Langkau ke kandungan utama

Sunway jangan nak buat labu peram

Sunway sebuah syarikat besar gagal membangunkan projek di Perak wajar serah balik tanah kepada kerajaan,  jangan buat labu peram. Tak elok! Kita tahu siapa mereka! 

The Perak state government, which is a partner in the Sunway City Ipoh development, has asked Sunway Bhd to return the undeveloped portion of the land in their joint development agreement dated Sept 11, 1997. However, Sunway wants the matter to be brought to arbitration.

The property and construction group told Bursa Malaysia that its subsidiary Sunway City (Ipoh) Sdn Bhd (SCI) had on Friday last week received a letter from Perak State Secretary dated June 9 informing that the development agreement had lapsed.

“It also accordingly requests SCI to return the undeveloped portion of the land to the Perak state government,” it said without giving the size of the land.

SCI, which is 95.96% owned by Sunway’s unit Sunway City Sdn Bhd, is jointly developing Sunway City Ipoh with the Perak state government and Yayasan Perak, with SCI reportedly holding a 65% stake.

Sunway City Ipoh sits on 1,346 acres, of which only about 700 acres were net land for development, according to a news report. The RM60mil Lost World of Tambun, one of Sunway’s two premier multi-park attractions (the other being Sunway Lagoon), is a major draw for the integrated township project.

Sunway said in its announcement that SCI would “dispute the notice” and refer the matter to arbitration.

“The effect of the said notice is not expected to have any material effect on the earnings per share and net assets per share of Sunway for the financial year ending Dec 31, 2016 and beyond,” Sunway said.

The Sunway City Ipoh township project, with an estimated gross development value of over RM1bil, was planned in 1995 but was shelved for nearly five years following the Asian financial crisis.

SCI in June last year said it would launch projects worth a total gross development value of at least RM500mil at its Sunway City Ipoh in Tambun within three years, including the Lost World Outlet Mall, serviced apartments and a hote

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…