDE“, yg. juga diharamkan bawah undg-undg PBB!

    Kat Barat pun, hak, identiti dan warisan Native American/Canadian-First Peoples/Aboriginal peoples (di Australia)/Maori (New Zealand di pelihara (walaupun makin terhakis kerana tak diperjuang dgn. kuat oleh Bumiputera sana dan akibat di Kristiankan dgn. paksa dr. sejarah penjajahan)! Dan banyak pertubuhan masih berasaskan kaum dan ugama serta gender, walaupun pengikut SYAITAN nak hapuskan hak ini - bayangkanlah orang Islam dipanggil kelak si Yahud/Kristiani atau mcm di Barat sekrg, makin aktif nak hapuskan perbezaan gender – sampai tandas pun, bercampur lelaki dan perempuan, dan di Jerman, nak hapuskan ID sebut jantina lelaki atau perempuan!

    Lepas tu, si Bangsat satu lagi ni, dr. Malaysian Consultative Council of Buddhism, Christianity, Hinduism, Sikhism and Taoism (MCCBCHST) secretary-general Prematilaka KD Serisen,bukan main galak sokong kapal-anjing ni dgn. nak manipulasi konsep YB PM kita “1Malaysia” – PM kita bukan nak SATU BANGSA), tapi perpaduan kaum di bawah identiti, hak dan warisan masing-masing, yg. PELBAGAI! Maka, di masa mcm. ni kita perlukan KETUA PEMUDA UMNO (asyik diam apahal - jglah asyik nak perjuangkan hak LIBERAL SAMPAH!) dan NGO-NGO Islam/Melayu, BERGABUNG utk. TENTANG habis-habisan dan buat lapuran polis!

    Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/PM-TPM/UMNO/Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).

    BalasPadam
  2. Bah. Kedua:

    Lihat KEBIADAPAN MUSUH Islam/Melayu MCCBCHST ini, yg. seolah MENGGERTAK umat Islam/Melayu - di http://www.thestar.com.my/News/Nation/2013/11/07/Karpal-Singh-Deregister-Race-Based-Parties.aspx, Law professor says Karpal confused when calling to deregister religion-based parties, by rahmah ghazali, November 7, 2013:

    PETALING JAYA: DAP chairman Karpal Singh’s call to deregister all professional or political bodies that operate along race or religion lines claiming they posed threat to society was “uncalled for” as it contradicts the rights enshrined in the Federal Constitution.

    A law professor Prof Datuk Abdul Halim Sidek said Karpal, who is also a practising lawyer, had made a statement contrary to fundamental rights in the supreme law, that is the rights to freedom of association and the freedom of expression.

    “Karpal is a confused person. On one hand he advocates human rights, on the other he is denouncing some other human rights,” he told The Star Online.

    Abdul Halim, who is a law professor from Universiti Malaysia Kelantan, said that race or religion-based bodies or associations in Malaysia are still relevant as each ethnic group would like to be represented and have their voices heard.

    He said ethnic groups such as Malay, Indian, Chinese, Kadazan, Bidayuh, Iban, Sikhs or those who come from Portuguese or even Siamese descent are all Malaysians and they need “a sense of belongings”.

    “They need a platform to (express themselves), that is why they have associations such as religious or racial bodies. They are all registered and well maintained and monitored by Registrar of Societies,” he said.

    On Tuesday Karpal, who is Bukit Gelugor MP, lashed out against the Muslim Lawyers Association (MLA) for threatening the Bar Council over its alleged support for Catholic weekly Herald, saying that such association should be de-registered.

    The veteran lawyer and politician also called for the de-registration of all political or professional bodies which operate along racial and religious lines, including its ally PAS, saying that the move would work in the interest of unity.

    Abdul Halim said Karpal appeared to be ‘threading on a thin ice’ as his proposal was “dangerous” to the multi-racial society.

    “In the end, it all boils down to him telling us not to be proud of our heritage,” he said.

    ......Meanwhile, Malaysian Consultative Council of Buddhism, Christianity, Hinduism, Sikhism and Taoism (MCCBCHST) secretary-general Prematilaka KD Serisena said Karpal’s proposal was “in the right direction” as racial and ethnicity perpetuated in this time of age.

    “If we want to appreciate and realise the concept of 1Malaysia and understanding each others, the political parties must start the ball rolling to become multi-racial,” he said when contacted.
    He said this was the reason all the religious bodies in the council came together as a collusion.

    “I think we have matured enough to go in that direction. Personally, I would like to see a day where we do not have to go on racial lines to represent us or to defend us,” he said.
    He said it was unfortunate that while the unity concept of 1Malaysia initiated by the Prime Minister Najib Tun Razak is celebrated, the are some who speak with “forked tongue”.

    “Lip service has been going on and not doing anyone any good,” he said.

    Makcik Sambal Belacan.

    BalasPadam