Langkau ke kandungan utama

Adakah Pembangkang Sedar Akta 355 Sudah 2 Kali Dipinda Tanpa Gangguan1. RUU355 yang hangat dibincangkan akhir-akhir ini adalah Akta Mahkamah Syariah 1965. Akta ini memperuntukkan bidang kuasa tertentu kepada Mahkamah Syariah. Dalam peruntukan Akta355 ini pemakaiannya hanyalah dikenakan kepada orang Islam sahaja.

2. Akta355 ini sebenarnya hampir masuk kali ketiga pindaannya bermula dari tahun 1984, 1989 dan 2016. Cuma pindaan kali ini hanyalah berkenaan untuk mempertingkatkan lagi jumlah denda dan tempoh penjara yang dikenakan, malah pindaan pertama yang dilakukan pada 1984  juga memperuntukkan perkara yang sama seperti yang sedang dilakukan oleh Ahli Parlimen Marang kini. Manakala pindaan pada tahun 1989 pula adalah untuk memastikan pemakaian Akta355 juga digunakan kepada Sabah dan Sarawak.

3. Kuasa Mahkamah Syariah adalah terletak pada kerajaan negeri. Hal ini menjadikan Akta355 juga akan dipinda mengikut aturan Mahkamah Syariah di Dewan Undangan Negeri masing-masing. Ini kerana pemakaian Enakmen dalam penguatkuasaan hukum Syariah di setiap negeri adalah berbeza kandungannya.

4. Akta Mahkamah Syariah ini hanyalah untuk orang Islam sahaja. Agama Islam adalah agama rasmi Persekutuan, kewujudan Akta ini telah meletakkan Agama Islam sebagai agama tertinggi darjatnya di negara ini. Namun penganut agama lain masih bebas mengekalkan agama yang dianuti.

5. Semasa pembentangan Akta355 ini di Dewan Rakyat semalam masih ada yang tidak faham atau berlagak tidak faham akan pindaan berhubung Akta355. Lebih parah bila ada Ahli Parlimen yang beragama Islam juga bertindak sama.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…