Langkau ke kandungan utama

BARAKAH :INSENTIF BERTERUSAN UNTUK RAKYAT KEDAH


1. Saya terpanggil untuk membetulkan tafsiran sonsang Tun Mahathir berkaitan skim Barakah yang kerajaan negeri Kedah perkenalkan sejak 14 April 2016 didalam tulisan terbaru beliau http://chedet.cc/?p=2478

2. Pemberian skim ini tidak ada kaitan dengan kononya usaha kerajaan negeri atau persekutuan memberi gula gula kepada masyarakat susulan selepas lawatan pimpinan pembangkang sepertinya.

3. Barakah adalah usaha menyuruh menyeleraskan skim bantuan pelbagai agensi untuk disalurkan pada sasaran memerlukan supaya tidak ada pertindihan.

4. Tun Mahathir terkeliru apabila sekadar menyebut kotak makanan Barakah sebagai satu satunya pemberian kerajaan negeri pada penduduk sama ada di Pulau Tuba atau tempat lain.

5. Hakikatnya Barakah punyai 5 komponen yang disesuaikan dengan kumpulan sasar. Bagi komponen Barakah Anak Muda sepanjang 2016-2017 RM2juta disalurkan bagi skim.latihan misalnya program IMAN, latihan kepimpinan, Town Hall TN50 ANAK, Kedah Job Fair selain insentif pengurusan persatuan mahasiswa. Selain SUKDA yang membolehkan 1500 bakat sukan dicungkil di Kedah. Demikian juga ADAB, ratusan pemain bola sepak pelapis dilahirkan demi memenuhi tuntutan bahawa sukan sudah menjadi satu industri kerjaya.

6. Demikian juga komponen.Barakah Pendidikan dan Modal Insan. 1600 pelajar dari keluarga berpendapatan rendah diberi bimbingan tuisyen percuma melibatkan kos RM600 ribu. Jelas dari keputusan SPM 2016 pelajar yang tidak pernah diberikan harapan berjaya mencapai keputusan membanggakan.

7. Barakah Pendidikan dan Modal insan turut menyediakan penyaluran bantuan per head untuk semua pelajar Sekolah Agama Rakyat dengan nilai RM2.7 juta setahun di Kedah. Satu hak yang dinafikan Tun Mahathir tatakala beliau menjadi Perdana Menteri atas justifikasi kononya sekolah agama melahirkan kader PAS. Bukan itu sahaja melalui skim Barakah ini, 11 buah pondok pengajian agama dibawah naungan Yayasan Pondok Malaysia yang beroperasi di Kedah dibantu oleh YAB DATO SERI DIRAJA AHMAD BASHAH dengan sokongan kerajaan Persekutuan. Bantuan menerusk geran berjumlah RM330 ribu bagi membantu aspek pengurusan selain urusan belian kitab pengajian.

4. Skim ini merupakan antara kegagalan anak Tun semasa menjadi MB Kedah untuk melaksanakannya sungguhpun ianya terkandung dalam akujanji PRU KE13 khusus untuk Kedah. Menjadi menteri besar bukan sekadar menunding jari ataupun mencari alasan "tiada kerjasama kerajaan persekutuan", tetapi ianya memerlukan dedikasi dan sentiasa mengambil risiko demi rakyat.

5. Tun Dr Mahathir juga terlepas pandang kerana skim Barakah adalah sistem bantuan kepada rakyat di Kedah yang dilaksana secara konsisten tanpa perlu menunggu musim pilihanraya atau dilakukan tergesa gesa selepas pemimpin pembangkang melawat sesuatu kawasan. Barisan Nasional yang menunjangi kerajaan negeri sentiasa berkhidmat tanpa musim pada setiap ketika dan waktu.

6. Biarlah Tun menuduh kononya Barakah ini adalah gula gula kerajaan sama seperti dia berpolemik dengan menyatakan BRIM itu rasuah.

7. Secara realitinya kerajaan ini memahami keperluan rakyat dan berusaha memenuhi keperluan berkenaan sebaik mungkin. Bagi Tun Mahathir ianya mungkin gula gula kerana dia sendiri dan kaum keluarganya sudah kaya raya hasil apa yang dikatakan 'kecekapan berniaga".

8. Namun bagi rakyat kebanyakkan yang dikatakan ' gula gula' itulah sedikit sebanyak meringankan kos sara hidup dan bebanan keluarga mereka. Pemuda UMNO Kedah menyanjung tinggi usaha dan komitmen Kerajaan negeri dan YAB Menteri Besar yg ingin terus menerus membela nasib rakyat dengan terus-menerus membekalkan kotak "Barakah" pada masa yg akan datang. Bagi Pemuda Kedah, inilah kerajaan yg mesra rakyat dan sentiasa peka terhadap masalah dan keperluan semasa rakyat.

DATO SHAIFUL HAZIZY B. ZAINOL ABIDIN
KETUA PERGERAKAN PEMUDA UMNO KEDAH


Sent from Samsung tablet.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…