Langkau ke kandungan utama

Analisa Awal Pilihanraya Kecil Kuala Kangsar dan Sungai Besar

Pilihanraya Kecil ("PRK") P067 Kuala Kangsar yang diadakan pada 18hb Jun 2016 menyaksikan peratus keluar mengundi sebanyak 71.4% daripada jumlah pengundi berdaftar sebanyak 32,949 pengundi.

Keputusan Rasmi PRK ini adalah seperti berikut:

BN : 12,653 undi
PAS: 5,684 undi
PAN: 4,883 undi
Bebas: 54 undi

1. Peningkatan Majoriti Mutlak

Dalam Pilihanraya Kecil (PRK) Kuala Kangsar semalam, peratus peningkatan majoriti mutlak Barisan Nasional berbanding dengan pencabar terdekat iaitu PAS, Barisan Nasional mencatatkan peningkatan perolehan undi sebanyak 7.7 kali berbanding dengan PRU13 iaitu daripada majoriti mutlak sebanyak 1,082 undi (3.9%) kepada majoriti mutlak sebanyak 6,969 undi (29.9%).

2. Peningkatan Undi BN berbanding Undi Gabungan Parti Lawan

PRK Kuala Kangsar juga melihatkan peningkatan dari segi undi kepada BN berbanding undi yang diperolehi oleh PAS campur PAN iaitu sebanyak 2.3 kali. Jumlah majoriti berubah daripada 1,082 undi (3.9%) semasa PRU kepada 2,086 undi (9.0%) semasa PRK.

3. Pergerakan Undi Mengikut Bangsa

Dari segi peningkatan undi Melayu, analisa kami menerusi keputusan dari PDM menunjukkan Barisan Nasional berjaya memperoleh undi Melayu dalam linkungan 54% ke 58% pada PRK semalam. Manakala dari segi peningkatan pengundi berbangsa Cina pula, analisa kami menunjukkan Barisan Nasional memperoleh dalam lingkungan 46% ke 50% undi bangsa Cina pada PRK semalam. Analisa ini dijalankan berdasarkan kaedah sediada yang terbaik mengikut analisa setiap PDM dengan anggapan bahawa peratusan keluar mengundi adalah sama merentas kaum.

4.Sokongan Pengundi Muda Naik

Dari segi pengundi muda, analisa kami berdasarkan saluran menunjukkan peningkatan sebanyak 3.5 % pada PRK ini berbanding dengan PRU. Dianggarkan sebanyak 49.9% pengundi saluran muda mengundi BN pada PRK ini berbanding 46.4% semasa PRU.

***

Analisa Pilihanraya Kecil (P093) Sungai Besar

Pilihanraya Kecil ("PRK") P093 Sungai Besar yang diadakan serentak dengan PRK Kuala Kangsar pada 18hb Jun 2016 menyaksikan peratus keluar mengundi sebanyak 74.4% daripada jumlah pengundi berdaftar sebanyak 42,655 pengundi.

Keputusan Rasmi PRK ini adalah seperti berikut:

BN : 16,800 undi
PAS: 6,902 undi
PAN: 7,609 undi

1. Peningkatan Majoriti Mutlak

Dalam PRK Sungai Besar semalam, peratus peningkatan majoriti mutlak Barisan Nasional berbanding dengan pencabar terdekat iaitu PAN, Barisan Nasional mencatatkan peningkatan perolehan undi sebanyak 26.7 kali berbanding dengan PRU13 iaitu daripada majoriti mutlak sebanyak 399 undi (1.1%) kepada majoriti mutlak sebanyak 9,191 undi (29.4%).

2. Peningkatan Undi BN berbanding Undi Gabungan Parti Lawan

PRK Sungai Besar juga melihatkan peningkatan dari segi undi kepada BN berbanding undi yang diperolehi oleh PAS campur PAN iaitu sebanyak 6.6 kali. Jumlah majoriti berubah daripada 399 undi (1.1%) semasa PRU kepada 2,289 undi (7.3%) semasa PRK.

3. Pergerakan Undi Mengikut Bangsa

Dari segi peningkatan undi Melayu, analisa kami menerusi keputusan dari PDM menunjukkan Barisan Nasional berjaya memperoleh undi Melayu dalam linkungan 57% ke 61% pada PRK semalam. Manakala dari segi peningkatan pengundi berbangsa Cina pula, analisa kami menunjukkan Barisan Nasional memperoleh dalam lingkungan 35% ke 40% undi bangsa Cina pada PRK semalam. Analisa ini dijalankan berdasarkan kaedah sediada yang terbaik mengikut analisa setiap PDM dengan anggapan bahawa peratusan keluar mengundi adalah sama merentas kaum.

4. Sokongan Pengundi Muda Naik

Dari segi pengundi muda, analisa kami berdasarkan saluran menunjukkan peningkatan sebanyak 4.0% pada PRK ini berbanding dengan PRU. Dianggarkan sebanyak 48.4% pengundi saluran muda mengundi BN pada PRK ini berbanding 44.4% semasa PRU.

Sekian.

Akademi Kepimpinan Kapten Hussein (AKHI)
Pemuda UMNO Malaysia

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…